Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Esport nuorisotyössäKirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Olen lähiaikoina miettinyt paljon sitä, mihin suuntaan Finesportsin liiketoiminnan tulisi mennä. Aluksi kun sitä pohdittiin, ajateltiin suurimman liikevaihdon syntyvän valmennuksista. Ja siitä se tällä hetkellä syntyykin. Koen silti, ettei se ole riittävää. Se tulee olemaan iso osa meidän tekemistämme, mutta uskon eurheilun parissa olevan muitakin väyliä tuottaa tulosta.

 

Ollemme myöskin hoidettu eurheilu synttäreitä, joista tulee myös osa liikevaihtoamme. Niitäkin pitäisi vain olla enemmän, jotta pelkästään niillä eläisi. Olemme myös tehneet muita tilavuokrauksia, mutta oletan, että meidän kohderyhmä ei ole osunut kohdilleen. Opiskelijoilla ei välttämättä ole varaa monien satojen eurojen tilavuokraan. Pitäisi siis myydä yrityksille.

 

Kuitenkin kiinnostavin asia mielestäni on eurheilun mahdollisuudet nuorisotyössä. Olemmekin neuvotelleet jo jonkin aikaa Lempäälän kaupungin kanssa mahdollisuuksista eurheilun parissa, mutta vasta lähiaikoina olen alkanut ajattelemaan kuinka isosta mahdollisuudesta tässä on kyse. Aloin ymmärtämään tässä olevan mahdollisuuksia Suomen laajuiseen toimintaan, mitä kyetään skaalaamaan isossa mittapuussa. Miksei vaikka Suomen ulkopuolellekin?

 

Eurheilua saattaa olla vanhemman välillä vaikea ymmärtää. Vanhemmat, joiden kanssa olen keskustellut asiasta jakautuvat melko vahvasti kahtia aiheen äärellä. Toiset eivät ymmärrä ollenkaan, miten pelaaminen voisi olla hyödyllistä. Yleinen pelko eurheilun ympärillä onkin fyysisen liikunnan puute. Tuo pelkohan käy myös järkeen. Henkilö, joka pelaa tietokone pelejä, istuu tietokoneella liikkumattomana monta tuntia tuijottaen selkäkyyryssä näyttöä. Eikö?

 

Joo ja ei. Tai siis, eihän pelaaminen oikeesti tarvitse juurikaan lihasvoimaa tai räjähtävyyttä. Ei siinä tuppaa edes hengästymään. Syke voi nousta ja välillä kiperässä paikassa tulee hiki. Tiedä sitten, onko kyseessä tuskanhiki vai hiirikäden veivaamisesta syntynyt kehon tarve viilentyä. Kun pelaaminen menee eurheiluun, tarvitaankin jo fyysistä kuntoa enemmän, sillä eurheilu turnaukset voivat kestää useita tunteja. Ja usean tunnin pelaussessio voi muuttua melko raskaaksi, jos keho ei toimi. Muistelisin myös ylä-asteella opetettavan näin: ”Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus.”

 

Psyko-fyysis-sosiaalinen. Eli kaikki kolme asiaa nivoutuvat toisiinsa ja vaikuttavat toimintaamme. Psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen. Eurheilussa psyykkinen puoli on erittäin tärkeä, pitää osata pysyä viileänä (eikä välttämättä hikoilemalla) tiukoissakin paikoissa. Jos huomaa alkavansa turhautua, on parempi ottaa tauko, sillä sitten pelaaminen ei ainakaan onnistu. Monessa turnauksessa huomaakin tiimien ottavan aikalisiä, jos joku pelaaja alkaa turhautumaan.

 

Ja fyysisen puolen kehittäminen vaikuttaa myös positiivisesti psyykkiseen puoleen. Huomaat sen itsekkin, kun käyt tekemässä juoksulenkin ajatukset kulkevat paremmin sen jälkeen. Koen sen muutenkin huvittavaksi, kun puhutaan pelaamisen laittavan ihmiset huonoon kuntoon. Eihän pelaamisen harrastaminen estä fyysistä liikuntaa. Jos tykkäät ottaa pari CS matsia illalla, ei se estä futiksen pelaamista päivällä. Eikö näin? Harvoin pelätään kitaran tai viulun soittamisen heikentävän ihmisten kuntoa. Tärkeää vain, että on harrastus missä saa myös fyysistä puolta treenattua.

 

Side note: Ollaan myös sisällytetty meidän pelivalmennuksiin liikuntaa.

 

Entäs se sosiaalinen puoli? Pelaaminen on hyvinkin sosiaalista tekemistä parhaillaan. Suurin osa verkkopeleistä, varsinkin kilpailullisista peleistä, vaativat vahvaa tiimityöskentelyä ja kommunikointia. Mutta yleensä se tapahtuu verkon välityksellä ja henkilöiden kanssa, joita et ole välttämättä ikinä nähnyt. Etkä tule ikinä näkemään. Koenkin, että tässä on iso ongelma. Ihmiset tarvitsevat aitoja sosiaalisia kontakteja, varsinkin nuoret.

