Tampere
23 May, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Flash crashKirjoittanut: Rosa Salminen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Mikä on pörssissä tapahtuva flash crash? Selailin eilen Inderesin sivuja ja törmäsin itselleni aivan uuteen termiin. Maanantaina 2.5.2022 tällainen ilmiö oli kuitenkin tapahtunut Helsingin pörssissä ja halusin ottaa tarkemmin selvää, mitä se tarkoitti ja mistä kyseinen ilmiö johtui. Helsingin pörssi ei suinkaan ollut ainoa, missä koettiin hetkellinen äkkilasku, vaan esimerkiksi Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon pörssit kokivat saman rajun notkahduksen. Tämä oli onneksi vain hetkellinen äkkipudotus pohjoismaisissa pörsseissä. Muualla Euroopassa ilmiö näkyi vaimeampana.

Helsingin pörssin yleisindeksi laski kello 11 aikaan alas 10 402 pisteeseen. Tämä oli yli kuuden prosentin lasku perjantain päätöstason. Äkkilasku oli nopea ja onneksi vain muutamissa minuuteissa indeksi asettui reilun prosentin laskuun. Indeksin palautuminen oli yhtä nopea kuin romahduskin. Kello 12 jälkeen kursssilasku oli perjantain päätöstasoon enää 1,26 prosenttia. Yksi tunnetuimmista äkkilaskuista tapahtui vuonna 2010 Yhdysvalloissa. Tällöin maailman suurin osakemarkkina putosi hetkellisesti noin kymmenellä prosentilla. Maanantaina tapahtunut äkkiromahdus ei ollut suinkaan ainutkertainen tai ainutlaatuinen ilmiö maailman pörssissä.

Flash crash on poikkeustilanne pörssissä ja kyseessä on niin sanottu nopea ja lyhytaikainen pörssin äkkilasku. Se määritellään hyvin nopeaksi ja syväksi osakkeiden kurssiromahdukseksi. Se tapahtuu useimmiten algoritmikaupankäynnin ja ultranopean high-frequency tradingin yhteisvaikutuksesta. Markkinoita monitoroi tietokoneohjelmat nykyaikaisessa kaupankäynnissä. Nämä ohjelmat käyvät automatisoitua kauppaa erilaisilla rahoitusinstrumenteilla sekuntien ja sekunnin kymmenysosien aikana.

Miten kyseinen tiputus sai alkuunsa?

Alkuun tekijää tai syy seuraus suhdetta ei ollut selvillä, mutta myöhemmin päivällä amerikkalainen pankkijätti Citygroup nosti käden ylös virheen merkiksi. Citygroupin Lontoon kohteessa yksittäinen myyjä oli tehnyt virheen myyntitoimeksiannoissa ja tämän takia osakekurssit hetkellisesti notkahtivat. Kauppoja ei peruttu, mitkä ehtivät toteutua romahduksen aikana.

Kommentoi