Tampere
24 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Erilainen kuin muut tytöt – mihin joukkoon kuulun?Kirjoittanut: Erika Niemi - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

En ole yksi tytöistä, enkä yksi pojista. Etenkin akatemialle tulon jälkeen olen ruvennut pohtimaan, että mihin porukkaan oikein kuulun, olenko lintu vai kala? Olen hieman erilainen ja erilaiset mielenkiinnon kohteet omaava kuin valtaosa tytöistä yleisesti, sillä minulla on stereotyyppisesti poikamaisempia mielenkiinnon kohteita kuin valtaosalla 2021 aloittaneilla pinkku pojilla, mutta en kuitenkaan kuulu poikien porukkaan. Asiaa en ole tullut miettineeksi ennen akatemialle tuloa, koska luonnollisesti ollut pitkälti samanhenkisten ja mielenkiinnon omaavien ihmisten kanssa. Etenkin opiskeluelämä jännitti, sillä en oikein pidä ryyppäämisestä ja rellestämisestä, toki tapahtumissa voi käydä myös selvinpäin, mutta tapahtumat hieman ahdistavat minua.

Stereotyyppisesti tytöt tykkäävät näyttää hyvälle ja tykkäävät esimerkiksi viettää viikonloppunsa….

Tai itseasiassa en edes tiedä, että miten mutta tuskin ainakaan kuten minä. Toki tykkään minäkin laittautua, pukeutua mekkoihin, shoppailla, sekä minulla on pitkät rakennekynnet, mutta yleisesti minut tosin näkee huppareissa, treenivaatteissa, työhousuissa, jotka saattavat olla autoshampoossa ja kurassa.

Vuodesta valtaosa viikonlopuista menee poikien kanssa autojen parissa, oli ne sitten henkilöautoja tai rekkoja. Pestään, myllytetään, pinnoitetaan, korjataan, puretaan, kasataan, rakennetaan, mitä vain ikinä keksitäänkään. Hirveästi en osaa itse rakentaa tai korjata mutta olen pojille aina reippaana apukätenä ja aina valmis oppimaan uutta. Autojen pintoja osaan kyllä hoitaa, tässäkään en ole pro, mutta aina pyrin oppimaan lisää ja paremmaksi. Autojen parissa menee myös kesätapahtumat, sillä ainoat festaritkin mihin mieluusti osallistun, on Power Truck show, eli suomen suurin rekkatapahtuma, sekä useampi muu hieman pienempi rekka tai autotapahtuma. Vapaa-aikaa tykkään myös viettää repsikkana ystävieni kyydissä töissä rekka hommissa ja olen oppinutkin olemaan hyvä apukäsi.

Harrastuksenikaan ei ole mikään yleisin naisille, toki lajin parissa on nykyään jatkuvasti enemmän ja enemmän naisia. Lajini on voimanosto, mikä on pitkään ollut erittäin miesvaltainen laji. Untuvikko vielä lajin parissa olen ja kisat tähtäimessä, mutta mielestäni ulkoista fysiikkaa hienompaa on olla vahva, toki mielipide asia tämäkin, kuten lähes kaikki tässä maailmassa.

Uusien ihmisten ympäröimänä olen kokenut erilaisuuden tunnetta sekä porukasta ulkopuoliseksi kuulumista, vaikka todellisuudessa minua ei ole edes suljettu porukasta ulos. Tämä tunne ei täysin ole vieläkään poistunut, mutta sentään jo hieman helpottanut. Toki minulle on aina ollut haastavaa mennä porukkaan, olen ennemmin viettänyt aikaa kahden tai kolmen hengen porukoissa. Väitän myös, että ulkopuolisuuden tunne syntyy ihan oman pääni sisältä, koska esimerkiksi akatemialla kukaan ei ole koskaan tuominnut tai kyseenalaistanut minun harrastuksiani tai mielenkiinnonkohteita. Muutaman kanssa ajatuksistani keskustelin ja moni sanoikin minulle, että on ennemminkin mielenkiintoista, hienoa ja kiehtovaa, kun on vähän poikkeavat mielenkiinnonkohteet.

Summasummaarum ei tuomita ketään mielenkiinnon kohteiden perusteella ja oma ulkopuolisuuden tunteeni tulee vain minun omien päänsisäisten mörköjeni vuoksi. Päivä päivältä tätä kehitetään paremmaksi ja toivoisinkin siis, että osasin tulevaisuudessa olla miettimättä sitä mitä muut saattavat mahdollisesti ajatella minusta ja minun toiminnastani.

Kommentit
  • Eemi Mäenpää

    Hyvä Erika! Erilaisuus on rikkaus, pidä siitä kiinni. Joku päivä opit olemaan välittämättä paskaakaan muiden mielipiteistä!

    15.9.2022
Kommentoi