Tampere
30 May, Thursday
20° C

Proakatemian esseepankki

EDEL:in kevään 2024 Team Leaderina oleminenKirjoittanut: Teemu Torkkola - tiimistä Edel.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirjoittaja Teemu Torkkola

 

Minut valittiin tammikuussa tiimimme ensimmäiseksi Team Leaderiksi, ja olin hyvin otettu valinnasta. Valinta käytiin dialogilla, ja muut esittivät minua TL paikalle, vaikka alun perin oma kiinnostukseni oli Business Leaderin rooliin.  Otin tehtävän suurella kiitollisuudella vastaan. Olin yllättynyt, sillä en muista edes jännittäneeni mitä kevät tuo tullessaan. Olemme tiiminiä tiimiytyneet loistavasti aikaan nähden ja luottamuksemme etenkin palautepajojen jälkeen on kasvanut merkittäväksi. Koen myöskin saaneeni loistavan määrän palautetta, mikä on helpottanut toimintaani johtajana.

 

Tärkeimmät tehtävät

 

TL:länä olossa on useita tärkeitä tehtäviä, jotka jokainen tiimi itse määrittää tiimin tavoitteita ja dynamiikkaa parhaiten palvelevaksi. Jo tehtävän alkaessa oli tiedossa, että tärkeimpiin tehtäviini tulee kuulumaan koko tiimin asioiden organisointi, aikatauluttaminen, tiimin tiimiytymisen edistäminen sekä pienempien tiimien tehtävien seuraaminen. Kävimme yhdessä tiiminiä läpi jo ennen valintaa eri roolien tärkeimmät tehtävät, joten minulle oli selkeää mitä tehtävä tulee sisältämään.

Kevään kuluessa tärkeimmiksi tehtäviksi muodostui erinäisten yksilöiden auttaminen eteenpäin opinnoissa, tiimin asioiden aikatauluttaminen ja organisointi sekä tiimiytymisen eteenpäin vieminen.

Yksi ajassa mitattuna eniten kuluttanut tehtävä on erinäisistä asioista muistuttelu ja asioiden hoitaminen. Olen tehnyt tiimillemme viikoittain esimerkiksi seuraavan viikon aikataulun ja suunnitellut viikkopalaverit yhdessä Sakarin(BL) kanssa. Tämän lisäksi olen informoinut lähes päivittäin yhteisötason tärkeistä asioista, sillä Teamsin lukemisessa on tiimillämme hieman haasteita. Olen myöskin muistutellut deadlineista ja pitänyt huolen, että ihmiset ovat palavereissa ajallaan.

 

Opit ja kopit

 

Tiimijohtajan toimiminen on opettanut minulle henkilökohtaisesti paljon. Ensinnäkin olen hyvin ylpeä itsestäni, sillä uskalsin ottaa roolia ja johtaa loppusynnytys tehtävämme tiimiä. Kyseisen tehtävän johtaminen oli varmasti yksi syy valintaani TL tehtävään ensimmäiseksi kevääksi. Tämä kertoo siitä, kuinka luottamus on ansaittava ja aktiiviset näytöt omasta tekemisestä sekä johtajana toimimisesta helpottavat ihmisten tekemää päätöstä.

En ole ennen johtanut 11 henkeä isompaa tiimiä, joten hyppy 25 hengen tiimin johtajaksi oli suuri. Olen kuitenkin iloinen, että sain paljon kehuja kevään aikana ja niin ulkopuolisten sanoin kuin omasta mielestäni toimintani on ollut ammattimaista, kaikki huomioivaa ja tärkeimpänä tiimiä eteenpäin vievää.

Yksii asia, jonka opin ihmisistä on rutiinien muuttamisen vaikeus. Meidän tiimissämme, kuten kuulemma kaikissa tiimeissä on ihmisiä, joita pitää muistuttaa päivittäin erilaisista tehtävistä, hoidettavista asioista ja deadlineista. Asia on mennyt eteenpäin kevään aikana, mutta yhä edelleen parantamisen varaa on. Jopa eniten johtajien tehtäviä kuormittavat hoitamattomat asiat, tyhjät lupaukset ja jatkuva muistuttelu.
Otimme tiimillämme käytännön, ettei TL tai kenenkään muun tehtävä ole holhota erinäisistä poissaoloista tai muista, ja näistä keskustellaan yleisesti tilannekohtaisesti. Olemme kuitenkin harkinneet syksylle sääntöjen tarkentamista ja mahdollisesti esseesakkoa tiimin sisälle tai tarkempaa poissaolojen seuraamista. Itse kannatan, ettei holhoamista oteta mutta on myös oltava seurauksia, mikäli sovittuja asioita tee ajallaan. Tämä myös helpottaisi johtajien tehtävää.

 

Viikoittainen ajankäyttö


Viikoittainen ajankäyttö riippuu toki TL:n persoonasta ja tiimin kunkin hetken tavoitteista. Tässä kuitenkin läpinäkyvästi kuinka paljon itselläni meni aikaa arviolta viikoittain ja mihin ajankäyttö sijoittui.

 

 • Bl/tl pajat 1-2 kerran kuukaudessa
 • Jory palaveri
 • Viikkopalaverin suunnittelu
 • Palautteet
 • Yleinen johtaminen
 • Bl/tl valkkumiitti
 • Pikkutiimien palsut
 • Yleinen organisointi
 • Tiedottaminen, eri henkilöiden kontaktointi ja asioista perillä pysyminen
 • Tiimihengen ylläpito ja eteenpäin vieminen
 • Pajojen pitäminen ja suunnittelu n.3 pajaa yhteen kauteen

 

Tähän kirjoitettu yläotsikot mihin aikaa kulunut. Toki tehtäviin kuuluu paljon muitakin pienempiä asioita ja yleisesti tavoitettavissa olo. Arvioisin oman ajankäyttöni noin 13 tuntia viikossa, yleisesti 10-15 tuntia per viikko. Ja tavoitettavissa yleisesti 24/7 Useasti tulee myös viikonloppuisin hoidettua asioita ja esimerkiksi sunnuntaina lisättyä viimeiset asiat viikkopalaveriin tai muistuteltua seuraavan viikon asioista.

 

Kiitos!

Ensimmäisen kevään TL rooli oli itselleni juuri sopiva. Haluan kehittyä johtamisessa opintojen aikana ja koen ansainneeni tiimimme täyden luottamuksen niin johtamisessa kuin päätöksenteossa. Itseäni jopa hieman jännittää miten pystyn olemaan syksyllä hyppimättä muiden varpaille, kun kaikki yleisten asioiden infoamiset ja hoitamiset eivät ole enää tehtävääni. Syksy onkin itselleni hyvä itsetutkiskelun paikka. Tästä aiheesta mahdollisesti syksymmällä toisessa esseessä.

 

 

 

Kommentoi