Tampere
27 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Rakennetaan yhteistä tulevaisuuttaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Juttu julkaistaan partion verkkolehdessä 2/18, joka tulee ulos kesäkuussa.

 

Tampereen Kotkat on tunnettuja kulttuuristaan. Siitä nimenomaisesta meidän imagolle tutusta kulttuurista, joka juontaa juurensa aina alkuun saakka. Poikamaisen räväkkä, aktiivinen ja kilpailuhenkinen meininki on värittänyt myös omaa taivalta Kotkissa. Kuitenkin nyt jo useamman vuoden viikkotoiminnasta sivussa olleena seuraan suurella mielenkiinnolla millaisessa muutoksessa lippukunta elää.

 

Koska kulttuuri muuttuu. Jokaisen uuden jäsenen kohdalla käydään tasapainoilu siitä, miten yksilö omaksuu uuden yhteisönsä kulttuurin omakseen. Organisaatiokulttuuri on noussut omissa opiskelu- ja yrittäjyyspiireissä kuumaksi perunaksi etenkin johtamisen osalta. Kaiken aktiivisen johtamisen, työstämisen ja keskustelun jälkeen organisaatiossa vallitseva kulttuuri on se, mikä määrittää mitä tapahtuu, kun kukaan ei valvo. Eikä kulttuuria voi rakentaa vain ylhäältä alaspäin. Sen jäsenet ja osalliset tulkkaavat, käsittelevät, muokkaavat ja soveltavat heille syötettyjä vaikutteita ja muodostavat niistä pikkuhiljaa yhteisen näkemyksensä yhteisön “luonnonlaeista”. Millaisia sosiaalisia normeja yhteisössä vaikuttaa, miten vuorovaikutus toimii, miten toisiin ihmisiin suhtaudutaan.

 

Yhteisön kulttuurin luomiseen menee noin 7 kuukautta ja sen jälkeen sen muokkaamiseen menee arviolta 6 – 8 vuotta. Kotkia ja sen jäseniä on itselle leimannut vahva yhteishenki ja yhteisöön kuuluvuuden tunne, josta kertoo mm. suuri määrä kannatusjäseniä. Partion ajatusmaailmaan kuuluu lähtökohtaisesti, että kaveria autetaan. Mutta miltä näyttää tulevaisuus? Millaista kulttuuria ollaan rakentamassa nyt? Se rakentuu meidän jokaisen jokapäiväisistä teoista ja toimista. Halutaanko toimia isosti yhdessä vai tavoitellaanko yksilöiden ja pienryhmien etuja? Kannetaanko vastuuta yhteisestä hyvästä?

 

Tulevaisuuden ennustamiseen on työkalu: nollasummapeliteoria. Voiko yhteisössä joku voittaa ilman, että jonkun muun tarvitsee hävitä? Kohotammeko itseämme ylöspäin tallaamalla muita jalkoihimme? Vai toimimmeko yhteisössä, jossa voimme iloita toistemme menestyksistä ja yhdessä onnistua? Arvotammeko toisemme yhteisön jäseninä eriarvoisiksi sen mukaan, kuinka paljon työtä tai menestystä yksilö tuo yhteisölle?

 

Olit sitten jäsen, johtaja, lapsen vanhempi tai vanha patu, istu hetkeksi alas ja mieti, millaista kanssakäymisesi on yhteisömme ja sen jäsenten kanssa. Onko se tasapainoisen vaihtokaupan käyntiä, jossa antamallesi panokselle täytyy aina saada yhtäläinen vastine, vai tuotatteko toisillenne lisäarvoa, jota ette kumpikaan voisi yksinään saavuttaa?

 

Yksilön potentiaali on rajallinen. Yhteisössä on todellinen voima.

 

Kirjoittaja on 16-vuotiaan Kotkataipaleen tehnyt, nykyään SP:n viestinnässä toimiva yrittäjyyden ja tiiminjohtajuuden opiskelija, tiimivalmentaja, startup-hörhö ja paremman tulevaisuuden rakentaja.

Kommentoi