Tampere
20 May, Monday
12° C

Proakatemian esseepankki

Haluan johtaa itseäni paremmin Kirjoittanut: Rosa Salminen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Onnistu tiimityössä - Tiimin jäsenen kirja
Jari Salminen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Tämän kevään trendikkäin sana ensimmäisten vuoden opiskelijoiden keskuudessa on ollut kiire. Liikaa deadlineja, kurssit menevät päällekkäin ja aikaa ei riitä ollenkaan omaan elämään. Monet deadlinet ja muut päivämäärät ovat olleet entuudestaan tiedossa. Kuitenkin, kun se ivä lähenee palautuksille, käynnistyy automaattisesti puolustusmekanismi. En tiennyt, en ehtinyt valmistautua, milloin tästä on ilmoitettu? 

Aina ei ole kyse yksilön vastuusta, vaan asioita ilmoitetaan välillä liian myöhään. Oli asian, niin tai näin. Onko reaktiosi jäädä tuleen makaamaan vai tehdä jotain asialle? Uskon monen asian helpottuvan opiskeluiden aikana, kun opin paremmin johtamaan itseäni ja tekemään parempia valintoja. 

Haluan johtaa itseäni paremmin 

Työn ja opiskeluiden pitäisi tuntua pääsääntöisesti mielekkäiltä ja rakentavilta ympäristöiltä. Näistä kumpikaan ei saisi kuitenkaan hallita koko elämää, vaan olla positiivinen osa kokonaisuutta. Muuttuvassa maailmassa voi tuntua välillä haastavalta mukautua arjen kiireeseen. Henkilökohtaisesti olen ottanut liikaa paineita, etten kehity ja opi tarpeeksi nopeasti, mutta en ole suorastaan antanut edes mahdollisuutta itselleni. (Salminen 2017145.) 

Aito tiimityö voi helpottaa taakkaa. Hyvin toimivassa tiimissä tunnistetaan yksilöiden vahvuudet sekä heikkoudet. Tiimit rakentuvat erilaisista yksilöistä, joiden ominaisuudet tukevat toisiaan. (Salminen 2017105.On helpompi purkaa tehtävät osiin ja jakaa vastuuta muille, voit pähkäillä yhdessä ongelmia ja kysyä yksinkertaisesti apua tiimistä.  

Pysyäksemme mukana nopeasti muuttuvassa maailmassa ei ole, niin yksinkertaista. On osattava sitoutua, halua kehittyä ja aikatauluttaa oma arki. Tämä vaatii hyvää itsensä johtamisen taitoa. Salminen listaa teoksessaan Onnistu tiimityössä (2017) seitsemän kohtaa, mitä hyvä itsensä johtaminen edellyttää: 

  1. Kyky asetta itsellesi selkeitä päämääriä. 
  2. Kyky tunnista ja muokkaa omia asenteita ja tunteita 
  3. Kyky ottaa vastaan palautetta ja oppia siitä. 
  4. Kykyä ajatella itsenäisesti, mutta silti kuunnella muita. 
  5. Sitkeyttä toimia oman mukavuusalueen ulkopuolella. 
  6. Tahtoa tehdä myös vähemmän innostavia rutiinitehtäviä, vaikka sisäinen ääni kehottaisi meitä luovuttamaan. 
  7. Malttia odottaa tulosten syntymistä. 

(Salminen 2017, 145.) 

Pohdinta 

Usein havahdun tilanteesta, että asiat kasaantuvat päällekkäin ja loppujen lopuksi tuntuu siltä, ettesaa otetta enää mistään. Jokainen meistä on päätynyt omien valintojen kautta uralleen tai opiskelupaikkaansa. Tulee liian harvoin kirkastettua omat tavoitteet tai päämäärä kiireen keskellä. Miksi olen tehnyt nämä valinnat oman uran tai opiskeluiden suhteen? Henkilökohtaisten valintojen tarkastelu on varmasti hyödyllistä ja samalla oppii itsestään(Salminen 2017, 146.) 

Itsensä johtamainen vaatii tavoitteiden asettamista, valintojen tekemistä ja määrätietoa. Kyse on kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan valintojen tekemistä. Aikaa on vain rajallisesti ja se miten päätät käyttää sitä on sinun henkilökohtainen vastuu. Usein tuudittaudun itsekin tekosyiden taakse, liian kiire, jaksaminen tai haluan kerrankin tehdä jotain itselleni mielekästä puuhaa. Tämäkin on valinta, kirjoittaa viimeistä esseetä päivää aikaisemmin ennen deadlinea. Olisi pitänyt valita tarkemmin keväällä mihin käyttää aikaansa. (Salminen 2017, 147-148.) 

Lähde: 

Salminen, J. 2017. Onnistu Tiimityössä-Tiimin jäsenen kirja. Helsinki: J-Impact Oy. 

 

 

Kommentoi