Tampere
20 May, Monday
8° C

Proakatemian esseepankki

Elätkö perusmotiiviesi mukaista elämää?Kirjoittanut: Emilia Taivainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oletko koskaan miettinyt mikä ohjaa sinut tekemään asioita? Entä mistä teidät teetkö niitä asioita oikeista syistä? Voitko niitä asioita tekemällä saavuttaa arvopohjaisen onnellisuuden vai huijaatko itseäsi kaiken aikaa? Jos arki tuntuu tervan juonnilta, teet mitä luultavimmin juuri niitä vääriä asioita – asioita, jotka eivät motivoi sinua. Tässä tekstissä haluan tuoda sinulle yhden työkalun, joka voi viedä sinut askeleen lähemmäksi oman näköistä elämää.

Reiss Motivation Profile

Kaikki alkoi muutama kuukausi sitten, kun olin kuuntelemassa uravalmentaja Minna Lahnaojan puhetta Proakatemian seminaarissa. Seminaarissa Lahnaoja esitteli Reiss Motivation Profile (RMP) työkalun, jonka tarkoituksena on selvittää kuinka voimakkaasti ihmisen elämän perusmotiivit vaikuttavat kussakin yksilössä. Heti Lahnaojan alkusanoissa minulle selvisi, että juuri nämä, läpi elämän lähes muuttumattomana säilyvät perusmotiivit, ohjaavat meidän käyttäytymistämme, tunteitamme ja ajatuksiamme.

Reiss Motivaatioprofiilin (1995-1998) on kehittänyt amerikkalainen psykologian professori Steven Reiss. Motivaatioprofiilin kehittämisen alkuvaiheessa löydettiin tuhansia tekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisen motivaatioon. Kehittämisprosessin aikana kuitenkin havaittiin, että on olemassa 16 asiaa, jotka motivoivat ihmisiä kansalaisuudesta, kulttuurista ja sukupuolesta riippumatta. Yksilöillä on kuitenkin eroja siinä, kuinka voimakkaasti tietty ominaisuus vaikuttaa kuhunkin.

Seminaari johdatti hyvin RMP -työkalun teoriaan, mutta henkilökohtaista profiilia siellä ei ollut mahdollista luoda. Henkilökohtaisen motivaatioprofiilin luomiseksi yksilön täytyy tehdä 30 minuuttia kestävä kysely, joka pyrkii saamaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin: ”Mikä sinua motivoi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mistä saat energiaa? Mikä on sinulle tärkeää elämässä?” . Proakatemialla meillä oli kuitenkin mahdollista teettää omat motivaatioprofiilit, RMP -työkalun käyttöön oikeutetun valmentajan, Liisa Heinosen johdolla seminaarin jälkeen.

 

Oma tarina

Olen monen monta kertaa tämän lyhyen elämäni aikana mennyt persus edellä puuhun luullessani tekeväni sitä, mitä oikeasti haluan tehdä. Lopulta olen aina päätynyt siihen tilanteeseen, että olen tehnyt jotain vain koska: se kuulostaa hienolta, kaikki muutkin tekevät sitä tai sillä voi tienata paljon rahaa. Paras esimerkki tästä on varmasti vuodelta 2015, kun opiskelin ensimmäistä vuotta Itä-Suomen yliopistossa. Menin opiskelemaan yliopistoon, koska kaikki muutkin menivät ja opiskelin verotusta, koska kaikki muutkin opiskelivat. Muistan aina sen päivän, kun kerroin kaverilleni: ”tämä verotus on niin mielenkiintoista”. No tällä hetkellä en työskentele verotoimistossa, josta voidaan varmaan päätellä, että ei se nyt sitten ollutkaan ihan se ”mun juttu”. Jälkeenpäin ajateltuna olin hakeutunut kyseiseen opiskelupaikkaan aivan vääristä syitä. En hakeutunut opintoihin toteuttamaan omia perusmotiivejani, joiden avulla minulla olisi ollut mahdollisuus sisäiseen motivaatioon. Hakeuduin opintoihin ainoastaan ulkoisen tekijöiden vuoksi.

Tämän epäonnistuneen opiskelupaikan valinnan jälkeen olen miettinyt, miksi viihdyn nyt Proakatemialla niin paljon paremmin kuin yliopistossa aikoinaan. Tähän löysin vastauksen motivaatioprofiilistani. Profiilissani yksi elämän perusmotiivi, riippumattomuus, esiintyy minulla heikkona intensiteettinä. Tämä tarkoittaa sitä, että läheisyys, yhteistyö ja me-henki muiden kanssa motivoi minua. En siis niinkään motivoidu yksin tekemisestä ja itseriittoisuuden tunteesta. Proakatemialla saan opiskella tiimin kanssa, jossa pääsen olemaan osa jotain isompaa ja onnistumaan yhdessä. Nämä ovat asioita, jotka tekevät koulunkäynnistä minulle ihan parasta.

Profiilista saa todella paljon irti ja suosittelen todellakin jokaista teettämään sellaisen. Tärkeintä profiilia tarkastellessa on kuitenkin muistaa, että jokaisen profiili on erilainen eikä ole olemassa oikeaa tai väärä motivaatioprofiilia. Onhan jokainen meistäkin erilainen. Parasta mitä motivaatioprofiili voi tarjota, on auttaa tunnistamaan omat motiivit ja sitä kautta oppia elämään omanlaista elämää. Oppia tekemään sellaisia asioita, joista aidosti nauttii ja joissa voit tuntea sisäistä motivaatiota. Lisäksi voi oppia motivoimaan itseään tilanteissa, jotka ovat itselle tylsiä, mutta pakollisia. Motivaatioprofiilin myötä voi löytää kaikelle tekemiselle, tunteille ja ajatuksille syyn – sillä ne löytyvät elämän perusmotiiveista.

 

Kommentoi