Tampere
30 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Elämässä on valintoja, kyllä vai ei?Kirjoittanut: Siiri Eronen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Verkostojen johtaminen
Timo Järvensivu
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Elämässä on valintoja, kyllä vai ei? 

Johdanto 

Elämässä tulee vastaan joka päivä tilanteita, jolloin pitää tehdä valintoja. Joskus valinnat voivat olla mitä turhimpia. Viikko sitten seisoin reilut 5 minuuttia mehuhyllyllä ja pohdin, kumpaa mehua ostan, appelsiini vai omena. Päädyin omenaan. Heti kotiin päästyäni kaduin valintaani, ja ajattelin “olisinpa ostanut sen appelsiinin…” Toisinaan valinnat ovat noinkin mitättömiä ja harmittomia, vaikka “väärä” valinta tulisikin tehtyä. Valinnat kuuluvat arkeen ja ihminen tekee niitä toisinaan myös tiedostamattaan. Koskaan et kuitenkaan voi tietää mihin mikäkin valinta johtaa ja mitä siitä seuraa. Toisinaan taas itsestä todella mitättömiltä tuntuvilla asioilla ja valinnoilla voi olla suurikin vaikutus. Esimerkiksi siihen mikä on sinun seuraava etappisi elämässäsi. Tässä esseessä pohdin sitä kuinka omalta mukavuusalueelta poistuminen ja asioille kyllä sanominen voi luoda mitä huikeimpia kokemuksia, sekä mahdollisuuksia. Verkostoituminen on asia, jolle yrittäjän ei koskaan kannata sanoa ei. Yrittäjälle laajat verkostot ovat tavallaan myös tuki ja turva. Pahan paikan tullen varmasti löytyy verkostoista ihminen, joka pystyy auttamaan. Mutta miten verkostot ja asioille kyllä sanominen liittyvät toisiinsa? 

 

Uskalla poistua mukavuusalueeltasi, opit itsestäsi 

Olen sitä mieltä, että myös sanomalla kyllä asioille opit itsestäsi, sekä kasvat ihmisenä. Omalta mukavuusalueeltaan poistuminen voi olla haastavaa ja se vaatii myös itsensäjohtamisen taitoa. Uskallan kuitenkin väittää, että joka kerta kun poistut mukavuusalueeltasi, niin seuraava kerta tulee olemaan helpompi. Jossakin kohtaa elämässäsi et välttämättä edes muista, että jokin tietty mukavuusalue oli ennen yksi sinun epämukavuusalueistasi. Hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta. Keväällä 2019 olin yhdeksännellä luokalla. Todella epätietoinen siitä, mitä aion tehdä kesällä. Halusin päästä kesätöihin, mutta minulta ei löytynyt juurikaan mistään työkokemusta. Kesä läheni päivä päivältä ja muut kaverit löysivät kesätyöpaikkoja. Minkään näköisiä verkostoja minulta ei löytynyt, mistä olisin voinut töitä löytää. Yhtenä päivänä iskäni tuli kotiin ja kysyi: “Lähdetkö kesällä viideksi viikoksi Islantiin leipomoon töihin?” Hetken mietin, että mikähän vitsi tuo nyt oli. No, se ei ollut vitsi. Iskä ilmoitti, että päivä aikaa miettiä asiaa ja sitten pitää päättää. Päässäni pyöri vain pari asiaa. Ensimmäiseksi se, että englannin kieleni on todella surkea. Toiseksi, en ole koskaan ollut missään maassa yksin ilman ketään tuttua ihmistä. Ja viimeisenä se, etten tiedä mitään leipomoista. Toki se oli ehkä ongelmista pienin. Päivä meni ja ilmoitin iskälle, että kyllä minä sinne Islantiin lähden. En todellakaan tiennyt mihinkä olin lupautunut. Kesä koitti ja lähdin Islantiin. Viisi viikkoa sitten asustelin leipomon omistajan kotona ja heräsin joka päivä yhdeltä yöllä töihin, josta pääsin noin yhdeksän aikaan aamulla. Voin kertoa, että tuo reissu opetti minulle melkein enemmän kuin yläaste. 

