Tampere
27 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Erilaisuuksista voimavaraksiKirjoittanut: Jyri Lempinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Riitatilanteita ja toistensa päälle puhumista, tuskin kukaan ymmärtää toisiaan. Saattaa kuulostaa siltä, että pajatilassa vallitsee vakava väärinymmärryksen ilmapiiri ja kaikki ovat sotajaloilla liikenteessä. Osa saattaa olla puujaloilla niin kuin minä, Jyri, flegmaatikko. Koen itsessäni eniten ominaisuuksia vihreästä väristä, mutta on helppo huomata myös punaisesta ja sinisestä. Punaisesta huomaa, että turhaudun jos asiat eivät edisty ja niitä vellotaan aamusta iltaan. Haluan toimintaa nopeasti ja voimme tehdä päätöksen ripeästi ajattelematta kaikkia mahdollisia epäonnistumisen muotoja. Sinisestä löytyy loogiseen päättelyyn liittyvät mielihyvät. Pidän siitä, että Excel-tiedosto on siisti ja numerot näyttävät hyviltä. Excel-tiedostossa ei missään nimessä saa olla liikaa numeroita pilkun jälkeen vain maksimissaan 2. Keskusteluissa saatan kyseenalaistaa ihmisten näkemyksiä omien empiiristen kokemuksien kautta ja toivon niille usein myös faktapohjaa, siitä huolimatta, että tiedot oikein olisivatkin. Kuuntelen mielellään ja harkitsen myös puheenvuoroni melko tarkkaan.

 

Punainen on värinä voimakas ja tuo mieleen intohimon. Intohimoinen keskustelu ja itsensä esille nostaminen ovat tämän värin omaavalle henkilölle erittäin tyypillisiä piirteitä, eikä hän välttämättä käytöksessään niitä itse huomaa. Punaiselle värille on ominaista jatkuvan kilpailuasetelman rakentaminen, hän haluaa olla jatkuvasti paras kaikessa. Hän näkee jopa kilpailun niissä paikoissa, missä kukaan muu väreistä ei välttämättä sitä näe. On hienoa huomata tiimistämme muutamia ihmisiä, kenelle tämä on luonnollista. Heidän käytös ei välttämättä ole aina edullista koko tiimille ja kilpailujen asettaminen liian vakavissaan tiimin sisälle, saattaa tuottaa ongelmia. Ihmiset luulevat, että tämän kaltainen henkilö haluaa kaiken huomion menestymisestä. Hän kertoo aina, kuinka on niin paljon paremmin tehnyt asiat, kuin muut ja uskaltaa nostaa itseään jalustalle jokaisen tehdyn työn jälkeen. Hän myös esittää asiat niin, että hänen ansiostaan kaikki muut ympärillä olevat ihmiset ovat onnistuneet tavoitteissaan. Hänen varjostaan on hankala erottua tuntemattomalle väelle ne työtä tekevät työmyyrät, jotka saattavat olleet hyvinkin iso osa punaisen henkilön menestystä.

Keltainen on värinä iloinen ja leikkisä. Hän pitää siitä, että kaikilla on mukavaa ja haluaa antaa itsestään aina pienen palasen jokaiselle. Loistava verbaalinen anti innostaa kaikkia ympärillä olevia ihmisiä ja käynnistää ideoinnin, sekä tuo niin sanotusti valon taloon. Sosiaalisesti on mahtava huomata, että hän ei missään nimessä halua kenenkään olevan alla päin vaan haluaa piristää ihmistä, kuin ihmistä. Keltainen ihminen on erinomainen verkostoitumaan ja liike-elämässä hänelle kannattaakin antaa sellaisia tehtäviä, missä voi olla tekemisissä paljon ihmisten kanssa. He ovat myös loistavia myyntityössä ja juttua riittää varmasti, vaikka aamusta iltaan. Keltaiselle ihmiselle neuvoja kannattaa antaa toisten kuuntelemiseen nimittäin se ei ole hänelle välttämättä luonnollista.

