Tampere
22 May, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Oma johtamistyyliniKirjoittanut: Tuomas Santala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oma johtamistyylini

 

Blogiessee – 1 ep.

 

Blogiessee – oma johtamistyylini

Akatemialla yksi isoimmista teemoista on johtaminen. Olemmehan tiimijohtamisen tutkinto-ohjelmassa. Eri johtamistyylit ja johtamisesta kertovat kirjat tulevat tutuksi varmasti jokaiselle. Erilaisia johtajuusrooleja on akatemialla paljon. Johtajuusrooleja on tarjolla niin yhteisön tehtävissä, kuin oman tiiminkin tehtävissä. Johtajuuskokemusta on siis tarjolla paljon.

Itse uskon, että joissain määrin johtajaksi synnytään. Jokainen voi opetella johtamisen teoriaa ja parantaa omaa johtajuuskompetenssia esimerkiksi opettelemalla tehokkaaksi artikuloijaksi. Oikea johtajuus tulee kuitenkin mielestäni syvältä ihmisestä, johon opetellut johtajuusteoriat eivät yletä. Uskon, että parhaan johtajan valitsee johdettavat itse. Uskon, että johtaminen pohjautuu ihmistuntemukseen ja nöyryyden ja kunnianhimon hyvään tasapainoon. Johtaja voi olla tehokas, vaikka ihmistuntemus ei ole parhaalla tasolla. Mutta mielestäni tehokkuus ei ole johtajan ainoa, tai edes arvokkain piirre. Hyvä johtaja on mielestäni määrätietoinen, objektiivinen ja nöyrä. Hyvä johtaja on mahdollistaja.

Olen akatemialla miettinyt paljon omaa johtamistyyliäni. Oman johtamistyylin pohtiminen on siinä mielessä turhaa, että se hyvin harvoin muuttaa omaa johtajuuskäyttäytymistä. Uskon, että ihmisen luonteenpiirteet tekevät hänestä hyvän johtajan. Luonteenpiirteitä on todella vaikeaa halutessaan muuttaa. Olenkin oman johtamistyylin pohdinnan sijasta siirtynyt pohdintaan siitä, miten olen itse käyttäytynyt johtajuusrooleissa. Olen toiminut talousvastaavana ja hallituksen jäsenenä. Olen kokenut näissä molemmissa tehtävissä, että tuon rooliin osaamista ja tärkeää objektiivista näkökulmaa. Olen luonnollisesti pyrkinyt aina ajamaan sellaisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia ratkaisun osapuolia parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon, että kukaan ihminen ei voi olettaa ja päätellä toisen ihmisen ajatuksia tai mielipiteitä, tai edes ymmärtää niitä. Jokaiselle ihmiselle on oman elämänsä aikana kehittynyt oma viitekehys, jonka läpi ihminen katsoo maailmaa. Tämä viitekehys on jokaisella erilainen. Sen takia uskonkin, että johtajan täytyy olla empaattinen. Johtajan on kyettävä asettamaan itsensä toisen asemaan. Johtajan täytyy tiedostaa, että johtajan viitekehys ei ole oikea. Tämän takia empaattisuus ja objektiivisuus ovat mielestäni todella tärkeitä piirteitä johtajalle.

Haluan itse olla johtajana mahdollistaja. Haluan saavuttaa asetetut tavoitteet yli odotusten, mutta en hinnalla millä hyvänsä. Mielestäni tavoitteet eivät aina ole tärkein asia, vaan se, millainen matka on tavoitteita kohti. Haluan antaa jokaiselle yhteisiä ja henkilökohtaisia tavoitteita tavoittelevalle erilaisia menestymisen ja kehittymisen mahdollisuuksia matkalla kohti tavoitetta. Haluan tehdä päätökset objektiivisesta näkökulmasta kaikkia kuunnellen. Ainoastaan näin, paras mahdollinen kompromissi voidaan saavuttaa.

-Tuomas Santala

22-vuotias yrittäjänalku.

Kommentoi