Tampere
21 May, Tuesday
9° C

Proakatemian esseepankki

DeliseKirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

 

“Olen monesti esseissäni maininnut siitä, kuinka olen pienestä pitäen tahtonut yrittäjäksi. Minulta löytyy kotoani oma, unelmavihkonen, johon olen kirjoittanut aina kaikki villeimmätkin unelmani. Kirjoitin ensimmäisen unelmani ylös, ollessani vain 12-vuotias. Ja nyt kun selailen vihkoa, niin ollaan tämän 10 vuoden aikana jo melkein puolessa välissä vihkoa.  Aina välillä, kun stressaa, arki tuntuu liian raskaalta ja siltä että haluaisi vain luovuttaa, niin käyn selaamassa tätä unelmavihkoani. Ja joka kerta saan paremman fiiliksen. Saan niin paljon motivaatiota painaa vielä kovempaa duunia näiden unelmieni eteen. Suurimmasta osasta en ole akatemiassa ollessani edes puhunutkaan ääneen, mutta se minkä moni jo tietää on perustaa menestynyt ruokaketju, ympäri suomea.  

 

Nuorempana kävimme perheeni kanssa jatkuvasti ulkomaan matkoilla. Muistan miten rakastunut olin kaikkiin kadulla oleviin juoma/ruokakojuihin, näissä eksoottisissa maissa. Voi vitsit miten jännää ja hienoa, miksei tällaista voi olla Suomessa myös? Niin hirveästi kaikkea kivaa, mitä Suomeen ei jostain syystä kukaan ollut tuonut. Viime projektorissa meillä oli puhujana yksi Jungle Juice Barin perustajista, Noora Fagerström. Hän kertoi mistä menestyneen mehu baarin idea lähti liikkeelle. Minua alkoi naurattaa ja hymyilyttää, sillä hänen tarinansa oli miltei sama omani kanssa. Matkustimme vuonna 2014 perheen kanssa Dubaihin, ja siellähän oli näitä mehubaareja, vaikka ja kuinka paljon. Muistan, kun joka aamu kävin kauppiaalla nappaamassa tuore granaattiomena mehun, fiilistelin aamukävelyllä ihania maisemia ja mietin itsekseni, että “Kun mä olen täysi- ikäinen, niin perustan Suomeen uniikki juoma/ruokaketjuja”.  

 

Idea jäi ideaksi, enkä sitä lähtenytkään työstämään sen kummemmin eteenpäin, kunnes viime lokakuussa päätimme Elinan kanssa lyödä kädet yhteen ja perustaa oma smoothie baari. Ei mikään tylsä ja tavallinen, vaan hauska, rento, pienellä hawaii- twistillä, jota ei vielä Suomessa olekaan “.

 

“Olen aina jollain tapaa tiennyt, että minusta tulee yrittäjä ja olen haaveillut kauan oman bisneksen pyörittämisestä. Työpaikoilla, joilla olen ollut työntekijänä, olen saattanut joutua esimiehen kanssa vastakkain, koska en omaksut asemaa, jossa tehdään mitä sanotaan, vaan haastan muiden sanomisia jatkuvasti ja haluan tietää tarkat perustelut kaikelle toiminnalle. Olen toki haaveillut inttiin lähdöstä, se kokemus olisi varmasti luonnetta kasvattanut, kun on tällainen persoona, joka ottaa johtavaa roolia ja haluaa olla vaikuttamassa asioihin. En tiedä olisinko sieltä tullut ihan selväjärkisenä takaisin kotiin, mutta se jää nyt vain arvailuksi, sillä Proakatemiaan pääsy vei voiton. Proakatemiasta kuulin jo lukiossa, kun pääsimme lukion alussa jo sinne tutustumaan. Muistan kun kuulin, että akatemialla ei ole tenttejä eikä opettajia, ja että tiimit keräävät oikeaa rahaa final camppiin päästäkseen ulkomaille, olin myyty. Vihasin normaalia pänttäämistä, ja vihasin päätöstäni hakea Lukioon. En ole koskaan ollut erityisen hyvä akateemisesti, koska opin asioita käytännön kautta. Oli siis täydellistä, kun toisen hakukerran jälkeen vihdoin pääsin unelmieni kouluun. Olen nauttinut ensivuotisesta matkastani täysin siemauksin, vaikkakin koronavuosi on ollut kaikille meille ikävä. Päätimme silti koronasta huolimatta ystäväni kanssa pistää oma projektimme pystyyn, keinolla millä hyvänsä. Olemme pitkään haaveilleet yhteisestä projektista. Yhteistä työtaivalta meillä ystävyksillä on monia vuosia, sillä olemme olleet aina samassa työpaikassa. Yhteistyöskentely ei ollut siis uutta, emmekä halunneet enää koskaan palata takaisin myyntityön pariin, jonka parissa olimme työskennelleet jo 3-vuotta. Päätimme, että nyt on aika ottaa ohjat omiin käsiin ja otimme tavoitteeksi perustaa itsellemme kesätyöpaikan 2021 kesäksi. Ei auttanut muuta kuin alkaa innovoimaan erilaisia ratkaisuja. Mietimme aluksi erilaisia bisnes ideoita rahan kautta, mutta mikään ei innostanut. Sitten keksimme, että hei, mehän olemme molemmat ihan hulluja kalenteri friikkejä suorastaan, perustetaan kalenteri brändi ja avataan verkkokauppa. Kuitenkin hetken asiaa pohdittuamme ja kuluja miettiessämme tulimme siihen lopputulokseen, että tuollainen vaatisi aivan sairaasti pääomaa ja meillä ei ollut Ressuihin kerääntynyt ihan hirveästi vielä rahaa. Emme silti luovuttaneet heti ideasta, mutta kunnes eräänä päivänä selaillessani tik tokkia huomasin, että tällaiset smoothiesta tehdyt nice creamit ja smoothie bowlit olivat somessa todella iso trendi, lamppu syttyi päässäni. Ensimmäinen ajatukseni videoista oli että “nam”, haluan nuolaista tuota smoothie bowlia tästä ruudun kautta, kiitos. Toinen ajatus oli, hei mistä tällaista saa? Ei mistään, ainakaan Suomessa. Sitten idea oli aika lailla siinä.  

