25 May, Saturday

Graafisen suunnittelijan älyllinen omaisuus varoina.

Kirjoittanut: Polina Tatarinova - tiimistä Ropina.

Rikas isä, köyhä isä
Robert Kiyosaki

Olen lukenut Robert Kiyosakin teoksen “Rikas isä, köyhä isä”, joka kertoo lukijoille talouskasvatuksen tärkeydestä ja opastaa osakemarkkinoille sijoittamisen merkityksestä. Lyhyesti sanottua, kirjassaan Kiyosaki painottaa taloudellisen menestyksen perustuvan kykyyn hallita omaa taloutta ja saada raha työskentelemään puolestasi, sen sijaan että työskentelisit pelkästään rahan eteen.

Jokaiselta kirjan sivulta välittyy viesti: ”Sijoita! Osta osakkeita! Obligaatioita! Taloja! Ja tulet rikkaaksi!”. Kirjoittaja jakaa omaa kokemuksensa ja kertoo lukijoille talojen ja osakkeiden ostosuunnitelmista, jotka toimivat ja tuottivat hänelle paljon rahaa.

Robertin kertomat tarinat, neuvot ja ostosuunnitelmat kyllä inspiroivat minua, mutta heti mieleeni tuli kysymys: ”Mihin minä itse voisin sijoittaa? Miten minä voin saada raha työskentelemään minun edukseni?” ja vastauksena tuli: ”Ei vitsi, ei minua osakkeet kiinnostaa!”. Tämä kirja sai minut miettimään miten minä voisin sijoittaa eli saada passiivista tuloa omalla alallani.

Olen graafinen suunnittelija ja teen luovaa työtä eli suunnittelutyöni on älyllistä omaisuutta. Tämä tuli minullekin selväksi vasta kirjaa lukiessani. Mutta mitä älyllinen omaisuus oikeastaan tarkoittaa?

Älyllinen omaisuus käytännössä tarkoittaa oikeuksia ja suojaa asioille, jotka ihmiset keksivät ja luovat, kuten mm. kirjat, musiikki, keksinnöt. Se antaa heille mahdollisuuden omistaa ja ansaita rahaa näistä luomuksistaan. Esimerkiksi kirjailija voi omistaa oikeudet kirjaansa ja ansaita myymällä sitä tai antamalla lupia sen käyttöön muille. Älyllinen omaisuus on varallisuutta, koska se voi tuottaa omistajilleen voittoa sekä passiivista tuloa.

Kuten jo sanoin, kaikki graafisen suunnittelijan tuottamat materiaalit ovat älyllinen omaisuus. Se, että minä teen julisteita tilauksesta asiakkaalle ei kuitenkaan tarkoita, että saan siitä passiivista tuloa. Käytännössä teen edelleen työtä palkasta, vaikka minulla ei olekaan pomoa.

Jotta graafinen suunnittelija voisi saada passiivista tuloa omasta älyllisestä omaisuudesta, pitää miettiä muita tapoja. Olen hyvin syventynyt aiheeseen ja tutkinut moni eri tapaa. Seuraavaksi kerron minun mielestäni parhaista tavoista miten graafinen suunnittelija voisi saada passiivista tuloa tekemällä samaa graafista työtä.

1. Graafisten resurssien myynti: Voit luoda ja myydä graafisia resursseja, kuten kuvakkeita, tekstuureja, taustoja, malleja, fontteja ja vektoreita online-markkinapaikoilla, kuten Shutterstock, Adobe Stock, Etsy ja muut. Nämä resurssit voivat tuottaa passiivista tuloja aina, kun joku toinen graafinen suunnittelija ostaa lisenssin, jotta käyttää niitä omassa työssään.

Olen jo ehtinyt kokeilla tätä menetelmää. Loinkin kaksi julistetta ja lisäsin ne myyntiin Etsy-verkkopalveluun. Tuotteiden lisääminen verkkokauppaan vei vain noin 15 minuuttia, ja sen jälkeen unohdin koko asian. Muutaman päivän kuluttua sain ensimmäisen tilauksen. Etsy-palvelun suuri etu on, että tilauksen tehtyään sinun ei tarvitse tehdä enää mitään. Jos asiakas ostaa digitaalisen julisteen, hän lataa sen itse verkkokaupasta. Jos taas asiakas tilaa fyysisen julisteen, Etsy hoitaa tulostuksen ja toimituksen. Tekijä saa vain rahat tililleen.

Toki Etsyn markkinapaikalla on paljon kilpailua, joten suurten myyntimäärien saavuttaminen vaatii jatkuvaa uusien tuotteiden julkaisemista, kokeilua ja markkinointiin panostamista. Siitä huolimatta tämä menetelmä on erittäin tehokas, ja mahdollisuudet menestykseen ovat valtavat.

1. Luo ja myy verkkokursseja ja koulutusmateriaaleja: Jos sinulla on kokemusta ja asiantuntemusta graafisesta suunnittelusta, voit luoda ja myydä verkkokursseja, koulutusmateriaaleja tai e-kirjoja jakaaksesi tietosi muiden kanssa ja saadaksesi tuloja.

Tämä menetelmä on melko selvä, vaikka sen toteuttaminen vaatii huomattavan määrän työtä aluksi. Omaan kokemukseeni perustuen tunnen, että nykyinen osaamiseni ei ehkä vielä riitä tähän tehtävään. Kuitenkin uskon, että tulevaisuudessa tämä voi olla hyvä tapa luoda lisätuloja.

1. Mallien tekijänoikeuksien myynti: Voit myydä graafisen työsi tai taidesi tekijänoikeudet, jolloin ostajat voivat käyttää sitä eri tarkoituksiin, kuten mainontaan, pakkaamiseen tai web-suunnitteluun.

Mielestäni tämä tapa sopii erityisesti niille suunnittelijoille, jotka keskittyvät illustraatioihin. He voivat myydä oikeudet omiin piirroksiinsa ja kuvituksiinsa erilaisille yrityksille, jotka voivat hyödyntää niitä monin eri tavoin. Valitettavasti tämä strategia ei kuitenkaan sovellu minulle, sillä en ole erikoistunut illustraatioihin enkä tiedä, miten voisin soveltaa tätä menetelmää muulla tavalla.

Tämän esseen avulla perehdyin aiheeseen itse ja toivottavasti inspiroin lukijoita. Henkilökohtaisella esimerkillä näytin, että passiiviset tulot ja sijoittaminen ovat mahdollisia millä tahansa alalla. Saadaksesi rahan toimimaan itsellesi, sinun ei välttämättä tarvitse ostaa kiinteistöjä ja osakkeita. Mieti nyt miten SINÄ voit saada passiivista tuloa, vaikka jopa jos olet lääkäri tai tapahtumatuottaja tai ihan kuka vaan. Ja muista, että saadaksesi rahan toimimaan itsellesi sinun tarvitsee vain alkaa käyttää sinun suurinta varaasi – sinun mieliäsi.

Kiyosaki, R., Lechter, T., Sharon L. & Frantzén, A. Rikas isä köyhä isä : tie taloudelliseen menestykseen. 2004. Helsinki: Multikustannus. Viitattu 17.3.2024.

Omavaraisuushaaste. 2020. Passiiviset tulot – 6 helpointa tapaa luoda passiivisia tulovirtoja. Verkkosivu. Viitattu 17.3.2024. https://www.omavaraisuushaaste.com/passiiviset-tulot/