Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

FC Gilla – uudenlainen ilmiö suomalaisessa urheilukulttuurissaKirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

FC Gilla – uudenlainen ilmiö suomalaisessa urheilukulttuurissa

yksilöessee – 2ep

Kirjoittaja: Kasimir Vuorinen, Kipinä

 

Johdanto

Kuluneen vuoden aikana olen monesti uppoutunut ajatuksiin miettien, että millä kaikilla tavoilla nykyaikana on mahdollista tulla toimeen ja mistä kaikista aloista on tullut ihmisille ammatti. Yksi suuri alusta toimeentulolle nykyisin on vähemmän yllättäen sosiaalinen media. Some huomaamattaan vallannut ihmisten vuorokausista tärkeintä valuuttaa eli aikaa. Siellä on monia eri alustoja kuten Facebook, Instagram, Snapchat ja TikTok vain muutamia mainitakseni.

Ammatillinen kirjo näissä sovelluksissa on runsas. Erilaisia vaikuttajia löytyy moneen lähtöön ja kaupalliset yhteistyöt ovat jo täysin arkipäivää. Hyvinkin monella eri alustalla on edetty siihen pisteeseen, että vaikuttajat pystyvät elättämään itsensä esimerkiksi juuri sosiaalisen median avulla.

Tämänkaltainen sosiaalisen median ammatillinen osaaminen on leviämässä myös perinteisimmille aloille ja muutoksen kyllä huomaa. Kilpailu on niin kovaa yritysten välillä, että juuri vaikkapa some-osaajalla voi tehdä eroja perinteisemmillä aloilla. Ainakin markkinointi mielessä etu on merkittävä ja niin kuin tiedämme markkinointi saattaa heijastella hyvinkin vahvasti positiivisella tavalla myyntiin eli kauppa saattaa onnistuneen markkinointikampanjan avulla käydä aivan eri tahtia kuin ennen sitä.

Myös urheilussa on totuttu tiettyihin toimintatapoihin ja tuntuu siltä, että uudenlaisille innovaatioille on kysyntää. Useimmat lajit toki ovat todella vanhoja mutta aika ajoin vanhoja joukkueita kuolee pois ja uusia syntyy tilalle. Yksi uusi tulokas on jalkapalloseura FC Gilla.

 

Mikä FC Gilla on?

FC Gilla on siis helsinkiläinen jalkapalloseura, joka on perustettu vuonna 2022. Päättyneellä kaudella Gilla pelasi miesten eteläisessä 6. divarissa ja kausi päättyi menestyksekkäästi nousujuhliin eli ensi kaudella Gilla pelaa 5. divarissa. Alun perin Gillan idea sai alkunsa, kun neljä kaveria Roope Rannisto, Joona Puhakka, Olli Litmanen ja Tuomas Mönkkönen halusivat perustaa yhteisen jalkapallojoukkueen. (yle.fi – Mikä ihmeen Gilla?)

Gillan erikoisuus piilee oikeastaan siitä, että heidän kokoonpanonsa on täynnä erilaisia vaikuttajia, artisteja ja mediamaailman tähtiä esimerkiksi Jare ja Ville Galle eli JVG, Roope Rannisto, Roni Bäck, Siim Liivik eli Märkä-Simo ja Ilari Mettälä. Tässä oli vain muutama maininta siitä kuka joukkueessa pelaa. Joukkue tietää vahvan brändiarvonsa ja he ovatkin ilmoittaneet Instagramissa vaatimattomasti, että he ovat Suomen seuratuin urheiluseura. He haluavat olla varmasti seuratuin myös jatkossa. Tällä hetkellä heillä on Ig:ssä seuraajia lähes 49 000. (Instagram/GillaFC).

Moneen muuhun alasarjojen divarijoukkueeseen verrattuna Gilla herättää huomiota myös vahvasti tulevaisuuteen suunnatuilla tavoitteillaan. Heidän tavoitteinaan on tulevaisuudessa pelata ei ainoastaan Suomen korkeimmalla sarjatasolla jalkapallon Veikkausliigassa vaan myös Euroopan korkeimmassa ja arvostetuimmassa seurajoukkue turnauksessa Mestareiden liigassa. Nähtäväksi jää mihin asti suoritukset kantavat mutta juuri noiden asioiden ääneen sanominen herättää luonnollisesti valtavaa kiinnostusta.