  

Kiinnostus terveellisiä ruokia kohtaan on herännyt jo nuorena, kun isäni oli esikuvana tarkka, että perheessä syödään luomua ja hyviä ainesosia, hän syötti minulle sormiruokanakin varmaan avokadoa. Myös oma kiinnostukseni Fitness-urheilua kohtaan on kulkenut käsikädessä terveellisten elämäntapojen. Olen aina harmitellut, että maailmassa pitäisi olla enemmän terveellisiä vaihtoehtoja saatavilla ja niiden tulisi jyrätä epäterveellisten pikaruokaravintoloiden ylitse. Oli siis helppoa valita smoothie bisnes.  “ 

 

 

Millaisena näemme Delisen 

 

Päätimme viime vuoden lokakuussa, että perustamme smoothie bisneksen. Halusimme tarjota ihmisille enemmän terveellisiä vaihtoehtoja tähän kiireisen modernin ihmisen pikaruokakulttuuriin. Painottaen myös, että meidän paikkamme on paikka, jossa voi kiireen keskellä pysähtyä ja nauttia hetkestä. Näemme Delisen paikkana, jossa on positiivinen ja kannustava ilmapiiri, hyvää musiikkia, iloinen fiilis ja pienellä eleellämme annamme ripauksen motivaatioita asiakkaan mukaan; asiakaskorteilla. Asiakaskortti on siis pienenpieni kortti, jossa on jokin mietelause tai tsemppilause. Jokainen asiakas saa tällaisen tilauksen yhteydessä. Haluamme jakaa Delisenä iloista vibaa ja kannustaa myös ihmisiä tarttumaan omiin unelmiin ja valitsemaan negatiivisuuden sijasta positiivisuuden. Haluamme, että asiakkaalle jää elämänmyönteinen fiilis poistuessaan kahvilastamme. Delisen ideana on tarjota terveellisiä täyttäviä välipaloja, joita voi nauttia ystävien kesken. Tuotteet ovat tehty marjoista ja hedelmistä ilman lisättyä sokeria. Tällä hetkellä Suomessa juotavien smoothieiden valikoima on kasvavassa asemassa. Lähes kaikkialta löytyy juotavia smoothieita, jonka voi kiireessä ottaa mukaan. Niin kuin aiemmin jo mainitsimme, haluamme katkaista kiireeltä jalat, emme halua olla jatkamassa trendiä kiireestä vaan päinvastoin uskomme, että hetkessä elämisestä on tulossa trendi ja ihmiset haluavat ennemmin pysähtyä nauttimaan hetkestä. Haluamme luoda paikan, jossa asiakas saa pysähtyä nauttimaan herkullisia smoothieita.  

