Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Dropshipping: liiketoimintamalli, plussat ja miinuksetKirjoittanut: Topias Tuomilehto - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Dropshipping: Liiketoimintamalli, Plussat ja Miinukset

Johdanto

Dropshipping on liiketoimintamalli, joka on saanut suurta kiinnostusta ja suosiota viimevuosina, erityisesti verkkokauppiaiden ja nuorien keskuudessa. Dropshipping on tuotteiden myymistä ilman, että sinun tarvitsee omistaa tai varastoida tuotteita itse. Sen sijaan tilaukset tehdään kolmannelta osapuolelta, joka toimittaa tuotteet suoraan esimerkiksi tehtaalta asiakkaille. Tässä esseessä tarkastellaan dropshippingin perusperiaatteita, sen etuja ja haasteita sekä sitä, miten se on muuttanut liiketoimintakenttää.

Dropshippingin toimintaperiaate

  1. Tuotteiden valinta: Verkkokauppias valitsee tuotteet, joita hän haluaa myydä verkkokaupassaan. Nämä tuotteet voivat olla mitä tahansa, aina alushousuista elektroniikkaan ja kodintarvikkeisiin.
  1. Toimittajien valinta: Verkkokauppias tekee sopimuksen toimittajien tai tukkuliikkeiden kanssa, jotka tarjoavat valitsemiaan tuotteita. Näitä toimittajia voi olla useita, ja he vastaavat tuotteiden varastoinnista ja toimituksesta.
  1. Verkkokaupan perustaminen: Verkkokauppias luo verkkokaupan, jossa hän markkinoi valitsemiaan tuotteita. Tässä vaiheessa hän ei omista fyysisesti näitä tuotteita.
  1. Digimarkkinointi: Digimarkkinointi on erityisen tärkeää tässä liiketoimintamallissa ja ilman sitä verkkokaupasta ei tule menestymään. Alustoina tässä toimii erinomaisesti esimerkiksi Tiktok jossa pystyy
  1. Tilausten välitys toimittajille: Kun asiakas tekee tilauksen, verkkokauppias välittää tilaustiedot toimittajille, jotta nämä voivat lähettää tuotteet suoraan asiakkaalle.
  1. Toimitus ja asiakaspalvelu: Toimittajat vastaavat tuotteiden pakkaamisesta ja toimittamisesta asiakkaille. He hoitavat myös mahdolliset palautukset ja asiakaspalvelun.

Dropshippingin Plussat

Dropshippingin suosion taustalla on useita merkittäviä etuja:

Helppo perustaminen: Dropshipping mahdollistaa verkkokaupan perustamisen ilman tarvetta investoida suuria summia varastotilaan ja tuotteisiin. Verkkokaupan perustaminen voi olla suoraviivaista ja nopeaa. Dropshipping kaupat suosivat yleensä Shopify nimistä verkkokauppa alustaa.

Matala alkupääoma: Dropshippingin kustannukset ovat yleensä alhaiset, sillä verkkokauppias ei maksa tuotteista etukäteen. Ainoat pakolliset kustannukset ovat yleensä verkkokauppa ja testituotteen tilaaminen.

Laaja tuotevalikoima: Verkkokauppias voi tarjota laajan valikoiman erilaisia tuotteita, kunhan hänellä on sopimukset toimittajien kanssa. Tämä mahdollistaa kohderyhmän laajentamisen ja erikoistumisen eri tuotekategorioihin.

Paikasta riippumattomuus: Dropshipping mahdollistaa työskentelyn mistä päin maailmaa vaan eikä sido sinua yhteen toimistoon. Tarvitset vain wifi yhteyden ja tietokoneen.

Dropshippingin Miinukset

Vaikka dropshipping tarjoaa useita etuja, siihen liittyy myös haasteita:

Pienet katteet: Suurin osa myyntituloista menee toimittajille, mikä johtaa yleensä pienempiin katteisiin verkkokauppiaalle. Tämä voi vaikuttaa kannattavuuteen. 

Vastuu ja maine: Asiakkaat odottavat hyvää palvelua ja nopeita toimituksia verkkokaupalta, ja heillä ei yleensä ole tietoa siitä, että tuotteet toimitetaan kolmannen osapuolen kautta. Jos toimituksessa on ongelmia, se voi vaikuttaa verkkokauppiaan maineeseen. 

