Tampere
19 May, Sunday
10° C

Proakatemian esseepankki

Burnout on ylivastuullisten ihmisten seuralainenKirjoittanut: Riikka Nieppola - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Oy parisuhde: enemmän kuin yritys
miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin
Minä näen sinut: Arvostuksen psykologiaa
Kari Kiianmaa
dr Julie Smith
Pekka Tölli
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hyvin nuoresta iästä lapsille opetetaan tyydyttämään vanhempiensa toiveita. Kun täytämme toisen ihmisen toiveita, koemme saavamme siitä jotakin todella tärkeää. Ei ole mahdollista saada jatkuvasti rakkautta ja huomiota olemalla vain oma itsensä. Saamme kiitosta ja hyväksyntää vain silloin kun käyttäydymme aikuisten tahtomalla tavalla, tällöin lapsi tuntee olevansa vastuussa aikuisen tunteista. Näinpä jopa kolmevuotiaina lapset alkavat kehittämään itsellensä selviytymiskeinoja, jotka auttavat heitä kasvamaan tietyssä kasvuympäristössä. Tämä tarkoittaa sitä, että pieni lapsi joutuu jo peittelemään omia tarpeitaan ja luopumaan niiden tyydyttämisestä (Kiianmaa 2021, 15 %.)

Moni yrittäjä on ylivastuullinen. Ylivastuullisuus on hyväksi yrityksen menestykselle, mutta pidemmän päälle se voi kuitenkin olla vaarallista yrittäjän oman elämän ja ihmissuhteiden kannalta. Loppuunpalaminen ja avioero ovat luonnollisia seuraamuksia, kun ihminen on huono huolehtimaan itsestään ja tarpeistaan. (Kiianmaa 2021, 15 %.)

Yrittäjä tuntee luonnollisesti olevansa vastuussa omasta yrityksestänsä ja tekee kaikkensa, jotta menestyisi. Kuinka voisimme kuitenkin opetella sen tasapainon, joka auttaa jaksamaan töissä sekä kotona. Yrittäjät usein huomaavat olleensa töissä ensin 14 tuntia ja sitten lisäksi vielä 2 tuntia herättyään keskellä yötä miettimään työasioita. Kun sekoitetaan soppaan vielä puoliso ja lapsia voidaan olla aika varmoja, että vaikeita tilanteita tulee eteen. Miten niistä on mahdollista selvitä?
Kun yritystä perustetaan, on luonnollista, että se imaisee koko ihmisen mukanaan. Tulee paljon pitkiä päiviä ja on todennäköistä, ettei lomia pystytä pitämään ollenkaan. Yrittäjän on kuitenkin tärkeää muistaa myös ihmiset ympärillään. Vaikka tuntuu siltä, että yrittäjän työ vie hänestä kaiken, pitää muistaa, ettei näin ole käynyt kuitenkaan muille. Monesti yrittäjä selittelee tekojaan, että on pakko tehdä töitä, että saa rahaa, joka sekin on totta. Pitää kuitenkin muistaa mikä on oikeasti tärkeää ja mitä asioita muistellaan tulevaisuudessa. Uskon myös, että näyttämällä arvostusta voimme selvitä pitkälle vaikeissa tilanteissa. Arvostus on elintärkeää ihmiselle ja arvostuksenpuute voi näkyä aivoissa jopa fyysisenä kipuna (Tölli 2024, 17 %).

Kirjassa Minä näen sinut: Arvostuksen psykologiaa kerrotaan tutkimuksesta, jonka Harry Harlow teetti 1950- luvulla. Kokeessa Harlow erotti reesusapinoiden poikasia emoistaan. Emot korvattiin kahdella keinoemolla. Toinen emo oli metallinen ja kylmä, joka tarjosi vain ruokaa ja toinen emo oli tehty kankaasta ja karvoista ja tarjosi vain lämpöä ja hoivaa mutta ei ruokaa. Ennen tätä koetta uskottiin vahvasti John B. Watsonin ohjeeseen ”Älä koskaan halaa ja suukota [lapsia], älä koskaan anna heidän istua sylissäsi. Jos on pakko, anna heille suukko otsalle, kun he sanovat hyvää yötä. Kättele heitä aamulla.” Kokeen myötä kuitenkin todistettiin päinvastoin. Kokeessa apinavauvat hakivat turvaa lämpimästä keinoemosta ja kävivät vain syömässä ruoka-automaatilla. Jotkin apinavauvat suorastaan takertuivat pehmeään ja lämpimään emotekeleeseen uhmaamalla samalla nälkää, jotta pystyisivät olla mahdollisimman lähellä. Jatkotutkimuksissa todettiin, että ilman hoivaa jääneistä apinoista tuli kehitykseltään häiriytyneitä. Kaikista emoista erotetuista apinoista kuitenkin nähtiin sosiaalisia ongelmia: parin muodostus oli vaikeaa ja jälkeläisten hoivaaminen ailahtelevaa ja väkivaltaista (Tölli 2024, 17 %.)