Gilla FC liiketoiminnallisesta näkökulmasta

Kuten sanottua Gilla on tehnyt monen asian eri tavalla. Se on pyrkinyt luomaan otteluihinsa erinomaista tunnelmaa ja yksi heidän pääteemoistaan on luoda vahvaa jalkapallokulttuuria Suomeen. Otteluissa onkin ollut paikan päällä satoja innokkaita nuoria faneja, jotka otteluiden jälkeen ovat pyytämässä nimikirjoituksia ja yhteiskuvia idoleidensa kanssa. Otteluissa ovat läsnä myös kuuluttaja, DJ ja esimerkiksi savukoneet tunnelmaa luomassa. Yksi tärkeä arvo viihdearvon lisäksi seuralle on, että he haluavat innostaa nuoria liikkumaan (yle.fi/ Mikä ihmeen Gilla?).

Puhtaasti liiketoiminnallisesta näkökulmasta katsoen joukkueella on oivallinen sijainti Helsingissä, mikä on markkina-alueena selkeästi Suomen suurin ainakin, kun otetaan koko pääkaupunkiseutu mukaan laskutapaan. Tälläkin hetkellä enimmäkseen taustavaikuttajien ja pelaajien ansiosta joukkueella on erittäin isoja ja potentiaalisia yhteistyökumppanuuksia kuten esimerkiksi EA Sports, OnePlus ja Oshee. Seuralla on myös hyviä alustoja tuoda kumppaneitaan esille eri medioissa. Viime aikoina he ovat aloittaneet podcastin tekemisen, seuran oma Youtube -kanava on aktiivinen ja nettisivuilta pääsee helposti esimerkiksi verkkokauppaan, joten erilaiset alustat ovat hyvin hallussa, joilla pystyy tarjoamaan kumppaneille näkyvyyttä.

Joukkueen taustalle on lähes heti alun alkaen perustettu osakeyhtiö nimeltä Gilla Oy, joka on mielestäni uudelle seuralle suomalaisessa urheilussa melko poikkeuksellista. Yleensä tuoreet seurat lähtevät rakentamaan tulevaisuuttaan täysin talkoopohjalle ja ennen kaikkea rekisteröityneenä yhdistyksenä eli lyhennettynä ry. Toki löytyy myös esimerkkejä urheiluseurojen yhtiöittämisestä esimerkiksi jääkiekon ja jalkapallon puolelta Suomessa. (finder.fi/Liikuntapalvelut/Gilla+Oy).

Yhteenveto

Gillalla on tärkeitä tavoitteita. Niistä mielestäni tärkein on lopulta kuitenkin saada nuoret innostumaan liikunnasta ja tarjota esikuvia, jotka urheilevat pilke silmäkulmassa. Mielenkiintoista on tulevaisuudessa nähdä miten urheilullisen puolen tavoitteet toteutuvat. Matka huipulle on todella pitkä ja sinne on vaikea nousta. On selvää, että nykyisellä pelaajamateriaalilla rajat tulevat nopeasti vastaan. Voi siis olla, että yksi Gillan tulevaisuuden strategia tulee olemaan niin sanotusti kahden joukkueen taktiikka eli he säilyttäisivät voimassa alemmissa sarjoissa pelaavan joukkueen, joka koostuu mediapersoonista ja kansansuosikeista. Lisäksi hieman myöhemmin kuvioihin tulisi mukaan toinen joukkue, joka koostuu tasoltaan kovemmista pelaajista ja sillä he aloittaisivat nousun kohti Suomen kärkeä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan seuran matkaa.

 

Lähteet

https://www.finder.fi/Liikuntapalvelut/Gilla+Oy/Helsinki/yhteystiedot/3975510

https://yle.fi/a/74-20034270 – Mikä ihmeen Gilla?

https://gillafc.fi/

https://www.youtube.com/@gillafc

 

 

 

 

Kommentoi