Tampere
27 May, Monday
22° C

Proakatemian esseepankki

Etäilystä elämys?Kirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Noin kaksi viikkoa sitten me päästiin Proakatemian kansainvälisyystiimin kanssa toteuttamaan vähän erilainen houstaus, verrattuna normaaliin. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan 6.4.-7.4. akatemian käytävät olisivat täyttyneet noin 50 Fontysin yliopiston opettajasta. Näiden kahden päivän aikana meidän oli tarkoitus kuulla Proakatemian opiskelijoita ja syventyä tiimioppimiseen ja valmentavaan pedagogiikkaan, mikä tulee osaksi Fontysin toimintaperiaatteita ensi syksynä. Periaatteessa oli kyseessä Academic Adventures, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kuuluisa kuitenkin osui tuulettimeen globaalilla tasolla, joten pääsimme pähkäilemään uudenlaista lähestymiskulmaa näille kahdelle päivälle.

 

Toteutus tehtiin lopulta webinaari muodossa, jossa meidät jaettiin pienempiin ”huoneisiin”, jossa kussakin oli vähintään yksi akatemialainen sekä noin 10 osallistujaa Fontysin päästä. Molempina päivinä oli tiukka 1,5 tunnin setti, jonka aikana me kerroimme heille akatemiasta ja vastailimme heidän kysymyksiinsä q&a hengessä. Vaikkakin yhteensä aikaa oli käytettävissä vain kolme tuntia, saimme todella hyviä keskusteluja aikaiseksi. Tilaisuus ei pitänyt sisällään mitään ylimääräistä ilotulista, vaan tiukkaa asiaa. Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä päivien aikaansaannoksiin ja varmasti saivat kokemusta ja oppia mukaansa. Ja tämä kaikki tapahtui kotisohvalta käsin –Kolmessa tunnissa. Global Business Travel Associatioin tekemän raportin mukaan arvioitiin, että Vuosien 2018-2019 aikana bisnesmatkailun määrä tulee kasvamaan 6% ja vuoteen 2020 mennessä kasvu saavuttaa 1.6 miljardin dollarin rajapyykin. (Travelperk, 2018.) Totta kai nyt vasta asiaan havahtuu, kun koko maailma on kiinni, mutta olisiko näistä matkoista voinut karsia? Onhan se totta, että kun tapaa kasvotusten, monissa tapauksista siitä saa paljon enemmän irti. Ja onhan se niin, että jotkin projektit ja tapaamiset vaativat matkustamista. Mutta suurin osa näistä voisi korvata jollakin etätyöskentelyalustalla.

 

Kyseisen artikkelin mukaan 75% milleniaali sukupolvesta pitää työmatkoja jonkinlaisena ”bonuksina” työn ohella. Keskiarvoltaan heillä on noin 7.4 matkaa per vuosi. Luku alkaa olemaan aika korkea. Kun tilanne alkaa normalisoitumaan, niin varmasti yritykset alkavat oikeasti miettimään tarkemmin, että miten he tulevat pitämään erilaisia seminaareja ja tapaamisia. Vaikka onhan se nyt hienompaa mennä ulkomaille seminaariin, kuin istua kotona pyjama päällä kuuntelemassa johtajuudesta. Mutta sitten taas kolikon kääntöpuolena, kuinka paljon aikaa ja resursseja yritys säästää, kun heidän ei tarvitse lähettää työntekijöitään ympäri ämpäri maailmaa kokouksien takia. Etätyöskentely on koettu toimivaksi ja se tulee mullistamaan työmaailman poikkeusajan jälkeenkin. Ihmiset saavat enemmän vaikuttaa siihen, että missä ja miten he työskentelevät. Tässä kuitenkin herää haaste mihin meidän pitäisi osata tulevaisuudessa vastata. Nyt kun on huomattu se, että etätyöskentelyllä voidaan tehdä monet asiat samalla lailla kuin konttorilla. Mutta miten me voimme luoda samanlainen tunnelman ja kokemuksen verkossa, kuin paikan päällä? Kuinka voimme luoda etänä kokemuksen sekä niin hyvin arvoa asiakkaille, että he olisivat valmiita maksamaan lähes saman summan, kuin he olisivat olleet paikan päällä? Kuinka luoda etäilystä elämys?

 

Kyseinen kahden päivän setti Fontyksen väen kanssa meni sen verta nappiin, että todennäköisesti tulemme tekemään tiukempaa yhteistyötä myöskin tulevaisuudessa. Kaikesta tästä huolimatta toivommekin, että he pääsevät vielä jokin päivä Finlaysoninkujalle, koska eihän Proakatemiasta saa kaikkea irti vain webinaarin välityksellä. Se pitää kokea. Proakatemialla käy vuosittain liki 1000 kansainvälistä vierasta. Se on aivan mahtavaa, mutta voisiko tätäkin määrää vähentää? Voisimmeko kehitellä aivan uudenlaisen Proakatemia-alustan, jossa virtuaalisesti voisi saada saman kokemuksen kuin paikan päällä? Miksi lähteä etsimään kokemuksia, kun ne voitaisiin tuoda sinun luoksesi!

 

Lähteet:

Travelperk. 2018. 91 Business Travel Statistics (Some never before released)

https://www.travelperk.com/blog/business-travel-stati

Kommentoi