Voisimmeko siis ajatella asioita tämän kokeen kannalta? Voisimmeko ajatella, että huolehtisimme itsestämme sekä muista nyt eikä sitten kun burnout pakottaa meidän hidastamaan? Tiedän ettei se ole helppoa. Ei ole helppoa vetää rajaa oman itsensä, vanhemmuuden sekä yrittäjäminän välille. Jokainen näistä on yhtä tärkeitä selviämiselle.

Täällä Proakatemialla kaikilla on täydellinen mahdollisuus opetella alusta asti hyvät rutiinit ja kokeilla miten jaksavat parhaiten. Kannattaa tehdä asiat hyvin ja kiinnittää huomiota numeroihin, mutta on myös tärkeää muistaa, että tämä koulu ja numerot eivät ole kaikki kaikessa. Pitää osata antaa huomiota ja aikaa myös muille elämän osa-alueille kuten harrastuksille ja palautumiselle. Emme voi nyt jo ajatella, että kaikkiin viesteihin pitäisi vastata heti tai, että aina pitäisi olla saatavilla palavereihin. Emme voi odottaa tätä muilta, emmekä myöskään itseltämme. Akatemialla tulee miljoonia mahdollisuuksia joka suunnasta, jolloin on todella tärkeää osata sanoa ei ja priorisoida oma tekeminen.
Itselle priorisointi on tällä hetkellä avainasemassa. Minulla on kaksi lasta ja mies, joille haluan antaa suuren osan energiasta ja vapaa-ajasta. Kuitenkin samalla minulle on todella tärkeää saada ”minä” takaisin, jolloin haluan myös panostaa opiskeluun mahdollisimman paljon. Perheen ja opiskelujen lisäksi myös oma-aika on tärkeää ja tässä vaiheessa alkaa mennä hankalaksi. Halu oppia uutta on suuri. Mielenkiintoa löytyy niin moneen paikkaan yhtä aikaa, ettei ole realistista tehdä kaikkea. Näissä tilanteissa on pakko alkaa valitsemaan asioiden välillä. Miettiä mitkä asiat tuovat eniten positiivista juuri tähän hetkeen elämässä.

Olisiko meidän siis parasta opetella mindfulnessia? Kirjassa Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin? kerrotaan, että ”mindfulness tarkoittaa, että kiinnität huomiosi nykyhetkeen tietoisena ajatuksistasi, tunteistasi ja kehontuntemuksistasi tuomitsematta niitä tai yrittämättä päästä niistä eroon.” Hyvä työkalu on myös kiitollisuusharjoitukset. Tässä harjoituksessa kirjataan muistiin kolme asiaa kerran päivässä, joista olet kiitollinen. Asiat saavat olla hyvinkin pieniä, vaikka hyvänmakuinen kahvi (Smith 2022, 14 %.)

Työkaluja on todella monia joiden avulla pystymme vaikuttamaan omaan jaksamiseen. Seuraavaksi taitaa olla vain kyse siitä, että jaksaako yrittäjä tai kiireinen opiskelija käyttää näitä. On myös aikoja, jolloin emme vain voi kiireelle mitään. Minusta tällöin vain tärkeintä muistaa, että se on väliaikaista ja yrittää ajatella tilannetta positiivisen kautta esimerkiksi yrittäjälle kiire merkitsee yleensä paljon asiakkaita ja tämä johtaa hyviin tuloksiin. Onpa kuinka kiire tahansa, on tärkeää muistaa omat kiitollisuuden aiheet sekä osoittaa kiitollisuutta myös ihmisille ympärilläsi.

Lähteet:

Kiianmaa, K. 2021. Oy parisuhde: enemmän kuin yritys. 1. painos. SAGA Egmont.

Dr.Smith, J. 2022. Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin?. Hirvikorpi, S. (suom.) Helsinki: WSOY.

Tölli, P. 2024. Minä näen sinut: Arvostuksen psykologiaa. Helsinki: Tammi.

Kommentoi