 

Nuorisotyössä eurheilu on varmaankin yksi parhaista tavoista tavoittaa nuoret. Monet nuoret ovat kiinnostuneita pelaamisesta ja se onkin hyvä tapa yhdistää eri ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä. Finesportsilla tarjotaankin harrastusmahdollisuuksia nuorille eurheilun ympärillä ja ollaankin saatu hyvää palautetta tästä. Henkilöt, joita on saatettu kiusata koko heidän koulussa oloaikansa, ovat voineet löytää uuden paikan, jossa heidät hyväksytään.

 

Oman kokemukseni mukaan, pelien ympärillä oleva kulttuuri on hyvin hyväksyvää. Sun taustoilla ei ole merkitystä, vaan sillä, miten pelaat. Jokaiselle löytyy paikka sieltä. Muistan itsekkin nuorempana kuinka hienoa oli päästä vanhempien poikien kanssa pelaamaan battlefieldiä ja tutustuinkin verkon kautta muutamaan hyvään ystävään, joista on nyt yritysmaailmassakin ollut apua. Ehkä pelien ympärillä vallinnut maailma toimi myös turvapaikkana itselleni vaikeina aikoina.

 

Jämsässä pidettiin aina kerran vuodessa lanit (Nyt kun kirjoitin tuon ylös niin ymmärsin, että meidänhän pitäisi pitää myös Finellä nuorille lanit…). Jämsän lanit olivat oikeastaan ainoita kertoja, kun pelaamisesta tuli aitoja sosiaalisia tilanteita. Näit ihmisten reaktiot, kun onnistuit hullussa clutchissa, sekä koit pelien välissä tapahtuvista yhteisistä asioista ja keskusteluja.

 

Eurhheilun parissa tapahtuvalla nuorisotyöllä onkin siis paljon potentiaalia. Sillä voidaan luoda aitoja kohtaamisia, löytää yksinäisille kavereille paikka tutustua ihmisiin ja päästä matalalla kynnyksellä tutustumaan nuoriin pelien kautta. Sekä tämän fyysisen näkemisen lisäksi eurheilu mahdollista digitaaliset kohtaamiset, kuten nyt korona-aikana.

 

Tehtiinkin tuossa viime viikolla ensimmäinen digitapahtuma Lempäälän Kunnan diginuokkarin kanssa. Ihmiset kokoontuivat discordiin järjestetyn ohjelman pariin. Siellä päästiin pelailemaan erilaisia pelejä ja yksi meidän valmentajamme kertoi hieman ammattipelaajan urasta. Koen tämän olevan tärkeää toimintaa.

 

Pasi Tuominen kirjoitti artikkelissaan juurikin siitä miten eurheilu voi näkyä nuorisotyössä. Artikkeli oli tottakai mieleeni, koska se sisälsi samanlaisia mietteitä kanssani. Tuominen myös sanoi, että nuorisotyötä voi tehdä eurheilun parissa nekin, ketkä eivät paljoa tietäisi peleistä. Olen tästä täysin samaa mieltä. Tärkeintä on olla kiinnostunut siitä, mitä nuoret tekevät pelien sisällä ja antaa heille tilaa näyttää. Monella ei ole kotona henkilöitä, jotka arvostaisivat nuorten taitoja pelien sisällä. Koen sen olevan erittäin tärkeää, että nuoria tuetaan eteenpäin.

 

Mitä olen nyt Finesportsilla käyneitä nuoria vastaan pelannut Fortniteä, täytyy kyllä tunnustaa, että siellä on älyttömän taitavaa väkeä. Uskonkin, että oikealla opastuksella me kyetään nostamaan sieltä tiettyjä henkilöitä kohti oikeaa ammattipelaajan uraa. Harmmillisinta on ehkä se, että heidän vanhempansa eivät aina ymmärrä sitä. Joissain tapauksissa, kun olen nuoren vanhemmalta kysynyt, tietävätkö he kuinka hyviä heidän lapsensa on pelaamaan, vastaa vanhempi ”aijaa” tai ”vai niin, en minä tuosta mitään ymmärrä”. Me saatetaan olla nuoren ainut tsemppi ja kannustin.

 

Tästä tuleekin yksi asia, mitä haluaisin myös kehittää: Vanhempien pelituntemista. Tätä me kokeiltiin toteuttaa syksyllä, mutta ei saatu tarpeeksi osallistujia. Tässä meillä on vielä tekemistä, mutta uskon vanhempia kouluttamalla saadaan ratkaistua paljon nuorien ongelmia. Ja varmaan lisää meidän valmennuksiimme osallistujia.

 

Yhteenvetona, eurheilun kautta on älyttömästi mahdollisuuksia tehdä nuorten parissa töitä. Sen avulla saadaan nuoret yhteisen kiinnostuksen ääreen kohtaamaan toisiaan ja löytämään uusia kavereita. Pelaaminen ei ole haitallista, mutta se vaatii tietämystä myös fyysisestä puolesta ja kannustusta harrastamaan sitä. Ja siitä mun master planista, kuinka tällä nuorisotyöllä saadaan Finesports laajentumaan, kerron lisää varmaankin toisen esseen muodossa.

 

 

Lähteet:

https://www.verke.org/blog/esports-in-youth-work/?lang=en

https://www.humak.fi/blogit/nuorisotyo-kohtaa-ja-kasvattaa-nuoria-e-urheilun-parissa/

https://www.verke.org/material/tietoa-ja-suosituksia-esports-toimintaan-kunnallisessa-nuorisotyossa/

Kommentoi