Vihreä on omiaan kuuntelemaan ja hän on aidosti läsnä. Vihreä saattaa olla niin hiljainen, että voit epäillä hänen juonivan selän takanasi. Todellisuudessa hän ainoastaan välttää konfliktitilanteita. Hän saa usein kuulla ihmisiltä, että on kiltti ja ymmärtäväinen. Hän osaa olla myös monen ihmisen välissä neuvottelijana ja häntä pidetään diplomaattina.

Sininen on hyvin analyyttinen ja haluaa usein asian kuin asian paperisena eteensä. Jos avaat suusi, muista, että kaikki sieltä tuleva on automaattisesti poimittu kirjasta, muussa tapauksessa et saa luottamusta siniseltä henkilöltä koko puheenvuoron aikana. Siniselle on parasta myöntää, jos on väärässä. Sininen on seurassa ja ryhmässä hiljaisempi yksilö. Siitä huolimatta, kun puheenvuoron osuessa hänen kohdalleen tarkistaa hän todennäköisesti muistiinpanoista, mitä oli sanomassa.

 

Dialogissa on syytä huomata jokaisen henkilön erilainen persoona ja keltaisen sekä punaisen on annettava puheenvuoro myös vihreille ja sinisille. Dialogia ohjaa usein punaiset ja keltaiset henkilöt ja näin ollen keskustelun laatu suuntautuu joko asia- tai tunneperäisyyteen. Valuessa tulkintani mukaan on enemmän keltaisia ihmisiä, kuin puhtaasti punaisia henkilöitä ja tällöin keskustelu on tunteellista. Valmentaja saattaa jossain välissä huomauttaa, kuinka keskustelussa on havaittavissa ainoastaan vähän oikeita asioita. Valuen Dialogia siis vallitsee keltaisten henkilöiden muodostama tunnelma. Siniset istuvat tuoleissaan hiljakseen omien ajatuksen kanssa ja arvioivat sanojasi. Vihreät nyökyttelevät hyväksyvästi ja tuova läsnäolollaan lämpöä pajatilaan.

 

Palautteen antamiseen on syytä kiinnittää huomiota, jotta on mahdollista saada tuloksia aikaan jokaisen kohdalla. Osalla tiimistä on enemmän harjautuneet taidot ja persoonan kaikkia puolia ei välttämättä tiimitoiminnassa huomaa. Ihmisen persoona ohjaa kaikkia toimia ja muut ominaisuudet ovat ympäristöstä opittuja. Keltaiselle ihmiselle ei välttämättä kannata kertoa, mitä hänen toiminnassaan on väärin vaan kyseenalaistaa toiminta ja keskustella hänen kanssa, jotta ajatus tulisi häneltä itseltään. Punaiselle henkilölle palautteen antaminen saattaa olla haastavaa. Hän nimittäin usein tietää asiat paremmin, kuin muut ja todennäköisesti palautteenantaminenkin oli hänen ideansa tiimissä. Hän saattaa suuttua tilanteessa tai loukkaantua saamastaan palautteesta ja taistella vastaan, sekä selitellä. Vihreä ottaa mielellään palautteen vastaan, mutta liian suoraan sanoessa hänelle saattaa tulla pahamieli. Milloin keltainen haluaa taas tuoda uutta energiaa tilaan ja piristää omalla iloisuudellaan. Siniselle ihmiselle palautteen antaminen on ok, kunhan se vain on kirjattu paperilla numeroin ja kirjaimin. Graafinentaulukko saattaa olla erittäin hyvä apuväline.

 

Persoonallisuuksia tulkittaessa on hyvä pitää mielessä, että mustavalkoisia asioita ole ja jokaisessa meissä on varmasti piirteitä kusta kategoriasta. Vierestä istuvalta ihmiseltä saattaa löytää välittömästi pohjavärin, mutta pidemmän pohdinnan jälkeen alat huomaamaan piirteitä muistakin kategorioista. Ihminen oppii, riippuen ympäristöstä ja seurasta, erilaisia persoonallisuuspiirteitä.

Kommentoi