Tampere
25 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

Elämän salainen kastike: MOJO!Kirjoittanut: Petra Kokko - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Winner's Mindset
Erik Seversen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Vision without action is daydream. Action without vision is a nightmare. – Japanese proverb

On yksi asia mitä koulussa ei opetettu, ja moni meistä joutuu selvittämään sen kantapään kautta. Riippumatta siitä, mitä olet päättänyt saavuttaa elämässäsi, se on lähes mahdotonta ilman intohimoa ja innostusta. Siitä huolimatta, kuinka kokenut tai taitava olet, ilman näitä ainesosia sinulla on vaikeuksia olla paras versio itsestäsi (tai tehokkaasta tiimistäsi), jota pyrit olemaan.

Miksi jotain, joka kuulostaa niin simppeliltä, on vaikea löytää sisältä? Tai miksi innostusta ja intohimoa on vaikea pitää yllä? Jollain niitä näyttää olevan runsaasti, ja joillain näyttää olevan vähän tai lieneekö ollenkaan? Monet pitävät intohimoa ja innostusta itsestäänselvyytenä, vaikkakin se on salainen valuutta, joka määrittelee monia menestystarinoita.

Zimmermann kertoi työskentelevänsä johtotehtävissä useiden vuosien ajan vähittäiskaupan, terveilyn, kuntoilun sekä jakelu- ja tukkukaupan alalla neljällä mantereella. Hän tajusi, että intohimo ja innostus olivat yhteisiä nimittäjiä kaiken liiketoiminnan menestyksessä, jossa hän oli joko mukana tai niitä vastaan. Tästä Zimmermann innostui. Hän alkoi tarkkailemaan sellaisia yksilöiden, yritysten ja joukkueiden käyttäytymistä, ominaisuuksia ja tottumuksia, jotka uhmasivat todennäköisyyksiä voittamalla sellaiset todennäköisyydet, jotka olivat heitä vastaan. Tuli selväksi, että yksilöiden intohimolla ja innostuksella sekä terveiden kulttuurien välillä työpaikalla ja kotiympäristössä oli vahva yhteys. Kulttuuri oli avainasemassa vaurauden ja onnistuneiden tulosten takana ja tätä energiaa Zimmermann alkoi kutsumaan MOJOksi. Hän halusi purkaa terveen, kukoistavan ”voitto kulttuurin” DNA:ta korkean suorituskyvyn tiimeissä, jotta voisi hyödyntää ja ymmärtää sitä. Yllätyksenä, ei ole kovin helppoa pyytää ryhmän yksilöitä yhtäkkiä tihkumaan intohimoa menestyäkseen. Jotta kulttuuri kukoistaisi, täytyy MOJO:n virrata jokaisen verisuonissa, jotta siitä tulisi joukkueen niin kutsuttu sydän. Aloitetaan sillä kysymyksellä mikä MOJO on ja miksi se on niin tärkeä kukoistavan tiimikulttuurin muovaamisessa? MOJO on ero ”a team of champions” ja ”champion team” välillä. (Zimmermann, 260)

 

 

Johda sisältä

Zimmermann tutki kuuden vuoden ajan eri ihmisiä ja ryhmiä Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta ja Austraaliasta ja hän huomasi, että kuuntelemalla ja katsomalla ihmisiä, jotka pursuavat intohimoa ja innostusta, heillä selvästi oli MOJO, mutta mistä he saivat sen? Löytyi kuusi keskeistä ominaisuutta, jotka ovat yhteisiä tehokkailla, voittavilla joukkueilla ja yksilöillä. (Zimmermann, 261)

  1. Itsensäjohtaminen

Johtajuus alkaa sisältä ja inhimilliset taitosi ohjaavat itsetietoisuutta, sinun ei tarvitse olla syntynyt johtaja johtaaksesi. Se miten johdat itseäsi, auttaa myös määrittelemään arvosi ja vahvistaa itseluottamusta. MOJO virtaa, kun ne ovat synkronoituja.

  1. MOJO tarttuu

Ihmiset, joilla on loistava MOJO, keräävät ympärilleen ihmisiä, jotka ovat yhtä innostuneita ja intohimoa. MOJO on kuin nauru – tarttuu ja leviää helposti. Aivomme on kytketty samaan meidät nauramaan ja hymyilemään muille, jotka myös nauravat ja hymyilevät. Sama koskee innostustasi – se on tarttuvaa.