Islannissa ollessa huomasin itsestäni paljon asioita. En ollutkaan niin surkea englanninkielessä kuin luulin. Islantilaiset puhuivat todella surkeaa englantia, jos edes puhuivat. Opin, että en osaa olla ilman sosiaalista elämää. Viisi viikkoa tuntemattomassa maassa, ilman kavereita ja perhettä oli aika opettavaista. Opin arvostamaan omistamaani sosiaalista pääomaa. Toisaalta opettelin myös ensimmäistä kertaa koskaan olemaan niin sanotusti täysin yksin. Tuon reissun jälkeen olin kasvanut ihmisenä aivan tajuttoman paljon. Olin ylpeä itsestäni, ylitin itseni. Jos nyt tulisi samanlainen tilanne eteeni, en miettisi edes päivää lähdenkö vai en. Tuon reissun jälkeen olen päättänyt, että mitä hulluimmillekin ideoille kannattaa (useimmiten) sanoa kyllä. Tästä voi myös huomata kuinka lähipiirisi ihmisten verkostot saattavat auttaa sinuakin yllättäen. Koskaan ei tiedä kuka tuntee mistäkin ihmisiä. Tulevaisuudessa laajat verkostot tulevat varmasti olemaan yksi tärkeimmistä avaimista menestymiseen. 

 

Verkostoituminen avainasemassa

Kukkaruukusta asiaan. Uskon, että monilla päätöksillä ja valinnoilla ei ole välttämättä välitöntä vaikutusta mihinkään. Kuten ei ollut edellä mainitulla Islannin reissullakaan. Asioita tapahtuu, mutta on tärkeä muistaa, että asioita tapahtuu myös myöhemmin. Kaikki valinnat linkittyvät aina jotenkin toisiinsa, ja jokseenkin tällaisena höperönä voin sanoa; uskon, että kaikella on merkitys. Jokin pieneltä tuntuva asia mikä tapahtuu tänään, voi vuoden päästä olla yksi avaintekijöistä siihen, että uusi ovi taas avautuu. Yksi avain siihen, että uusia ovia tulevaisuudessa voi aueta on, verkostoituminen. Se on asia mitä minullekin on toitotettu siitä päivästä asti, kun aloitin Ylöjärven Lukion Yrittäjyyslinjalla. Ikinä et voi tietää, kenen ihmisen apu tulee missäkin tilanteessa tarpeen. Nykypäivänä verkostoituminen on jopa trendi kaikkien ihmisten keskuudessa. Ihmiset haluavat tuntea ihmisiä ja laajentaa verkostojaan, niin töiden kun vapaa-ajankin puolella. Yksi tällaisista mahtavista verkostoitumispaikoista mihin olen päässyt on, Proakatemia. Yhteistyön tekeminen sekä avun pyytäminen muilta tiimiyrittäjiltä on arkipäivää. Olemme iso yhteisö, jossa on palava halu auttaa kaikkia. Aina löytyy jonkin verkostoista tieto, taito tai osaaja mihin ikinä tarvitseekaan. Ikinä ei kannata sanoa, muuta kuin kyllä jos joku haluaa yhteystietosi.

Uusille mahdollisuuksille kannattaa sanoa kyllä. Vaikka et osaisi valmiiksi jotakin asiaa ja siksi pohdit lähdetkö mukaan vai et. Kannattaa pohtia mielummin, että mitä jos en nyt lähde tuohon mukaan tuleeko koskaan samanlaista mahdollisuutta vastaan. Uskon, että enemmän varmasti kaduttaisi jälkikäteen kun pohtisi mistä jäi paitsi kun sanoi ei. Uusia asioita ei voi oppia, jos ei uskalla poistua mukavuus-tai osaamisalueeltaan. Parhaiten oppii tekemällä, sen varmasti moni pystyy allekirjoittamaan. Verkostoituminen on myös asia, mikä aluksi saattaa tuntua haastavalta. Jokainen ihminen ei ole ekstovertti tai käy tapahtumissa, jossa verkostoja on helppo luoda. Kuitenkin nykymaailma pyörii sosiaalisen median avulla, jossa ihmisten kanssa verkostoituminen on tehty todella helpoksi. Esimerkiksi Linkedin on sovellus, jossa voi verkostoitua yhdellä klikkauksella. Myös yhden klikkauksen päähän voi tulla mitä mahtavin työtarjous. Verkostoitumista ei siis kannata pelätä, kannattaa ottaa hyviä kontakteja muistiin. Verkostoitua pitää, tai muuten ei yritysmaailmassa pääse etenemään, näin uskallan väittää.

 

Lähteet:  

Järvensivu. T. 2019. Verkostojen johtaminen. Opi ja etene yhdessä. BoD – Books on Demand. 

Andersén. M. 2020. “Out of the Box”. Oppiminen tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella. Uuteennousuun.fi https://uuteennousuun.com/out-of-the-box-oppiminen-tapahtuu-oman-mukavuusalueen-ulkopuolella/  

Kallunki. E. 2016. Uravalmentajan vinkit verkostoitumiseen.” Kukaan ei enää pärjää työelämässä täysin ilman niitä”. Yle.fi. https://yle.fi/a/3-8749701  

Kommentoi