Tampere
29 May, Wednesday
25° C

Proakatemian esseepankki

Hervannan rinnekahvilaKirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

’’Kajossa on visionäärejä, luovia ja ahkeria ihmisiä, ja kyllä me nämä kahvilahommat osaamme’’kirjoitin Hervannan rinneyrittäjälle. Siitä seurasi tapaaminen Proakatemialla. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen neljän ihmisen tiimistä kolme päättivät jättäytyä pois, koska aika ei vaan yksinkertaisesti riittäisi kahvilan pyörittämiseen. Pieni pettymyksen siemen jäi kasvamaan pääni sisällä, ja minun oli mietittävä asia uudelta kannalta.

Millaisen askeleen ottaisin seuraavaksi? Luovutanko minäkin? Paras vaihtoehto olisi luovuttaa, koska kuka hullu menee pyörittämään rinnekahvilaa. Kahvilan pyörittäminen, kun ei ole rahakasta toimintaa, ja huhun mukaan se on ihan p***ka projekti. Kaikista olettamuksista huolimatta en voinut ummistaa silmiäni ja kääntää selkääni tälle mahdollisuudelle. Jokin selittämätön asia suorastaan houkutteli minut ottamaan riskin. Jos onnistun niin mahtava, jos epäonnistun niin mitä sitten. Ei ainakaan tarvitsisi istua Proakatemialla kolmeen kuukauteen. Ei ole tullut mieleenkään lähteä sooloilemaan, mutta luovuttaminen ei vaan kuulu luonteeseeni, joten päätin ottaa ohjat omiin käsiini.

Sovimme uuden tapaamisen sopimuksen allekirjoittamista varten. Ennen tapaamista laitoin rinneyrittäjälle viestiä, jossa kerroin vastaavani kahvilasta itse, mutta Kajo kuitenkin seisoisi tämän projektin takana. Jos hän luottaa minuun eikä epäile sitoutumistani niin allekirjoitetaan paperit.

Katsoimme vuokrasopimuksen uudet ehdot läpi. Pyysin häntä näyttämään myös tuloslaskelmat ja myynnit, joita hän on säilyttänyt koneessaan. Rinnekahvilan toiminta on aika pitkälti keleistä riippuvainen. Myyntiä kyllä tulee, kunhan teen töitä ja näen vaivaa sen eteen.

Pyörittelin paperit kädessäni. Mietin vielä viimeisen kerran, sitten laitoin nimeni paperille. Minulla oli tasan kaksi ja puoli päivää saada kahvila auki, joten ei muu auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimeen. En tiedä mistä olen kaikki energiaani saanut, mutta kai se johtui innostuksesta ja edessä odottavasta tuntemattomuudesta.

 

Lyhyesti kahvilan aloittamisesta

 

Kahvilatoiminnan aloittaessa on hyvä laatia selkeä projektisuunnitelma, josta tulee esille koko projektin toiminta-ajatus. Projektisuunnitelma luo vahvan pohjan toiminnalle ja se myös nopeuttaa toiminnan käynnistämistä. Projektisuunnitelman tärkeimmät osat ovat kannattavuuslaskelmat kuten rahoitus-, myynti- ja katelaskelmat.

Tuotevalikoima on mietittävä tarkkaan kohderyhmää huomioiden. Sen jälkeen tuotteille on määriteltävä kohderyhmälle sopivat hinnat. Tuotteet, jotka eivät mene kaupaksi, voidaan poistaa kokonaan listalta. Mitä pienempi tuotevalikoima niin sitä helpompi on tuotehallinnointi. Pieni valikoima pienentää hävikin määrä, mikä pitemmän päälle säästää yrittäjältä sievoiset rahasummat. Tukut ovat hyviä paikkoja tuotteiden hankintaan, joten sopimus heidän kanssaan helpottaa asioimista. Metrotukku on ihmisläheinen ja joustava paikka, siksi siellä oli ilo asioida.

Omavalvontasuunnitelmaon pakollinen, sillä on se kahvilatoiminnan edellytys. Suunnitelma toki määräytyy kahvilan koon mukaan. Pienempi kahvila ei tarvitse yhtä laajamittaista omavalvontasuunnitelmaa kuin isompi toimija. Omavalvontasuunnitelmaan on hyvä liittää siivous- ja hävikkilista sekä kylmälaitteiden seurantalomakkeet.

Hervannan kahviotilat on Eviran toimesta hyväksytty elintarvikehuoneistoksi, joten siitä ei tarvinnut erikseen huolehtia. Kajo oli ilmoitettava elintarvikevirastolle toiminnanharjoittajaksi ja sen tein muutama tunti ennen avajaisia. Se hoitui kätevästi sähköposti-ilmoituksella ja vastauksen sain miltei heti.

