Tampere
19 May, Sunday
19° C

Proakatemian esseepankki

EXITKirjoittanut: Joel Lauronen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
EXIT
Anssi Kiviranta
Matias Mäenpää
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Johdanto 

EXIT kertoo 15 erilaista tarinaa yrittäjyydestä. Yrittäjät kertovat matkansa yrityksen perustamisesta exittiin asti. Kirjan parhaimpia asioita olivat tarinoiden laajuus ja tarinat itse yrittäjien kertomana. Jokaisen yrittäjän kohdalle on osunut suuria onnistumia ja epäonnistumisia. Nämä on tuotu kirjassa esille erittäin hyvin.  

15 erilaista tarinaa kuulosti paljolta, mutta jokainen tarina oli todella inspiroiva yrittäjänalun mielelle. Mukaan oli otettu vähän kaikkea. Pieniä ja suuri yrityksiä, vaikeita ja helppoja polkuja, nais- ja miesjohtajia. Kuuntelin kirjan äänikirjana ja täytyy myöntää, että jokainen tarina ei jäänyt täysin mieleen. Nostan kuitenkin esille itselleni eniten mieleen jääneet. 

 

 

Ajattele isosti ja boksin ulkopuolelta 

Meitä kehotetaan ajattelemaan boksin ulkopuolelta koko ajan, mutta kuinka me sen tarkalleen ottaen teemme? Kuinka kehitämme kykyä kohdata ongelmia erilaisilla tavoilla kuin muut? Kuinka kehitämme kykyä katsoa asioita eri tavalla kuin muut? 

Tämä on asia jonka olen kuullut monesti lyhyen akatemia matkani aikana. Ajattele isosti ja laatikon ulkopuolelta. Kirjassa moni yrittäjä on ajatellut isosti, kokeillut, ottanut isoja riskejä, onnistunut ja epäonnistunut. Moni yrittäjä haluaa yleensä pysyä maltillisessa ja varmassa tilanteessa. Saada tasaisesti tuloja ja välttää ottamasta isoja riskejä ja varsinkaan tappiota. Isosti ja boksin ulkopuolelta ajattelu on akatemialla tärkeässä asemassa ja sille on erittäin hyvät edellytykset, mutta silti sitä voisi olla enemmän. Perinteisiä ja varmoja projekteja on paljon, mutta täysin boksin ulkopuolelta otettuja paljon vähemmän. Monesti meille on sanottu, että meillä on turvallinen ympäristö kokeilla, joten miksi emme hyödynnä sitä täysin? Omassakin mielessäni on kaikenlaisia ideoita, mutta mietin aina väillä miksi en niitä toteuta? Kyseessä on varmasti aloittamisen vaikeus ja koko paketin kasaaminen järkeväksi kokonaisuudeksi. 

 

Yrittäjän henkinen kantti 

Yksi todella tärkeä asia nousi kirjassa esille melkein jokaisen yrittäjän kohdalla. Henkinen kantti. Jokainen kirjan yrittäjä oli kokenut jossain vaiheessa uraansa epäonnistumisen ja sukeltaneet henkisesti todella syvälle. He eivät kuitenkaan antaneet periksi. Oli hienoa kuulla, kuinka yrittäjien henkinen kantti ja sisukkuus olivat heidät loppujen lopuksi palkinnut. Oli se sitten loistava liikeidea ja sopiva markkinarako, josta seurasi onnistuminen alkumetreillä tai vahva usko ja periksiantamattomuus omaa liikeideaa kohtaan, vaikka se ei heti olisi lähtenyt liikkeelle toivotulla tavalla.  

