Tampere
24 May, Friday
19° C

Proakatemian esseepankki

Elämyksiä Tampereen keskustassaKirjoittanut: Marjut Palonen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Elämyksiä Tampereen keskustassa

 

Tampereella ei tarvitse lähteä keskustaa kauemmaksi etsimään elämyksiä. Keskusta-alueelta löytyy esimerkiksi, puutarhoja, pakohuonepelejä, kahviloita, kattokävely ja mehiläisiä. Paikallinen voi löytää näistä helposti arkeen jännitystä, mutta myös matkailijoille on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja pidemmänkin loman ajanvietteeksi. On yksi alue, joka tarjoaa paljon erilaista nähtävää ja koettavaa samalla alueella – Finlayson area. Samalta alueelta löytyy myös koulu, joka itsessään on elämys eli Proakatemia.

 

Mikä elämys?

 

Mikä oikeastaan on elämys, ja miksi ihminen janoaa niitä? Hakanen on pohtinut opinnäytetyössään Mikä ihmeen elämys? (2017) elämystä käsitteenä ja sen historiaa. Maslow puhui huippukokemuksesta, Csikszentmihalyi flow:sta ja Abrahams epätavallisesta kokemuksesta. Määritelmiä ja pohdintoja on monia, mutta ihmisen tarve kokea jotain uutta ja jännittävää pohjautuu Maslowin luomaan tarvehierarkiaan – ihmisen tarpeeseen toteuttaa itseään. Itsensä toteuttamiseen liittyy vahvasti kokonaisvaltaisen elämyksen kokeminen ja merkityksellisyys. (Hakanen 2017)

 

Elämyksen tarkka määritelmä on haastava luoda, ja sen luominen on myös kulttuurisidonnaista. Myös maailman kehittyessä elämykset ja sen kokeminen ovat kehittyneet ja muuttuneet. Toisin sanoen eri ajassa elämyksen tärkeimmät tekijät muuttuvat. Yhtenäisinä tekijöinä ajasta riippumatta voidaan kuitenkin pitää piirteitä, kuten moniaistillisuus ja vuorovaikutus. Tärkeänä on myös pidetty, että elämys on vie irti omasta arjesta. (Hakanen 2017)

 

 

Finlayson Area

 

Vanhan Finlaysonin tehtaan alueelta löytyy nykyään paljon nähtävää ja koettavaa. Alueelta löytyy esimerkiksi ravintoloita, elokuvateatteri, taidenäyttelyitä, kattokävely ja mehiläisiä. Alue on nostanut tasoaan palveluiden tarjonnassa etenkin lähivuosina, aluetta kehitetään jatkuvasti ja se näkyy positiivisesti. Sijainti on loistava, ja on mainiota, kuinka historiallista aluetta nostetaan esiin nykyaikaisilla palveluilla ja käytetään mielenkiintoista miljöötä hyväksi.

 

Alueelta löytyvä Roofwalk Finlayson on Suomen ensimmäinen kattokävelyelämys. Lähin vastaava löytyy Tukholmasta. Roofwalk avattiin vuoden 2020 kesällä, ja se on toiminut talvikautta lukuun ottamatta avaamisesta alkaen. Kaksi reittiä päästiin avaamaan Finlaysonin 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Kattokävelyelämyksessä päästään tutustumaan kaupunkiin ihan uudelta suunnalta – Finlaysonin katolta. Amazing City Oy on yritys, joka on katoilla tapahtuvan elämyksen toteuttajana. Idea kattokävelystä oli syntynyt jo aiemmin, mutta sopiva ajankohta toteuttamiselle löytyi Finlaysonin juhlavuonna. Roofwalk Finlayson tarjoaa kaksi erilaista reittiä maisemien ihasteluun. Panorama Deck on reitti, jolle pääsee ilman ajanvarausta, ja ilman valjaita. Reitti kulkee Tammerkosken suuntaisesti Satakunnankadulta Näsijärven suuntaan. Katolle on rakennettu pitkospuut ja levikkeitä puusta, joita pitkin kävellä ja ihastella Tamperetta. Pitkospuut eivät kulje katon reunalla, joten korkeanpaikankammoinenkin voi uskaltautua tutkimaan tätä elämystä. Reitin varrelta löytyy myös kasveja, ja nuorekkaimmille tehtäviä suoritettavaksi.

 

Alueelta löytyy useampi mehiläispesä, joista yhden sijainti on Café & Bar Katto. Ikkunan sisälle on sijoitettu mehiläispesä, jota ikkuna suojaa. Kahvilan sisälle mehiläiset eivät tietenkään ikkunasta pääse, mutta ulos he pääsevät toiselta puolelta pölyttämään kattopuutarhaa. Ikkunaa suojaa sisätiloissa rullaverho, jotta mehiläiset tietävät kumpaan suuntaan lentää ulos. Verhon saa kuitenkin, milloin vain avata, ja näin pääsee tutkimaan mehiläispesää todella läheltä. Kahvilasta löytyy herkkuja ympäri vuoden, ja mikä parasta – ne on leivottu itse paikan päällä! Kahvilan tarjonta on myös täysin gluteenitonta, lukuun ottamatta oluet, joten herkuttelemaan voi lähteä hyvillä mielin.

 

Finlayson Art Arealla on tarjolla vaihtuvia erilaisia taidenäyttelyitä, joiden taso huimaa päätä. Ihasteltavaa riittää halutessaan useammaksi tunniksi, sillä näyttelytiloja löytyy vanhoista tehdastiloista todella paljon. Alueelle on vapaa pääsy, ja viikoittain järjestetään opastettuja kierroksia, joihin voi vapaasti osallistua.

 

Työväenmuseo Werstas tarjoaa tutkittavaa koko perheelle. Museossa pääsee tutustumaan Tampereen historiaan tarinoiden, valokuvien ja materiaalien avulla. Monipuolinen kokonaisuus herättää aisteja ja ajatuksia. Osa museon näyttelyistä on jatkuvia, ja osa vaihtuvia, joten vaikka jo kerran Werstaalla olisi käynyt, voi sinne mennä uudestaan seikkailemaan.

 

Pohdinta

 

Ihmisen tarve kokea elämyksiä arjessa on luonut tarpeen tarjota niitä niin, että ne ovat helposti saatavilla ja nopeallakin aikaikkunalla. Enää ei välttämättä haluta mennä vain istumaan ravintolaan ja syömään, tahdotaan lisäksi jotain ekstraa. Sen voi sitten tuoda esimerkiksi sisustus tai ruokien erikoisuus – vain taivas on rajan nykypäivänä elämyksellisyyden luomiselle. Valitessani Finlaysonin alueen käsittelyyn tässä esseessä, pohdin sitä, kuinka paljon koululle lähistöllä on mahdollista kokea elämyksiä. Elämysten avulla voi avata omaa ajatusmaailmaa ja herättää uusia vieläkin villimpiä ideoita. Kun elämykset ovat näin lähellä, miksi emme menisi niiden lähettyville luomaan itse jotain uutta, ainakin sitä voisi kokeilla.

 

Lähteet:

 

https://amazingcity.fi/elamyspalvelut/roof-walk/

 

https://cafekatto.fi

 

https://finlaysonartarea.fi

 

Hakanen, E. 2017. Luettu 19.11.2021. Mikä ihmeen elämys? Opinnäytetyö. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/131291/Hakanen_Eveliina.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

http://www.werstas.fi

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi