Tampere
24 May, Friday
25° C

Proakatemian esseepankki

Brändin rakentaminenKirjoittanut: Jami Jokinen - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Brändin rakentaminen

 

Johdanto

 

Yrityksen, tuotteen tai palvelun brändäys on elintärkeä osa sen toimintaa, koska se miten ihmiset tuntevat, näkevät ja kokevat brändisi niin sitä todennäköisemmin he tulevat sen luokse ja valitsevat juuri sinun tuotteesi tai palvelusi. Brändisi rakentaminen tunnetuksi on pitkä työprosessi, joka vaatii paljon mainontaa ja sen näkyville tuomista. Muun muassa jatkuvalla digimainonnalla pysyt näkyvillä ja olet valinnan hetkellä läsnä.

 

Parhaiten brändätyt tuotteet tai palvelut tulevat heti ihmisen mieleen, kun ne edes miettivät kyseistä asiaa. Esimerkkinä voidaan käyttää muun muassa muuttopalvelu Niemi nimistä yritystä, joka tulee varmasti monelle mieleen, jos he harkitsevat muuttoa ja muuttopalvelun hankintaa. Tai jos kuluttajalla herää ostotarve esimerkiksi puhelimesta päällimmäisenä mielessä on yleensä Apple tai Samsung, koska ne ovat alan tunnetuimmat brändit.

 

Mitä on brändääminen?

 

Yksittäinen tuote tai palvelu ei itsessään ole brändi. Brändäys on mielikuvan luomista. Brändi on mielikuva ja lupaus asiakkaalle minkälaisen kokemuksen he saavat tuotteesta tai palvelustasi. Mitä paremmin ja erottavammin brändäät sitä paremmin erotut markkinasta ja kilpailijoidesi joukosta, joka saa asiakkaalle positiivisen vaikutelmat tuotteesta tai palvelusta.

 

Brändi kehittyy ja muuttuu jatkuvasti yritykseksi matkan mukana ja parhaimmillaan brändisi kertoo tarinaa – yrityksesi tarinaa.  Brändi kokonaisvaltaisesti sisältää yrityksesi arvot, visuaalisen puolen ja ajatukset yrityksesi takana. Brändi on erittäin laaja käsite ja se pitää sisällään paljon asioita, kuten logon, sloganin, nettisivut, tuote- ja pakkaussuunnittelu, brändi identiteetti, asiakaspalvelu ja paljon muuta.

 

Tärkeimpiä tekijöitä ovat:

 

  • Yrityksen identiteetti: Yrityksen identiteetti on perusta brändin rakentamiselle. Se kattaa yrityksen arvot, visio ja missio sekä sen tuotteet ja palvelut. Näiden tekijöiden perusteella yrityksen brändiä voi rakentaa ja kehittää.

 

  • Visuaalinen ilme: Visuaalinen ilme on se, miten brändi näyttää ulospäin. Tämä sisältää yrityksen nimen, logo, värit ja typografian. Visuaalinen ilme on tärkeä, koska se auttaa asiakkaita tunnistamaan yrityksen ja erottumaan kilpailijoista.

 

  • Viestintä: Viestintä on se, miten yritys puhuu asiakkailleen ja miten se viestii brändinsä arvoja. Viestinnän tulee olla johdonmukaista ja kohdennettua, jotta brändi nähdään yhtenäisenä ja luotettavana.

 

  • Käyttäytyminen: Yrityksen käyttäytyminen vaikuttaa myös sen brändiin. Asiakkaat kiinnittävät huomiota siihen, miten yritys kohtelee heitä ja miten se käsittelee ongelmia. Yrityksen tulee olla rehellinen ja vastuullinen, jotta se saavuttaa asiakkaiden luottamuksen.

 

 

Brändin rakentaminen

 

Brändin rakentamisessa on tärkeää ottaa huomioon myös asiakkaiden tarpeet ja odotukset. Brändi, joka ei vastaa asiakkaiden tarpeita, ei tule menestymään pitkällä aikavälillä. Siksi on tärkeää tehdä markkinatutkimusta ja ymmärtää asiakkaiden käyttäytymistä ja tarpeita. Tärkeää on myös johdonmukaisuus ja huolellinen työ, jotta brändi voi kehittyä ja kasvaa pitkällä aikavälillä.

 

Brändin rakentaminen ei myöskään ole vain markkinoinnin tehtävä. Brändi tulisi nähdä yrityksen koko organisaation yhteisenä päämääränä ja tavoitteena. Jokainen organisaation jäsen, olipa hän sitten asiakaspalveluhenkilö tai tuotekehityksen insinööri, vaikuttaa yrityksen brändiin ja sen arvoon. Lisäksi on tärkeää huomioida, että brändi ei ole vain yrityksen ulkoinen ilme. Se sisältää myös yrityksen arvot ja käyttäytymisen. Brändi voi olla yrityksen tapa toimia ja tehdä liiketoimintaa, ja sen tulisi heijastaa yrityksen arvoja ja periaatteita.

 

Millainen on hyvä brändi?

 

Hyvä brändi on enemmän kuin pelkkä logo tai tunnus, se on asiakkaiden mielissä oleva kokonaisuus. Se erottuu kilpailijoista ja luo positiivisen mielikuvan yrityksestä. Se antaa yritykselle tunnistettavan ja luotettavan identiteetin, joka auttaa houkuttelemaan ja sitouttamaan asiakkaita.

 

Hyvän brändin tunnistaa useista ominaisuuksista. Ensimmäinen on selkeys. Hyvä brändi on selkeä ja helppo tunnistaa. Sen viestit ovat yksinkertaisia ja helposti ymmärrettäviä. Toinen ominaisuus on johdonmukaisuus. Hyvä brändi on johdonmukainen kaikissa sen viestintäkanavissa. Sen visuaalinen ilme, viestit ja käyttäytyminen ovat yhteneväisiä ja linjassa yrityksen arvojen kanssa.

 

Hyvä brändi on uskottava ja luotettava. Se antaa asiakkaille syyn valita juuri tämä yritys muiden vaihtoehtojen sijaan. Neljäs ominaisuus on sitouttaminen. Hyvä brändi sitouttaa asiakkaita ja luo pitkäaikaisia suhteita. Se ei ole vain yksi ostos, vaan jatkuva suhde yrityksen ja asiakkaan välillä.

 

Yhteenveto

 

Brändäys on tärkeä osa yrityksen menestystä. Hyvä brändi auttaa erottumaan kilpailijoista ja houkuttelemaan asiakkaita. Se antaa yritykselle tunnistettavan ja luotettavan identiteetin, joka auttaa sitouttamaan asiakkaita ja luomaan pitkäaikaisia suhteita.

 

Hyvän brändin rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua ja strategista ajattelua. Brändistrategian tulisi olla linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa ja kohdistettu oikeaan kohdeyleisöön. Visuaalinen ilme, viestintä ja käyttäytyminen ovat tärkeitä tekijöitä, joita tulisi harkita brändin rakentamisessa.

 

Hyvä brändi on myös jatkuva prosessi, joka vaatii ylläpitoa ja kehittämistä. Brändi voi muuttua ja kehittyä ajan myötä, ja yrityksen tulisi olla valmis sopeutumaan muutoksiin ja kehittämään brändiään tarvittaessa.

 

Kaiken kaikkiaan, brändäys on erittäin tärkeä osa yrityksen menestystä. Hyvä brändi antaa yritykselle kilpailuetua, ja auttaa yritystä houkuttelemaan ja sitouttamaan asiakkaita. Yrityksen tulisi käyttää aikaa ja resursseja hyvän brändin rakentamiseen ja ylläpitoon, sillä hyvä brändi voi olla avain menestykseen pitkällä aikavälillä.

 

Lähteet

 

Näin onnistut brändäyksessä – Brändin tunnettuuden kehitys

https://www.almamedia.fi/yrityksille/tunnettuus/?gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixN71A9EBtVJWv8ZeB7KCb_IKjRVKNPDHIeYn4sOxwqEEX8AaCWOeEhoCYscQAvD_BwE

 

Mitä brändääminen tarkoittaa?

https://www.millanendesign.fi/mita-brandaaminen-tarkoittaa/

Kommentoi