Tampere
18 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Omilleen muuttoKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä huomioida ensi kertaa omilleen muuttaessa?

Ensi kertaa omilleen muuttaessa tulee moni asia uutena. Ehkä vuokravakuus on jo sanana tuttu, mutta muuton lähestyessä kohtaa kenties useita asioita, joita ei ole tullut miettineeksi. Kokosimmekin blogitekstin, jossa käsitellään tärkeitä asioita ensi kertaa omilleen muuttaessa:

Budjetointi

Laske tulosi ja arvioi tulevat menosi. Huomioi, että omilleen muuttaessa menot lisääntyvät. Laskujen määrä kasvaa, ja jääkaapissa ei olekaan ruokaa, jos sitä ei sinne osta. On siis hyvä tietää jo ennen omilleen muuttoa, minkä suuruiseen vuokraan on varaa. Ennen omilleen muuttoa voi laskea hyvinkin tarkkaan paljonko itse käyttäisi kuukaudessa rahaa esimerkiksi ruokaan, harrastuksiin, laskuihin ja kuinka paljon haluaa varata ylimääräisiin menoihin, vaikkapa elokuvissa käyntiin. Tulot ja menot kannattaa listata paperille ja seurata budjettia omilleen muutettuakin. Henkilökohtainen budjetointi onkin erittäin hyvä tapa nähdä mistä voisi säästää!

Menoja

Omilleen muutosta aiheutuu menoja, joita ei ehkä osaa etukäteen edes ajatella. Usein ensimmäiseen kotiin joutuu ostamaan ainakin joitain huonekaluja, astioita, koneita jne. Myös vuokravakuus (josta voidaan pidättää vuokrasuhteen loputtua esimerkiksi mahdollisten vahinkojen korjaus asunnossa ja tarvittaessa vuokranantajan teettämä siivous) voi tulla monelle yllätyksenä. Esimerkiksi Pirkan opiskelija-asunnot Oy:llä vuokravakuuden summa vaihtelee; soluasunnossa 200 €, yksiössä ja kaksiossa 300 € ja kolmiossa 450 €. Monella yksityisellä vuokranantajalla vuokravakuus voi kuitenkin olla jopa kahden kuun vuokraa vastaava summa; jos vuokra on siis 650 € voi vuokravakuus olla 1300 €. Ennen muuttoa onkin hyvä tiedostaa, että on varaa maksaa niin ensimmäinen vuokra kuin myös vuokravakuuskin. Vuokravakuus tulee maksaa pääsääntöisesti jo ennen muuttoa.

Sopimukset ja ilmoitukset

Jotta muuton koittaessa asiat sujuisivat mahdollisimman sujuvasti, on viisasta hoitaa etukäteen esimerkiksi sähkösopimuksen, nettisopimuksen, kotivakuutuksen, muuttoilmoituksen ja osoitteenmuutoksen teko. Niin sähkö-, netti-, kuin kotivakuutussopimuksen voi tehdä etukäteen alkamaan kuitenkin vasta muuttopäivänä. Muuttoilmoitus on tärkeää tehdä; sen voi tehdä esimerkiksi Postin sivuilta, josta tieto ohjautuu myös Maistraattiin. Kun sen tekee etukäteen, ohjautuu postikin heti muutosta alkaen uuteen kotiin. Osoitteenmuutos on hyvä ilmoittaa varmuuden vuoksi esimerkiksi lehtitilauksiin, pankkiin, järjestöihin ja yhdistyksiin, pankkiin, kouluun ja työpaikalle sekä ystäville ja sukulaisille.

Muuta

Jos olet oikeutettu KELAn etuuksiin, toimita myös sinne hyvissä ajoin kaikki tarvittavat dokumentit varmistaaksesi, ettei etuuksien maksuissa tule viivästyksiä toimittamattomien dokumenttien takia.

Jo ennen muuttoa kannattaa selvittää, miten esimerkiksi yhteenmuutto ystävän tai puolison kanssa vaikuttaa mahdollisiin etuuksiin. Esimerkiksi joissain tapauksissa avopuolison tulot eväävät oikeuden etuuksiin.

Kun muutat, on hyvä tehdä muuttotarkastus asuntoon. Jos havaitset asunnossa vikoja tai puutteita kannattaa ne kirjoittaa ylös ja ilmoittaa isännöitsijälle/vuokranantajalle, jotta ne voidaan korjata. On myös tärkeää ilmoittaa havaituista puutteista, jotta Sinun muuttaessa pois, voit osoittaa, että puutteet olivat asunnossa jo sinun sinne muuttaessa. Tarkista myös, että asunnosta löytyy palovaroittimia tarvittava määrä (yksi palovaroitin per alkava 60 neliötä). Palovaroitin tulee testata säännöllisesti.

Muuttopäivän lähestyessä pakkaa tavarat huolellisesti estääksesi niiden hajoaminen muutossa. Pyydä hyvissä ajoin muuttoapua esimerkiksi ystäviltäsi tai perheeltäsi; tarvittaessa vuokraa myös esimerkiksi peräkärry tai pakettiauto sujuvan muuton takaamiseksi.

Omilleen muutettuasi tulet varmasti huomaamaan, että olet unohtanut ostaa päivittäinkin käytettäviä asioita. Esimerkiksi kuorimaveitsi ja vehnäjauhot eivät odota valmiina kaapissa; voitkin siis jo hyvissä ajoin ennen itsenäistymistä tarkkailla mitä esineitä ja tuotteita käytät, jotta omilleen muuttaessa sinulla olisi jo mahdollisimman paljon valmiiksi ostettuna.

 

 

Lähteet: https://poas.fi/tietoa-asukkaille/

 

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

Kommentoi