Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

blogiessee: miten ja miksi aktivoida vireystilaa?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Blogi julkaistu: http://pieceoftotal.blogspot.com/2018/09/miten-ja-miksi-aktivoida-vireystilaa.html

 

Alumnipajasta 6.9.2018 innostuneena päätin alkaa tutkia hieman enemmän vireystilan aktivointiin vaikuttavia tekijöitä. Uskallan väittää, että jokainen meistä on ainakin kerran elämänsä aikana kokenut sen tunteen, kun oma vireystila alkaa hiipua. Huomaat ryhtisi painuvan kasaan ja ajatusten harhailevan aivan epäolennaiseen. Tämä hetki on se, kun työskentely tulisi keskeyttää, pitää pieni tauko ja tehdä vireystilan aktivointiharjoite.

Tällaisia voi olla esimerkiksi pieni taukojumppa, jossa ensin pyöritellään lantiota, tehdään muutama kyykky ja venytetään samalla selkää ja jalkoja, venytetään kyljet ja lopuksi pyöritellään hartioita. Viimeiseksi voit tehdä muutaman hypyn paikoillasi. Jo tällainen kaksi minuuttia kestävä tauko työskentelyjaksona voi tehostaa työtäsi huomattavasti. Ylen sivuilla olleessa kirjoituksessa oli pätkä tutkimuksesta, jossa nämä pienet tauot tai taukojumpat kesken työpäivän oli todistettu hyödyllisiksi. Tutkimuksen mukaan työn kuormittavuudesta palautumista ei sovi jättää pelkästään työpäivän jälkeiselle ajalle tai pahimmassa tapauksessa lomalle, vaan sen tulisi tapahtua jatkuvasti työpäivän aikana.

Toinen tehokas vireystilan aktivointiharjoitus voi olla hieman ajatustyötäkin vaativa, eli esimerkiksi vanha käsien läpsyttely parin kanssa. Tässä harjoituksessa on tarkoituksena lyödä ensin omat kädet yhteen, sitten parin kanssa ristikkäin ja sen jälkeen molemmat vaiheet uusiksi ja lopuksi omat kädet yhteen ja parin kanssa yhteen, mutta niin, että kädet eivät mene ristiin. Tätä toistetaan minuutin ajan ja kun aivot alkavat pikkuhiljaa heräillä, voi vauhtia nopeuttaa.

Tärkeä kuitenkin olisi, että tällaisten pikkutaukojen avulla saisi irrotettua ajatukset pois tehtävästä työstä tai tilanteesta ja pyrkisi unohtamaan aiemmin koetun huonon vireystilan. Suosittelen kaikkia kokeilemaan näitä pienimuotoisia harjoitteita esimerkiksi silloin kun kirjoitat opinnäytetyötä tai esseetä ja tuntuu, ettei tekstiä synny ja ajatus alkaa karata.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-9114595

Alumnipaja 6.9.2018

Kommentoi