Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Ystävät ympärilläsiKirjoittanut: Eetu Kamppuri - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

“Sosiaalimonsterin” ajatuksia ihmisistä ja ihmissuhteista.

Pidän ystävistäni. Ystäväni pitävät minusta. Olen tietoisesti hankkinut ympärilleni ystäviä, sillä tiedän kuitenkin olevani vain yksi ihminen, ja jokainen tietää, että kaksi on enemmän kuin yksi. Olen vähän sellainen tyyppi, että ajattelen – joidenkin mielestä varmasti turhan naiivisti – kaikista ihmisistä lähtökohtaisesti hyvää. Tästä on varmasti jollain tavalla haittaakin, sillä nykymaailmassa kielletään luottamasta kehenkään. Tätä perustellaan sillä, että hyväuskoisia käytetään hyväksi. Olen kuitenkin itse ainakin oppinut, että enemmän hyväuskoisuudesta on hyötyä, kuin haittaa. Taika on siinä, että teet itsestäsi sellaisen toisten silmissä, jota ei edes halua käyttää hyväksi. Enkä tällä tarkoita, että tulisi esittää hyödytöntä. Pointtina on se, että antaa toiselle ihmiselle jotain avoimesti. Oli se sitten palvelus, apua, mitä vaan, anna sitä sen verran, että mikäli tulisit hyväksikäytetyksi et menettäisi paljoakaan. Näin edistät toisen tuntemuksia siitä, että hän ei haluaisi sinulle pahaa missään nimessä, ja samalla turvaat oman selustasi. Loppujen lopuksi, mitä korvaamatonta häviät sillä, että

Vuorovaikutus lähtee meistä itsestämme, ja siksi kannustan tervehtimään rohkeasti uusia ihmisiä ja tarjota näkökulmia esimerkiksi käytäviin keskusteluihin. Kun asennoitumisen pitää ystävällisenä, on todennäköisempää, että toinen haluaa olla ystävällinen sinuakin kohtaan, nyt ja jatkossa. Siitä on käyty paljon keskustelua, että kumpi merkitsee enemmän verkostoituessa, määrä vai laatu. Olen itse sillä kannalla, että määrästä on hyötyä, sillä jokainen henkilökohtainen kontaktisi yhdistää sinut vähintäänkin kymmenkertaiseen määrään mahdollisia kontakteja. Aina ei välttämättä löydy juuri sitä, joka voisi minua auttaa, mutta ehkä joku tutuistani tuntee jonkun, joka pystyy olemaan avuksi. En itse osaa esimerkiksi tehdä verkkosivuja, mutta kysyttäessä pystyn nostamaan sekunnissa viisi sormea ilmaan ja antamaan niille nimet. Kyse ei ole siitä, että välittömästi hyötyisin siitä, että olen yhdistänyt kysynnän ja tarjonnan. Markkinoinnissakin käytetty tapa antaa ensin pätee ihmissuhteissakin. Itse pyrin tarjoamaan lähtökohtaisesti apuani, olettamatta minkäänlaista takaisinmaksua. Tämä antaa ihmisille miellyttävän kuvan minusta, ja siten he mahdollisesti suosittelevat minua omille ystävilleen.

Pidimme keväällä pajan verkostoitumisesta ja koska aihe kosketti itseäni paljon, otin myös paljon osaa keskusteluun. Oli tärkeää huomata miten eri tavoin ihmiset suhtautuvat ihmissuhteisiin. Jollekin toiselle ihminen, jonka kanssa on jutellut ainoastaan muutaman kerran, on kylmä kontakti, kun taas minulle ihminen on lämmin kontakti, jos meillä on yhteinen tuttu. Mielestäni se, kuinka paljon on valmis antamaan itsestään toiselle ensimmäisellä tapaamisella, tai vaikka edes puhelulla, määrittelee sen, kuinka lämmin kontaktista tulee. Jos olet esimerkiksi bisneslounaalla asiakkaan kanssa ja pysyt todella tiukasti asiassa, ei suhteenne saa juurikaan syvyyttä. Kun sopivissa määrin poikkeat aiheesta ja annat itsestäsi toiselle jopa jotain henkilökohtaista, on kontakti heti lämpimämpi. Vaikka itse korostan toiminnassani kontaktien ja suhteiden määrää, olen myös sitä mieltä, että laatuakaan ei sovi unohtaa. Huolehtimalla kontaktin laadusta henkilökohtaisella tasolla varmistaa tavallaan mahdollisuuden hyödyntää tehokkaammin kontaktin verkostoja. Itsekin suosittelen tietysti ensimmäisenä ihmisiä, joista pidän.

Monesti sanotaan, että ihmisiin on helppo tutustua ”kun on vaan sellanen tyyppi”. Ihan yhtälailla itsekin jännitän uusien ihmisten tapaamista, mutta vaihdan jännityksen tutustumisesta jännitykseen siitä, millaisen vaikutuksen teen tapaamaani ihmiseen. Se ajaa minua suoriutumaan paremmin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pystymme itse vaikuttamaan siihen, kuinka rohkeasti tutustumme uusiin ihmisiin. Alle listaan muutaman asian, mitkä ohjaavat toimintaani, ollessani vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja hankkiessani uusia ihmissuhteita.

  • Sekin on vain ihminen!
  • Anna itsestäsi jotain, älä odota takaisinmaksua.
  • Hänkin voi olla ystäväsi.
  • Pilkettä silmäkulmaan, ei se niin vakavaa ole!
Kommentoi