Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Ei!Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Elämä on jo tarpeeksi vaativaa ja vaatimukset sen kun kasvavat. On aikatauluja, joita noudattaa, mutta ne rakoilevat liitoksistaan, koska houkuttelet viereesi lisää sitoumuksia ja velvollisuuksia. Oma hyvinvointi on vaakalaudalla eikä sinulla ole aikaa itsellesi. Milloin olet viimeksi käynyt lempikahvilassasi, katsonut lempielokuvaasi, käynyt syviä keskusteluja ystäväsi tai puolisosi kanssa, antanut osan ajasta lapsellesi ja ollut vaan läsnä? Löydätkö itsesi usein tilanteista mistä et nauti, koska kieltäytyminen tuntuu mahdottomalta? Tuntuuko sinusta tällä hetkellä siltä, että haluaisit paeta elämästä ja kaikista velvollisuuksista? Jos vastasit kyllä, niin ’’ein’’-sanominen on nyt kohdillaan.

’’Opi sanomaan ei ilman syyllisyyttä’’on mainio kirja niille, jotka haluavat oppia ’’ein’’ sanomisen mestariksi. Kieltäytyminen on hankalaa, mutta harjoitus tekee mestarin. Jos luulet, että kieltäytyminen on itsekästä ja siten luo ympärilleen negatiivisuutta, luettuasi tuon kirjan, tiedät ettei se näin ole. Kieltäytymistä tarvitaan joka elämän saralla: henkilökohtaisessa elämässä se on avain onneen ja tiimityössä avain todellisen tiimin rakentamiseen.

’’Ei on välttämätön väline, joka turvaa aikaasi ja energiaasi sinulle tärkeisiin asioihin’’.

’’Ei’’ on voimakas sana. Sen sanominen voi tuottaa vaikeuksia vaikkapa työ- ja henkilökohtaisessa elämässä. Sinulla ei ole resursseja ottaa vastaan ylitöitä, mutta otat silti, koska et tiedä kuinka kieltäytyäkään. ’’Ein’’ sanominen on vaikeaa silloin, kun ei tiedä miten sanoa sen kohteliaasti niin, ettei toinen loukkaantuisi. Syyllisyyden tunteet aiheuttavat ihmisille harmaita hiuksia, siksi kieltäytymisen sijaan on vastattava myönteisesti. Kieltäytymisestä voi seurata konflikteja ja näiden välttämiseksi, jotkut kokevat paremmaksi vaihtoehdoksi myöntyä, sillä se on tie, jota pitkin pääsee tukalista tilanteista eroon. Pitemmän päälle se kostautuu sinulle, koska ympärilläsi pyörii ihmisiä, jotka voivat käyttää hävyttömästi hyvyyttäsi hyväksi tuntematta siitä häivääkään syyllisyyden tunteita. Pian löydät itsesi tilanteessa, jossa sinä yrität ja yrität koko ajan enemmän, mutta mikään ei tunnu riittävän. Romahtaminen on hyvin todennäköistä, ja kun viimein tajuat sen, on jo liian myöhäistä.

Seuraavan kerran kun pomosi teettää sinulle ylitöitä sano ei ylitöille sanomalla näin.

Olen rättiväsynyt. Huomenna saan paljon enemmän aikaan, kun nukun kunnollisen yön.

Olen jo buukannut täyteen iltani/aikani/viikonloppuni.

 

Miksi pitää sanoa ’’ei’’?

 

Sanomalla ”kyllä” kaikkiin vastenmielisiin ja järjettömiin pyyntöihin luovutat elämäsi hallinnan toisen ihmisen käsiin. Sanomalla ’’kyllä’’ lakkaat elämästäsi omaa elämää ja asetat muut edellesi hyvinvointisi kustannuksella. Siksi ’’ei’’- sana on tärkeä. Kieltäytymisen opettelu on tärkeä osa onnea ja mielenrauhaa, joten meidän jokaisen on opittava sanomaan ’’ei’’. Ei-sanominen voi kuulostaa itsekkäältä, mutta yhtä itsekästä on silloinkin, kun vastaat ’’kyllä’’ syyllisyyden tunteesta.Teet asioita, joita et oikeasti halua, ja sen seurauksena olet jatkuvasti vihainen ja välinpitämätön.

Ei-sanominen on taitolaji, jota voi harjoitella. Ensin on opittava sanomaan ’’ei’’ pienissä tilanteissa. Sen jälkeen isoista tilanteista kieltäytyminen helpottuu. Toisten miellyttäminen ottaa koville, joten siitä hetkestä lähtien, kun sanot ’’ei’’, lakkaat myös miellyttämästä muita. Samalla viestit toiselle itsesi kunnioittamisesta ja arvostamisesta. Kun opit ilmaisemaan itseäsi, tunnet vapautta ja mielenrauhaa. Kenenkään meistä ei pitäisi tuntea syyllisyyttä siitä, kuka olemme.

Elämänhallinta on omissa käsissäsi, kun kieltäydyt tanssimasta muiden pillin mukaan. Huomaat, kuinka sinulle jää enemmän aikaa niihin asioihin, jotka ovat lähellä sydäntäsi. Oma elämänlaatu paranee ja olet sopusoinnissa itsesi kanssa. Tunteet eivät heilahtele vuoristoradan lailla vaan ovat tasapainossa oma mielesi kanssa. Elämä on paljon helpompaa, se on elämisen arvoinen ja olet onnellisempi kuin koskaan.

Koen, että Proakatemia on turvallinen ympäristö ’’ein’’ sanomiseen. Tai jos ei osaa kieltäytyä Proakatemia on hyvä paikka opetteluun. Meillä korostetaan valinnanvapautta ja yksilön itsensä toteuttamista, missä tiimi kuitenkin kulkee edellä. Saattaa olla tilanteita, jossa tiimi pyytää sinulta sellaista panostusta, mihin et voi sitoutua tai kyetä toteuttamaan, mutta tiimin painostuksen alla kieltäytyminen on tehty hankalaksi. Näissäkin tilanteissa tiimien on pidettävä ja rakennettava sellainen turvallinen ja vastaanottava ympäristö, jossa ’’ein’’ sana ei takertuisi kurkkuun kiinni, kun sitä eniten haluaa käyttää.

On mahtavaa huomata, että Proakatemialla vain taivas on esteenä. Proakatemialla mikään ei ole mahdotonta. Projekteihin pääsee mukaan niin halutessa, ja itse voi toteuttaa hullujakin juttuja. Et ehkä itse huomaa sitä, mutta jossain kohtaa oman jaksamisen raja tulee vastaan. Jos huomaatkin, et ehkä halua myöntää sitä itsellesi. Saatat yliarvioida omaa jaksamistasi. Saatat myös ajatella, että mitä enemmän sen parempi. Proakatemia on innostava paikka, ja innostuneet ihmiset saavat helposti innostettua muita ihmisiä uusiin innostaviin juttuihin mukaan. Lähdet mukaan tai et, kieltäytyminen ei ainakaan ole merkki heikkoudesta vaan päinvastoin.

 

 

Kommentoi