Tampere
23 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

E G O I L U AKirjoittanut: Emilia Kovanen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
ole itsellesi armollinen
Eevi Minkkinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuntuu että olen viettänyt viime aikoina aivan liikaa aikaa päässäni, enkä aina erota mikä ajatus kumpuaa mistäkin. Egolla on niin monia eri muotoja, mihin se pyrkii ja mitä se haluaa? Egosta voi tehdä myös ystävän.

Egosta tulee ensimmäisenä mieleen ilkeä ääni joka pienentää ja tekee kaikkensa, jottei ihminen pääse loistamaan.  Eevi Minkkinen käsittelee kirjassaan Ole itsellesi armollinen (2018) idiä, egoa ja superegoa. Minkkinen kuvaa egon parhaimpana suomennoksena: “käsitys itsestä” sekä “minäkuva”. Yleisesti puhuttuna saatamme tulkita egon negatiivisena asiana, vaikka kokonaisuudessa se on vain opittuja ja sisäistettyjä käsityksiä ja selviytymiskeinoja. Ego on niin syvällä meissä, että sen ääntä voi olla vaikea tunnistaa.

 

Id on ihmisyyden eläimellinen osa mikä haluaa asioita ja se vastaa ihmisen selviytymisestä. Idin energia on voimakas, elinvoimainen ja impulsiivinen. Ja sitä käsiteltäessä olisi hyvä opetella tunnistamaan halut, mitkä tulevat sydämestä ja halut, jonka tarkoituksena on tuoda meille nopeaa helpotusta. (Minkkinen, 54.)

 

Superego  uskoo tietävänsä mikä on oikein ja mikä väärin. Ja nämä kumpuavat ympäristön opeista lapsuudesta saakka. Superegoon kuuluu paljon vaativuutta, eikä se hellitä helpolla tai ole todellakaan kauaa tyytyväinen. Sen energia on ahdas ja kireä. (Minkkinen, 57.) Superego ohjaa meitä selviytymään emotionaalisesti, josta saamme hyväksyntää ja rakkautta.

Käytätkö paljon sanoja kuten aina, pakko, pitäisi, ikinä tai koskaan? Ne kielivät vaativuudesta itseään kohtaan. Sanoja ja oman mielen toimintaa voi alkaa tiedostamaan ja jopa superegosta voi kehittää rakastavan aikuisen äänen oman pään sisälle.

 

Ego asettuu Idin ja superegon väliin ja se yrittää tasapainotella idin halujen ja superegon vaativuuden välissä. Terve ego on realistinen ja autenttinen. Se ei ole voimaton tai muiden yläpuolella. Heikko ego voi siis nostaa itseään korkeammalle tai painaa itseään yhä alemmas. (Minkkinen, 64.) Egon viesti voi olla hyvin ristiriitainen omassa mielessä, koska se kamppailee vaistoimpulssien ja vaatimusten välissä. Ääripäiden välillä pomppiminen voi johtaa defenssien käyttöön ottamiseen. Tiedostomattomasti.

 

Miten elää tietoisena egon kanssa?

 

Egoa vastaan ei kannata taistella, vaan se kuuluisi hyväksyä. Ego on mielemme ominaisuus jota ei voi poistaa. Kieltäminen ajaa väärään suuntaan ja ego saattaa ottaa vain enemmän valtaa elämässä. Sen sijaan siihen voi suhtautua lempeydellä ja tätä kuuluisaa oman pään puhetta voi opetella kohtaamaan rakkaudella.

 

“Vapautta ei ole se, että saan tehdä aina mitä haluan. Vapautta ovat hetket, jolloin ehdollistumani eivät saa määritellä, pakenenko vai kohtaanko. Vapautta ovat ne hetket, kun ei ole ehdollistumien vanki.” (Minkkinen, 63)

 

Tommy Hellsten on yksi lempikirjailijoistani. Hän puhuu egon osallisuudesta läsnäolossa: egon takana on aina pelko, joka näyttäytyy kontrollina ja kontrollista käsin elämisenä, sekä kiireenä. Toisin sanoen, kiireinen ihminen on samaistunut egoonsa ja toimii kontrollista käsin. Sen tietää siitä, koska ego ei ole koskaan läsnä tässä hetkessä (Hellsten, 2020) .Tämä tapahtuu jos sokeasti luottaa liikaa omaan mieleensä alistuen sille. Ego on aina kiinostuneempi omasta vaikutelmasta, kuin siitä mitä itse asiassa oikeasti ollaan tekemässä juuri nyt.

“Onko tämä minun juttuni?”

 

Kaikki kulminoituu yheen: itsensä jotaminen, ajanhallinta, mielen hallinta, läsnäolo, kiitollisuus ja elämän arvostus. Tämän oivallettua syntyy menestystä, joka on aina sivutuote, ei päämäärä. Hellstenin mukaan levollinen ihminen osaa kantaa menestyksensä, koska hän ei rakenna ihmisarvoaan sen varaan.

 

Kontrollista käsin eläminen tappaa sydämestä käsin tekemisen, eli intohimon, luovuuden, palon ja innokkuuden. Voisko jopa sanoa, että egonsa kanssa toimeen tuleva omaa näitä sydämestä käsin tekevän piirteitä enemmän, kuin oman mielensä vanki?

 

 

LÄHTEET: 

 

Hellsten, T. Ihmisen näköinen elämä. 2020. Minerva, Äänikirja.

Minkkinen, E. Ole itsellesi armollinen. 2017. Hidasta Elämää sarja. Äänikirja. BookBeat

Kommentoi