Hygienia on ehdottoman tärkeää, ja kaikilla elintarviketyöntekijöillä tulee olla hygieniapassisuoritettuna. Kahvilassa käsiteltiin pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita, joten salmonellatodistusoli oltava. Nämä asiat tulisi olla hoidettuna ennen työn aloittamista.

Yhteistyökumppaneiden Hartwallin ja Tazzan kanssa tehtiin sopimus virvoitusjuomien ja kaakaon myynnistä. Juomakaapin ja Tazza-koneen käyttö oli ilmaista ja ongelmien ilmetessä sain apua nopeasti. Markkinointia varten tein facebookiin pienen mainoksen, joka kiinnittäisi asiakkaiden huomion.

 

19.1.18 kahvila oli auki noin vuoden tauon jälkeen. Valehtelisin, jos sanoisin, ettei minua pelottanut avata kahvilan ovia ensimmäistä kertaa. Kyllä minua pelotti, ja se saikin minut ajattelemaan, että mitä ihmettä olen mennyt tekemään. Miksi laitoin itseni taas tukalaan paikkaan ja olisiko pitänyt miettiä enemmän ennen toimintaan ryhtymistä? Pelko tavallaan hälveni ensimmäisen asiakkaan myötä, ja se tunne, että palvelet omia asiakkaitasi ja teet töitä itsellesi oli mieletön. Muistan kotimatkalla, kuinka positiivisuuden tunne valtasi kehoni ilmoittaen minulle siitä, että minä selvisin ensimmäisestä koettelemuksesta ja että on mahtavaa saada jotain aikaiseksi. Oli kiva mennä töihin, koska tiesin mitä siellä odottaa. Kahvilassa on ollut hiljaisia ja vähemmän hiljaisia iltoja ja päiviä, mutta tiesin sen kuuluvan asiaan, koska näin minulle on sanottu. Ajattelin, että hiljaisuuden vallitessa koittaa esseiden taika. Esseiden taika ei koskaan saanut minua kiinni, sillä enemminkin löysin itseni hinkkaamassa kattiloita ja öljynkeittimiä kuin kirjoittamassa.

Kahvila oli toiminnassa noin kolme kuukautta ja sää suosi minua. Helmikuu oli kauden kiireisin, koska säät olivat hyvät ja lunta joka puolella. Nautin siitä, kun kahvila täyttyi mukavasta puheensorinasta, perheistä ja tyytyväisistä asiakkaista. Ruuhkassa kaakaot ovat saaneet kyytiä ja lentäneet lasten kädestä lattialle. Lattian hinkkaaminen saattoi ottaa koville, mutta totesin vain että ainakin oli työntäyteinen päivä eikä kassa mennyt pakkasen puolelle.

Mitä jäi käteen?Hiukan ressun täytettä ja valtavasti arvokasta kokemusta. Kokemuksen tuoma itseluottamus antaa minulle rohkeuden lähteä toteuttamaan suurimpia projekteja. Lähtisinkö uudestaan? Noh, todellakin, mutta en ehkä yksin, koska pitemmän päälle yksintekeminen on rankkaa ja liian tylsää.

 

Loppusanat

 

Kahvilan pyörittäminen oli kaikin puolin menestys, mutta jos olisimme tehneet tämän tiiminä, olisimme saaneet paljon enemmän aikaiseksi. Toimintaa olisi voinut kehittää niin, että kahvila palvelisi myös lähialueen asukkaita eikä vaan rinneasiakkaita. Markkinointi olisi voinut olla monta astetta tehokkaampi. Haluan, että kun onnistutaan jossain projektissa, koko tiimi nostetaan jalustalle, ei vaan tietty yksilö. Eihän kukaan ihminen tai tiimi lähde tietoisesti epäonnistumaan, mutta kun näin tapahtuu kaikki kantavat samaa taakkaa, mitä kutsun tiimin voimaksi.

Koin monta valaisevaa hetkeä kahvilaprojektini aikana. Mitä pitempään olin kahvilassa yksin, sitä enemmän tajusin tiimin merkityksen. Tajusin meidän tiimimme vajanaisuuden, mutta myös sen, että Kajossa on paljon potentiaalia tulla todelliseksi tiimiksi. Tärkein oppi on se, etteivät isot asiat tapahdu itsestään vaan joku ihminen tai ihmiset ovat saaneet ne aikaan. Voi ja pitääkin ajatella isosti, mutta on silti aloitettava nöyryyden tasolta, sillä vähemmän on aina enemmän. Kaikki tekemäsi pienet asiat lopulta antavat sinulle ja tiimille suuremman painoarvon kuin yksittäinen suurempi projekti. Jos mielii tehdä isoja projekteja niin niitä ei tehdä yksin vaan siihen tarvitaan koko tiimin tuki. Meidän pitäisi puhua vähemmän ja tehtävä enemmän yhdessä asioita, sillä loppujen lopuksi sanoilla ei ole mitään merkitystä, jos puheet ja teot tappelevat keskenään.

Kommentoi