Tampere
17 Jun, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Meillä on ongelma, kokeillaanko ratkaista se?Kirjoittanut: Aleksi Laakkonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee / Aleksi Laakkonen / Kajo
Meillä on ongelma, kokeillaanko ratkaista se?
Julkaistu täällä.

Meillä on onglema, kokeillaanko ratkaista se?

 

Mikä on ongelma?

Tiimilläni on ongelma talouden käytännöissä. En voi puhua muista akatemian tiimeistä, mutta luulen että sama ongelma löytyy jokaiselta tämänhetkiseltä tiimiltä.

Ongelmalla on nimikin, mutta siitä ei saa puhua julkisesti. Ongelma on ehkä hitusen laiton, eikä me haluta kiinnittää turhaan ulkopuolisten huomiota ongelmaan.

Ongelma on periytynyt tiimiltä toiselle jo tovin. Ehkä ongelma periytyy yli sukupolvien niin herkästi koska ensimmäisenä syksynä (tai keväänä) on niin kova kiire perustaa yritys. Ryhtyä töihin ja lähettää lasku.

Ehkä ongelma syntyi, kun joku halusi tehdä investoinnin. Ehkä ongelma on olemassa koska muuta keinoa ei ole. Onko ongelma tullut jäädäkseen vai voisiko olla joku parempi ratkaisu?

 

Miten yritys toimii?

Olen antanut itseni ymmärtää, että yrityksen tehtävä on tuottaa tulosta. Mitä enemmän tulosta yritys tuottaa, sitä paremmin se menestyy. Tuottoisa yritys on kaikkien kannalta hyvä asia. Jos yritys tekee tuloksen sijasta tappiota, joutuu se ennen pitkää konkurssiin.

Yritys tekee tulosta, kun sen tuotteen arvo asiakkaalle on suurempi kuin tuotantokustannukset. Kustannuksia on monenlaisia, mutta yleensä työntekijöiden palkka muodostaa huomattavan osan näistä kustannuksista.

Hyvän yrityksen tunnistaa siitä, että sillä on tulokselle parempaa käyttöä kuin osinkojen jakamisen. Investoimalla tuloksen kasvuun ja tuotekehitykseen yritys kykenee tulevaisuudessa luomaan enemmän arvoa niin asiakkailleen, työntekijöilleen kuin omistajilleenkin.

Kuten yllä mainittiin, tärkeä tuotantotekijä, siis kustannus yritykselle on työntekijän palkka. Työntekijälle tulee maksaa palkka, jotta tämä pystyy maksamaan oman elämänsä tuotantotekijät kuten ruuan, asumisen ja vaatteet. Hyvälle työntekijälle tulee maksaa niin hyvää palkkaa ettei tämän tarvitse etsiä muita töitä.

Yrittäjälle syntyy työntekijän palkkaamisesta kustannuksia itse palkan lisäksi. Yrittäjän tulee lisäksi huolehtia työntekijän vakuutus-, eläke-, sosiaaliturvamaksuista. Lisäksi tulee varautua maksamaan työntekijälle palkkaa vaikka tämä ei olisi töissä, vaan sairaana tai lomalla.

Vaikka yrittäjä maksaisi palkkaa vain itselleen, on yllämainitut kustannukset silti hyvä ottaa huomioon. Onhan yrittäjänkin hyvä välillä levätä, puhumattakaan riskeihin varautumisesta vakuuttamalla ja eläkekassaan säästämisestä.

Aloittavalle yrittäjälle saattaa olla yllättävänkin vaikeaa löytää oikea hinta työlleen. Yksi keino on aloittaa toivotusta tuntipalkasta. Paljonko tulee laskuttaa tunnilta, jos yrittäjä haluaa maksaa itselleen X € suuruista tuntipalkkaa?

Esitän että hyvä tapa laskea tuntiveloitus on seuraavan kaltainen:

X * 1,21 * 2 * 1,24

Ensin ratkaistaan X, joka on työstä saatava kohtuullinen korvaus, tuntipalkka. Tähän tuntipalkkaan lisätään ensin työnantajan sivukulut, sitten kate, ja viimeisenä arvonlisävero, mikäli asiakas siitä on kiinnostunut.

Mallin tarkoitus ei ole kannustaa myymään mitään tuntihinnalla. Tuntihinta ei ole kaupassa sen koommin myyjän kuin ostajankaan etu. Jos työstä saa korvauksen siihen käytetyn ajan perusteella, kannattaako työ silloin tehdä tehokkaasti vai tehottomasti, hyvin vai huonosti? Mikäli lainkaan mahdollista, tulee työn hinta sitoa sen todelliseen arvoon, ei työhön käytettyyn aikaan.

Tuntipalkka on kuitenkin helppo tapa hahmottaa yrittäjän tärkeimmän resurssin eli ajan arvo. On mahdollista, että työ itsessään on ihmiselle niin arvokasta ettei siitä saatu rahallinen korvaus ole tärkein asia. Otetaan esimerkiksi renkaanvaihto, josta alihankkijan asemassa oleva renkaanvaihtaja laskuttaa 16 € /h alv. 0 % asiakkaalta. Lyhyellä laskutoimituksella alihankintaa suorittavan yrittäjän bruttopalkaksi jää noin 6,6 € tunnilta.

 

Ehkä opiskelijan ei tulisi laskuttaa työstään täyttä hintaa?

Onko siis asiakas, joka ostaa yrittäjältä tuotteen tai palvelun valmis ostamaan laadullisesti huonomman tuotteen kuin mitä kilpailija tarjoaa? Kannattaako sellaista tuotetta myydä joka on laadultaan selkeästi kilpailua heikompi?

Entä sitten tuo ongelma johon alussa viittasin? Mitä jos tehty työ hinnoiteltaisiin aina siten, että siitä voi maksaa kohtuullisen palkan ja samalla kattaa yrityksen kustannukset. Tällöin tyytyväisiä ovat sekä yritys että työntekijä.

Ehkä tiimiyrityksen taloudenpitoon on muitakin malleja. Kannattaa ainakin kokeilla, jos joku toinen ratkaisu toisi parempia tuloksia.

 

Innoittajana ja lähteenä toimi HBR:n artikkeli:

https://hbr.org/2015/08/companies-like-amazon-need-to-run-more-tests-on-workplace-practices

Kommentoi