 

Nykyinen kesäprojektimme on pienoismalli tästä suurenmoisesta ideasta. Se on pilotti, miten idea otetaan täällä vastaan ja kuinka se ottaa tuulta alleen. Vuokrapaikkamme on ihanalla Laukontorilla ja meillä on siellä asiakaspaikkoja, mutta myös take-away mahdollisuus koronan takia. Asiakas voi ottaa smoothie bowlin kioskiltamme mukaan ja mennä nauttimaan sitä ihanaan miljööseen Tammerkosken rantaan, ja nauttimaan ihanasta kesäpäivästä, tai jäädä meidän hyväntuuliselle terassillemme kuuntelemaan hyvää musiikkia ja jopa akustisia live-esiintyjiä. Olemme nimittäin miettineet, fiiliksen nostattamiseksi, että joinain tempauspäivinä ottaisimme akatemialta tuttumme laulamaan ja soittamaan kitaraa. 

 

 

Millaisia tuotteita tarjoamme? 

 

Päätuotteemme on smoothie bowl, miten smoothie bowl eroaa normaalista juotavasta smoothiesta? Kuten nimestä jo voi päätellä, tämä on kiposta lusikalla nautittava smoothie. Valmistus tapa on hieman erilaisempi, se vaatii ensinnäkin järeän koneen, jolla saadaan paksu massa liikkeelle, sillä smoothie bowl valmistetaan täysin jäisistä marjoista ja hedelmistä. Marjoja ja hedelmiä tulee normaalia juotavaa smoothieta enemmän yhteen annokseen, joten on annos täyttävämpää. Nesteenä smoothieissa käytetään kasvimaitoja, eli smoothie on myös täysin vegaaninen. Kasvimaito vaikuttaa myös smoothien koostumukseen tehden siitä pehmeää ja täyteläistä. Lisäksi smoothien päälle on mahdollista valita tuoreita marjoja ja hedelmiä sekä esimerkiksi maukasta granolaa tai kookoshiutaleita, lisämauksi. Lisäproteiini ja extrakuitu on myös mahdollinen annoksen ruokaisuuden lisäämiseksi. Nälkäiseksi ei tästä annoksesta voi jäädä.  

 

Smoothie bowleja meillä on valikoimassa yhteensä 11 eri makua tällä hetkellä, ja makujen innovoinnissa vaikutti myös paljon smoothien väri. Brändimme mukaisesti haluamme myös smoothieiden olevan kirkkaita ja raikkaan värisiä. Olemme ottaneet valikoimaan melkein jokaisesta väristä smoothien, olisimme halunneet kaikki värit, mutta aika tuli vastaan. 

 

Tuotevalikoimaamme kuuluu myös tuoremarjat ja hedelmät hedelmälautasen muodossa. Piknikille tai vain makean nälkään, kokoelma eri kesän sesonki herkkuja. Idea hedelmälautasesta lähti siitä, että hedelmälautasen itsenäinen kokoaminen voi tulla kalliiksi tai on työlästä, kun eri marjoja ja hedelmiä tulisi ostaa niin paljon. Haluamme tarjota ratkaisua, jossa on eri lajitelma erilaisia hedelmiä ja marjoja. Miksi asiakas valitsee meidän hedelmä lautasemme eikä nappaa kaupan hyllyltä hedelmäkuppia? Tarjoamme asiakkaalle laajemman hedelmä-/marjavalikoiman, lautaselta löytyy myös eksoottisempia vaihtoehtoja. Hedelmälautasessa on myös take-away mahdollisuus, ja asiakas voi ostaa sellaisen omaan piknik päiväänsä. 

 

Lisäksi kesäjuomiksi valikoitui makusoodajuomat, makusoodat ovat kuplivia ja raikkaita kesäjuomia. Makusooda valikoitui, koska se on aika klassikko kesäjuoma. Tuttu ja turvallinen monelle, kun brändimme on muuten uusi. Terveysshotit löysivät myös tiensä valikoimaamme sekä kesän aikana otamme jälleenmyyntiin mm. Fiji vesipulloja ja muita tuotteita, joita emme vielä halua paljastaa, mutta tulette kuulemaan niistä lisää myöhemmin.  

 

Nimi syntyi hauskasti, kun istuimme bussissa ja heittelimme erilaisia ideoita, jostain sitten putkahti nimi Delise, taisi olla Saharilta ja ihastuimme siihen aika lailla heti. Mikään muu nimi ei tuntunut enää mieluisalta. Delise on siinä mielessä kekseliäs nimi, että se tarkoittaa “delicious” eli herkullista, ja se on samalla naisen nimi. Siitä syntyi Delise ja sen tarina on vasta alussa. 

Kommentoi