Tampere
23 May, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Final camp valmistautuminenKirjoittanut: Iiris Ryhänen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tasan viikon päästä Kipinä istuu jo lentokoneessa matkalla kohti Thaimaata. Final camp, eli viimeinen projektimme ennen valmistumista kestää kaksi viikkoa ja rakensimme sisällön yhteistyössä toimeksiantajamme Kilroyn kanssa. Reissua on suunniteltu jo pitkä tovi ja kipinäläiset Fiia ja Julius ovat tehneet suuren työn projektijohtajina. Päädyimme Thaimaahan kohteena keväällä ja pääsimme ostamaan lentoliput, sisältö suunniteltiin kesä/syksyn aikana. Itse toimin final camp tiimin ”HR:nä”, eli selvitin, että onhan kaikilla passit kunnossa ja autoin rokotusasioissa. Olin myös tukena, jos jollain on murheita tai jännitystä. Eniten jännitystä aiheutti viidakkoreissumme, sillä trekkaamme viidakkoon noin kolme-neljä tuntia, sisältäen koskenlaskua ja yövymme siellä teltassa.

On tärkeää varmistaa, että kaikki asiat ovat kunnossa ennen matkaa, jotta voimme keskittyä täysillä nauttimaan Final campista.

Final campiin valmistautuminen alkaa monista käytännön seikoista, kuten rokotteista ja passiasioista. Ensinnäkin, ennen kuin edes harkitsen matkaa, tarkistan rokotuskorttini ja varmistan, että kaikki tarvittavat rokotukset ovat voimassa. Tämä on tärkeää, sillä haluan pitää huolta omasta terveydestäni ja samalla estää mahdolliset terveysriskit reissun aikana.

Passiasiat ovat toinen tärkeä osa valmistautumista. Varmistan, että passini on voimassa koko matkan ajan, ja tarkastan mahdolliset viisumivaatimukset kohteessa. On tärkeää huolehtia näistä asioista ajoissa, jotta välttyisin viime hetken kiireiltä ja ongelmilta matkalla.

Kulttuuriin liittyvät asiat ovat myös keskeisiä valmistautumisessa. Otan aikaa tutustuakseni final campin kohteen kulttuuriin, perinteisiin ja tapoihin. Tämä auttaa minua sopeutumaan paremmin paikalliseen ympäristöön ja kunnioittamaan kohdemaan tapoja. Lisäksi, opettelen muutamia perusfraaseja paikallisesta kielestä, mikä voi tehdä matkasta sujuvampaa ja antaa mahdollisuuden kommunikoida paikallisten kanssa.

Pakkauslistan laatiminen on olennainen vaihe valmistautumisessa. Teen perusteellisen listan tarvittavista vaatteista, hygieniatarvikkeista, lääkkeistä ja muista matkalle tarpeellisista välineistä. Otan huomioon myös mahdolliset erikoisvarusteet, jotka saattavat olla tarpeen final campin aktiviteeteissa. Pakkauslistan avulla varmistan, etten unohda mitään tärkeää ja voin nauttia matkasta huoletta.

Yhteenvetona final campiin valmistautuminen vaatii huolellista suunnittelua ja aikaa. Rokotteet ja passiasiat ovat terveyden ja turvallisuuden kannalta keskeisiä, kun taas kulttuuriin tutustuminen ja pakkauslista auttavat varautumaan matkakohteen erityispiirteisiin. Kaiken tämän huolellisen valmistelun tarkoituksena on taata mahdollisimman sujuva ja nautinnollinen final camp -kokemus.

Matkaan valmistautumisessa on otettava huomioon seuraavia seikkoja:

 • Ilmasto ja vaatetus:
 • Thaimaan viidakkoon valmistautuessa on tärkeää ottaa huomioon ilmasto. Kosteus ja lämpö voivat olla korkeita, joten mukava ja hengittävä vaatetus on avainasemassa. Lisäksi varaudun sadekauteen, joka voi tuoda mukanaan rankkasateita. Laadukas sadevaatetus ja kevyet, nopeasti kuivuvat vaatteet ovat tarpeen.
 • Hyönteissuojaus:
 • Viidakossa liikuttaessa hyönteissuojaus on ensiarvoisen tärkeää, sillä paikalliset hyttyset voivat levittää muun muassa dengue kuumetta. Ostan Thaimaassa paikallista tehokasta hyttysmyrkkyä ja varmistin Kilroylta, että teltassa ja Karen villagessa on hyttysverkot, turvallisten ja hyvien yöunien varmistamiseksi.
 • Matkavakuutus:
 • Thaimaahan matkatessa on suositeltavaa hankkia kattava matkavakuutus. Se kattaa mahdolliset terveysongelmat ja antaa mielenrauhaa matkan aikana. Vielä en ole omaani hankkinut, mutta asia hoituu lähipäivinä. Hankin matkavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutuksen varkausten ja muiden yllättävien tilanteiden varalta
 • Terveystarkastukset:
 • Ennen matkaa tarkistin tarvittavat rokotteet ja otin selvää mahdollisista terveysriskeistä. Omien rokotusten selvittäminen ei ollutkaan niin helppo homma, sillä rokotuskortissani oli vain ensimmäiset rokotteeni, mutta yläaste ajan rokotuksista ei ollut tietoakaan, sillä omakannassakin on vasta vuodesta 2015 eteenpäin. Pirhan chatin kautta onnistuin selvittämään aikaisemmat rokotukseni. Otin lisäksi vain hepatiitti a ja b ja lavantautirokotteen. Thaimaassa ja kaikkialla muuallakin on hyvä olla jäykkäkouristus voimassa, se tulee uusia 25-vuotiaana.
 • Paikalliset tapakäytännöt:
 • Koska final camp järjestetään Thaimaassa, on tärkeää tutustua paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin. Kunnioitan paikallisia perinteitä ja tapakäytäntöjä, esimerkiksi poistamalla kengät sisätiloihin mennessäni ja kunnioittamalla paikallisia temppeleitä.
 • Ruokavalio ja juomavesi:
 • Viidakossa oleskellessa varmistan, että ruokani on turvallista ja juon vain puhdistettua tai pullotettua vettä. Vältän raakaa ruokaa ja huolehdin, että ruoka on valmistettu hygieenisissä olosuhteissa.
 • Selviytymisvarusteet:
 • Koska final camp voi liittyä erilaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin, harkitsen mukaan ottavani selviytymisvarusteita, kuten pienen ensiapupakkauksen, taskulampun, monitoimityökalun ja kartan.
 • Ympäristön kunnioittaminen:
 • Viidakossa liikuttaessa on tärkeää kunnioittaa ympäristöä. Noudata kaikkia alueen sääntöjä ja ohjeita, jotta voimme säilyttää paikan kauneuden ja luonnon monimuotoisuuden.

Valmistautuminen huolellisesti kaikkiin näihin seikkoihin auttaa varmistamaan turvallisen ja nautinnollisen final camp -kokemuksen Thaimaan viidakossa. 

Kommentoi