Toimitusajat ja laatu: Toimitusajat tuotteille saattaa olla kuukausia ja se saattaa johtaa myös negatiivisiin asiakaskokemuksiin. Myös tuotteen laatu saattaa vaihdella ja palautuksia on yleensä vaikea tehdä

Kova kilpailu: Vaikka Suomessa Dropshipping on monelle yhä vieras käsite on se houkutellut monia yrittäjiä ympärimaailmaa, ja kilpailu voi olla kovaa eri markkinoilla. Uusia verkkokauppoja tulee jatkuvasti, ja erottuminen muista voi olla haasteellista.

Viestintähaasteet: Verkkokauppiaat ovat riippuvaisia toimittajistaan toimitusten ja tuotteiden saatavuuden suhteen. Kommunikaation on oltava sujuvaa, jotta vältytään ongelmilta.

Dropshippingin vaikutus

Dropshipping on muuttanut perinteistä vähittäiskauppaa ja verkkokauppaa merkittävästi. Se on mahdollistanut uusien yrittäjien pääsyn markkinoille alhaisemmillakin alkupääomilla ja tarjonnut mahdollisuuden laajan tuotevalikoiman tarjoamiseen. Lisäksi se on edistänyt verkkokauppojen kasvua ja laajentumista nopeasti ja joustavasti. Kuitenkin, dropshippingin lisääntyessä kilpailu on kiristynyt, mikä on vaikuttanut myös hintojen laskuun ja pieniin katteisiin. Tämä asettaa verkkokauppiaat haastavaan asemaan, kun he kilpailevat hinnalla ja palvelulla. Lisäksi verkkokauppiaiden on oltava tarkkoja valitessaan luotettavia toimittajia ja pitäen huolta, että asiakkaat saavat tuotteensa ajallaan ja hyvässä kunnossa.

Dropshippingin kasvu on myös vaikuttanut perinteisiin vähittäiskauppoihin, jotka ovat joutuneet kilpailemaan verkkokauppiaiden kanssa tarjotessaan samanlaisia tuotteita. Monet ovat joutuneet mukautumaan muuttuviin markkinaolosuhteisiin, lisäämään verkkomyyntiä ja kehittämään omia toimitusmallejaan.

Kuinka menestyä dropshippingissa

 Valitse oikeat tuotteet: Tutki markkinoita ja valitse tuotteet, joille on kysyntää. Ota huomioon kilpailu ja pyri erottumaan tarjoamalla ainutlaatuista lisäarvoa. Yleensä tuotteet joita käytettäisiin päivittäin, eikä ole sesonki painotteisia menestyy.

Valitse luotettavat toimittajat: Toimittajien valinta on kriittistä. Valitse luotettavia kumppaneita, jotka pystyvät toimittamaan tuotteet laadukkaasti ja ajallaan. 

Satsaa markkinointiin: Käytä tehokasta markkinointia houkutellaksesi asiakkaita verkkokauppaasi. Hyödynnä sosiaalista mediaa, hakukonemarkkinointia ja muita markkinointikanavia.

Luotettavat nettisivut: Rakenna luotettavat nettisivut, jotka luovat turvallisen kokemuksen asiakkaalle ja myös houkuttelevat asiakkaita ostamaan.

Seuraa ja optimoi: Seuraa myyntiä ja toimituksia tarkasti ja tee tarvittavat muutokset toiminnassasi. Tunnista trendit ja reagoi niihin nopeasti.

 

Lopuksi

Dropshipping on liiketoimintamalli, joka on mullistanut vähittäiskaupan ja verkkokaupan. Se tarjoaa monia etuja, kuten alhaiset alkupääomat ja mahdollisuuden laajaan tuotevalikoimaan. Dropshipping on yksi monista liiketoimintamalleista, ja sen soveltuvuus riippuu monista tekijöistä. Menestyminen siinä edellyttää huolellista suunnittelua, jatkuvaa markkinointia, kehittämistä ja valmiutta muuttua. Tässä liiketoimintamallissa menestyminen on mahdollista, mutta se vaatii paljon työtä ja sitoutumista.

Lähteet:

Dropshipping.” Yrityksen Perustaminen.

Dropshipping tutuksi – näin toimii verkkokauppa ilman omaa varastoa

“Mitä on Dropshipping?” KotiOffice.fi.

Mitä on dropshipping

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää dropshippingista.” Liquidblox.com. Kirjoittanut Jukka Harjunen, 6.9.2019.

https://www.liquidblox.com/fi/Kaikki+mita+sinun+tarvitsee+tietaa+dropshippingi

Kommentoi