Yhdistävä tekijä monen yrittäjän kohdalla oli rohkeus ottaa riskejä. Tämä kävi hyvin ilmi Jungle Juice Baarin Noora Fagerströmin tarinassa, he joutuivat ottamaan suuren riskin ja sinnittelemään vähällä rahalla yrityksen alkuaikoina ennen kuin yritys lähti tuottamaan kunnolla. Usko omaan liikeideaan oli ollut koko ajan niin vahva, että periksi ei ole annettu. Riskien ottaminen on elämässä ja yrittäjyydessä yleensä isoin syy sille, että jokin asia jätetään tekemättä. Jokaisella kirjassa tarinansa kertoneella yrittäjällä on kuitenkin ollut suunnitelmissa tehdä jotakin suurta. Monissa yrityksissä on otettu riskejä sillä ajatuksella, että sillä saadaan kehitettyä yritystä eteenpäin. 

 

Tämä antaa paljon intoa. Oli mahtavaa kuulla jokaisen yrittäjän sitoutuneisuus ja omistautuminen omaa liikeideaansa kohtaan. Jos joku sanoo omaa liikeideaasi huonoksi, ei häntä pitäisi kuunnella. Se on yksi mielipide muitten joukossa ja mistä sitä tietää ennen kuin liikeideaa kokeilee käytännön tasolla.  

 

 

Onnibus 

Kirjan jokainen tarina oli oma menestystarinansa. Oli vaikea päättää minkä tarinan haluaisin nostaa esiin, mutta Onnibussin toisen perustajan Pekka Mötön tarina on sellainen. Onnibussin liikeidea luotiin 2011 syksyllä lounaan jälkeen yhdessä yrityksen toisen perustajan Petteri Rantalan kanssa. Ideana oli haastaa toiset bussiyhtiöt ja jopa VR hintakilpailuun dynaamisella hinnoittelulla. Onnibus toi myös ensimmäisenä Suomeen mahdollisuuden ostaa matkalipun netin kautta. Toiminta perustui siihen, että bussit myydään täyteen edulliseen hintaan eikä ajeta tyhjillä autoilla. 

Toiset bussiyhtiöt nauroivat ensin Onnibussin hinnoille ja markkinoinnille Varsinkin heidän markkinointi kampanja jossa mainostettiin 1€ matkoja saivat paljon naureskelua kilpailijoilta. Onnibussin autot täyttyivät kuitenkin edullisten hintojen takia melkein joka matkalla täyteen. Pikkuhiljaa kilpailijat rupesivat kritisoimaan heitä todella paljon ja tämä taas löi lisää liekkiä Onnibussin markkinointiin. He saivat jatkuvasti ilmaista markkinointia kilpailijoiltaan, joka nostatti heidän mainettaan koko ajan edullisena bussiyhtiöinä. Tämä kaikki oli Onnibussille pelkkää positiivista markkinointia, koska heidän strategiansa oli nousta Suomen halpabussi yhtiöksi. 

 

 

Pohdinta 

Kirja sisälsi paljon huikeita tarinoista suomalaisista yrittäjistä. Yksi suuri asia, mitä jäin tarinoilta kaipaamaan oli konkreettiset asiat, eli mitä ihmiset tekevät päivittäin. Paljon puhetta oli boksin ulkopuolelta ajattelusta, työnteosta, kehittämisestä, myynnistä ja markkinoinnista, mutta itseäni olisi kiinnostanut tietää tarkemmin mistä perustyöpäivät koostuivat yrityksen eri aikoina. 

 

Melkein jokaisessa tarinassa huomasi myös, kuinka maailman kehitys on vaikuttanut yrittäjyyteen. Ihmisten suhtautuminen yrittäjyyteen on muuttunut paljon 20 vuodessa. Lisäksi somen ja internetin yleistymisen myötä tietoa yrittäjyyteen liittyvistä asioista on paljon helpommin saatavilla. Jos erilaiset tarinat yrittäjyydestä kiinnostaa suosittelen vahvasti tutustumaan tähän kirjaan. Kirjan tarinat motivoivat varmasti itseäni eteenpäin omalla työurallani. 

 

Lähteet:

Anssi Kiviranta & Matias Mäenpää, EXIT, 2019, Leap Investors, Turku

Kommentoi