Tampere
21 May, Tuesday
15° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Tradenomisemman opit ja kopitKirjoittanut: Jesse Eskelinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yo-talolla järjestettiin syyskuun lopulla Tampereen Tradenomiopiskelijat Ry:n ja Tampereen Seudun Tradenomit Ry:n voimin yhteinen seminaaritapahtuma, Tradenomisemma. Jo valmistuneiden ja tulevien tradenomien verkostoitumismahdollisuuden lisäksi ilta tarjosi vieraille kolme inspiroivaa puhujaa eri teemoilla. Myös tämä blogiteksti on jaettu kolmeen eri osa-alueeseen puheenvuoroista tarttuneiden oppien mukaisesti.

Juuso Tuomola – yrittäjätaidot työelämässä

Ensimmäinen puhuja oli Goforella työskentelevä Juuso Tuomola, jonka puheenvuoro tulevaisuuden työurasta oli silmiä avaava, mutta kuulosti monin paikoin erittäin tutulta, ainakin proakatemialaisen korviin. Tuomola työskentelee itse Goforella useiden erilaisten projektien ja sidosryhmien kanssa, ja myös tällaiseksi hän esitti työurien tulevaisuudessa menevän. Työntekijöiden muuttumisesta toiminimiksi on puhuttu paljon muuallakin, ja samat asiat olivat jälleen tapetilla. Tulevaisuudessa työsuhteet yhdessä paikassa tulevat lyhenemään ja työntekijä toimii entistä enemmän yrittäjämäisesti, ei pelkästään ajanhallinnan ja itsensä johtamisen vuoksi, vaan myös myy omia työsuorituksiaan ja osaamistaan entistäkin enemmän.

Apuvälineenä työmarkkinoilla erottumiseen on sosiaalinen media, jota esimerkiksi moni kiinteistönvälittäjä jo käyttää ansiokkaasti. Somessa on pyrittävä tuomaan esiin omaa osaamista riittävät kiteytetysti. Osaaminen puolestaan hankitaan jatkuvalla oppimisella, sillä tulevaisuudessa työpaikoista kilpaillaan globaalisti ja tähän on hakijan pystyttävä vastaamaan.

Miko Heinilä – suosikkiginin tarina

Maailman parhaaksi giniksi valittua Napue Giniä valmistavan Kyrö Distillery Companyn Miko Heinilän puheenvuoro oli todenmukainen kertomus yrityksen taustoista ja toimi lähinnä inspiraationa, sekä antoi joitakin ajatuksia markkinointiin. Kyrön idea lähti suomalaiseen tapaan saunan lauteilta, jossa joukko nuoria miehiä päätti alkaa valmistaa viskiä. Viskituotanto oli kuitenkin sen verran aikaavievää, että nuorukaiset päätyivät kokeilemaan ginin valmistamista, vaikka varsinaista asiantuntemusta heillä ei alalta ollut. Lupaavan alun jälkeen edessä oli lainan otto isolla riskillä ja vakuuksilla, ja lopulta yllättäväkin valinta maailman parhaaksi räjäytti potin.

Heinilä kuitenkin muistutti, että nopealla kasvullakin on haasteensa. Kyrön pojat olivat hätää kärsimässä, kun tilauksia alkoi sadella ympäri maailmaa ja oli tehtävä nopeita toimenpiteitä, jotta tuotanto pystyi vastaamaan kysyntään. Tärkeitä mieleen jääneitä pointteja olivat hyvän, monipuolisen, mutta selkeästi kohti yhtä päämäärää menevän tiimin merkitys, sekä markkinoinnin puolella omien juurien ja historian ylpeä esiin tuominen. Tällaisilla keinoilla pienikin yritys voi tehdä suuria asioita.

Emma Kimiläinen – ennakkoluulot ja niiden voittaminen

Kilpa-autoilusta, F1-selostamosta ja myös yritysmaailmasta tuttu Emma Kimiläinen kertoi enemmän henkilökohtaisesta jaksamisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Kimiläinen on myös hyvä esimerkki Tuomolan esiin nostamasta työelämän murroksesta, sillä tämä tekee monipuolisia työtehtäviä oman yrityksensä kautta ja elättää tällä itsensä. Kimiläinen itse kohtasi naisena jonkin verran ennakkoluuloja miesvaltaisessa kilpa-autoilumaailmassa. Ennakkoluulot voivat lannistaa, mutta niiden voittaminen antaa hurjan täräyksen energiaa, joka puolestaan auttaa jaksamaan eteenpäin.

Tavoitteet ovat mielenkiintoinen asia, joka antaa voimaa ja kannustaa. Toisinaan tavoitteen täyttyessä ihmisen valtaa tyhjä olo, tai vastaavasti sen kadotessa tavoittamattomiin, on olo eksynyt. Tällaisissa tilanteissa apu löytyy usein opiskelusta, perheestä tai muista töistä. Mielestäni tästä nouseekin esiin hyvä oppi, että vaikka tavoite olisi miten selkeä ja tärkeä, ei se saisi koskaan täyttää koko elämää, jotta hyvinvointi ja toimintakyky säilyy.

Yksi Kimiläisen nostoista oli lojaaliteetti tiimissä. Esimerkiksi kilpa-ajossa tallipäällikkö on nimellinen johtaja, mutta kuski on se, joka motivoi tiimin huippusuoritukseen. Jo olemalla hyvä ja motivoiva tyyppi, on mahdollista vaikuttaa tiimin suoritukseen. Tiimitoverit tahtovat tehdä parhaansa, jotta se mukava kaveri onnistuu.

Kimiläisen vinkit ajanhallintaan ovat akatemialaisillekin hyvin tuttuja: aikataulutus, delegointi, tiimityö, stressin hallinta ja purku, suunnittelu ja valmistelu sekä priorisointi. Kimiläinen kertoo itse käyttävänsä myös multitaskingia, minkä hieman kyseenalaistan. Parhaaseen suoritukseen pääsee vain, jos keskittyy yhteen asiaan kerralla koko fokuksellaan.

Käyttöön otan ehdottomasti lauseen, “menestys lähtee onnellisuudesta”. Lausahdus on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Tarkoitettiin menestyksellä mitä tahansa, on sen perustana onnellisuus. Vastaavasti menestyminen itselle tärkeällä elämän alalla luo yleensä lisää onnellisuutta, jolloin syntyy positiivinen kierre. Otetaan siis opit talteen ja yritetään hakea joka aamu jostakin syytä hymyyn!

Kommentoi