  1. Hyödynnä omia luonnonvarojasi 

     Serotoniinia turhaan kutsutaan “onnelisuuskemikaaliksi”, koska kohonneet serotiinitasot lisäävät yhteenkuuluvuutta, hyvinvointia ja luottamusta. Paras keino luoda seronotiinia luonnollisesti on varmistaa laadukkaan unen saanti sekä varmistaa aminohappojen sisällytys ruokavalioon. 

     Toinen tapa lisätä serotoniinitasoja luonnollisesti on nauttia auringonvalosta. On myös hyvin tunnettu tosiasia, että hieronta auttaa lisäämään dopamiinia ja serotoniinia, jotka molemmat vaikuttavat mielialaan. Kun nämä kaksi yhdistää, auttaa ne myös vähentämään kortisolitasoja kehossamme, hormonia, jota keho tuottaa stressissä 

  1. Avaa sisäinen dialogi

Kehitä itsellesi vahva sisäinen vuoropuhelu. Jos kykenet järkeilemään itsesi kanssa sinun on helpompi haastaa ennakkokäsityksiä ja ei niin toivottuja asioita mielessäsi. Opit olemaan nöyrä ja tajuat, että tekojesi pitää puhua kovemmin kuin sanojesi. 

     “Your inner dialogue” tulee olemaan vahva ja ohjaamaan sinua kompassin lailla      läpi elämän vaikeiden tilanteiden ohi. MOJO virtaa kun järjen ääni kuulu kovaa, kirkkaasti ja se ymmärretään

  1. Nauti antamisesta

Anna enemmän kuin otat. Zimmermann kertoo tämän geneeroivan MOJO ajattelu- ja toimintatavan olevan syy suureen menestykseen niin työ- kuin henkilökohtaisessakin elämässä. Kun annat enemmän kuin otat, se avaa niitä mahdollisuuksia, niitä ovia jotka olivat ennen suljettuina sinulta. On myös tieteellistä näyttöä, jonka mukaan ajan, resurssien, huomion ja tuen antaminen on tehokas tapa löytää tarkoitus ja elää täyttä elämää.

MOJO tulee sivutuotteena yhteistyölle ja myötätuntoisuudelle matkalla kohti merkityksellisempää elämää.

  1. Löydä tasapaino

Oikean tasapainon löytäminen henkilökohtaisen sekä työelämän välillä saattaa olla haastavaa. Monilla saattaa rajat rikkoutua työelämässä, urheilukentällä tai kotona, joka saattaa johtaa loppuun palamiseen. Se voi johtaa myös MOJON “dominoefektin” vähenemiseen. Kehomme ovat kuin älypuhelimia, joissa on auki paljon sovelluksia samanaikaisesti. Lopulta siitä loppuu akku ja joudumme jättämään sen latautumaan. Mielemme ja kehomme eivät oikeastaan eroa toisistaan. 

Tässä kohtaa esittelen teille GROW- tekniikan, jonka avulla voi ajatella tehokkaasti elämää siinä yhteydessä, miten suunnittelet matkaa. Kysy itseltäsi nämä kysymykset kasvaaksesi. (GROW lähestymistapa. 1980- luvulla kehittäneet yritysvalmentajat Graham Alexander, Alan Fine ja Sir John Whitemore.

 

GROW

#G: Goals – Minne olen menossa tällä matkalla? Olenko määritellyt haluamaani tavoitetta tai päämäärää? Olen määritellyt sen jollain tietyllä, mitattavissa olevalla tavalla?

#R: Reality – Olenko asettanut itselleni realistisen tavoitteen ja olenko varautunut epäonnistumiseen? Missä kohtaa olen tällä hetkellä tavoitteideni ja päämäärän saavuttamisessa?

#O: Options – Onko olemassa useampi kuin yksi vaihtoehto saavuttaa tavoitteeni? Mitä voin tehdä ja mitkä ne kaikki mahdolliset vaihtoehdot on?

#W: Will – Mitä teen päästäkseni perille? Kun sinulla on tähän selkeä vastaus on se se voima joka laittaa sinut liikkeelle. Juuri se luo innostusta ja intohimoa – MOJOA – joka ruokkii toimia, jotka johdattavat lopputulokseen ja määränpäähän – perille.

 

Elämän salainen kastike on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi sana; MOJO!

Jos sinulla on se, arvosta sitä. Jos sinulta puuttu se, se on siellä silti. SInun vain tarvitsee avata se sisältäpäin, koska silloin ne oikeat ja pätevät ihmiset astuvat kuvaan. “Reach out, and unlock your MOJO! It truly is the game changer that makes the world of difference to everything in your world”

 

Lähteet: Seversen, E. 2021. Winner´s Mindset.

Kommentoi