Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Maksuhäiriömerkinnän vaikutusKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Maksuhäiriömerkintä on…

luottotietorekisteriin tehtävä merkintä siitä, että henkilö on laiminlyönyt laskun maksuvelvollisuuden. Maksuhäiriömerkintä tulee, kun lasku on ollut maksamatta keskimäärin kahdesta kuuteen kuukautta.   Lue lisää maksuhäiriömerkintää edeltävistä vaiheista.

Jos sitten se maksuhäiriömerkintä kuitenkin tulee…

ja haluaisit muuttaa omillesi tai vaihtaa asuntoa, voi se osoittautua vähintäänkin hankalaksi. Jos haaveilet omistusasunnosta, menet pyytämään pankista asuntolainaa. Luultavasti hakemuksesi kuitenkin hylätään, koska maksuhäiriömerkintä kertoo sinun laiminlyöneen laskujen maksuvelvollisuutesi. Miksi pankki antaisi lainaa henkilölle, joka laiminlyö laskujen maksamisen? Myös vuokranantajat, niin yksityiset kuin yrityksetkin, tarkistavat yleensä luottotiedot. Esim. Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:lla, POASilla, on jo hakemusvaiheessa maininta, että hakija antaa POASille oikeuden luottotietojen tarkistamiseen.

Luottotiedoista näkee myös mikä yritys toimii perijänä ja minkä suuruisesta summasta on kyse. Asunnon saantiin voi vaikuttaa myös merkintöjen määrä ja yhteissumma; pienet ja yksittäiset merkinnät eivät ole niin vakavia, mutta vuokranantajan näkökulmasta on huolestuttavaa, jos merkintöjä on paljon tai jos perijänä toimii esimerkiksi toinen vuokranantaja.

POASilla tilanne katsotaan tapauskohtaisesti, mutta valitettavasti merkinnät voivat vaikeuttaa asunnon saantia. Yleensä puhtailla luottotiedoilla olevat hakijat menevät edelle. Vuokranantajat voivat vaatia luottotiedottomilta esimerkiksi kovempaa vakuutta. Usein kuitenkin maksuhäiriömerkinnän saaneella ei ole varaa maksaa suurempaa vakuutta, jolloin asunto jää saamatta. Toinen yleinen tapa on tehdä lyhyelle ajalle määräaikainen sopimus, jota jatketaan ainoastaan, jos vuokranmaksu ja asuminen ovat sujuneet ongelmitta. Maksuhäiriömerkinnän saaneen kannattaa jo asunnon hakuvaiheessa kertoa rohkeasti merkinnästä, kehottaa Pirkan Opiskelija-asunnot Oy.

Jos maksuhäiriömerkinnän saanut kuitenkin onnistuu saamaan vuokra-asunnon, voi ongelmia koitua kotivakuutuksesta. Usein vuokranantajat edellyttävät kotivakuutuksen, mutta luottotiedottoman voi olla vaikea saada mitään vakuutuksia (lukuunottamatta lakisääteistä liikennevakuutusta). Myös useat työpaikat tarkistavat hakijan luottotiedot, jolloin maksuhäiriömerkinnän saanut ihminen voi menettää mahdollisuuden haluamaansa työpaikkaan.

Puhelinliittymänkin saaminen vaikeutuu – operaattorit vaativat luottotiedottomalta yleensä vähintään vakuusmaksun tai puhelinlaskujen maksamisen ennakkoon. Jos on saanut maksuhäiriömerkinnän, ei oma talous yleensä kestä erilaisia ennakkomaksujakaan.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa, ellei tee mahdottomaksi siis esimerkiksi lainan, työpaikan, vakuutusten, puhelinliittymän, asunnon ja monen muun päivittäiseen elämään vaikuttavan hyödykkeen hankkimisen. Myös muun muassa netistä osamaksulla tai laskulla ostaessa, voi maksuhäiriömerkintä estää tilauksen. Pahimmillaan maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa luottotiedottoman elämää huiman paljon ja näkyy merkinnän saaneen arjessa hankaloittaen arkisiakin asioita.

Onneksi maksuhäiriömerkintää ei saa vahingossa, vaan sen edellytyksenä on laskun maksamisen laiminlyöminen pitkän aikaa ja useiden huomautusten ja varoituksien huomiotta jättäminen. Lasku on myös “halvimmillaan” ennen eräpäivää ennen erilaisia muistutus- ja vaatimuskuluja, joten stressin ja lisäkulujen välttämiseksi oman talouden hallinta ja laskujen hoitaminen ajallaan on ensisijaisen tärkeää.

Maksuhäiriömerkinnän saanti kiristää huomattavasti jo muutoinkin kireää rahatilannetta. Jos maksuhäiriömerkintä kuitenkin tulee, on hyvä hakea apua, jotta maksuhäiriömerkinnästä pääsee mahdollisimman nopeasti eroon, vinkkejä saa esimerkiksi Takuusäätiön sivuilta.

 

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

Kommentoi