Tampere
18 May, Saturday
15° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Yhdessä tekeminenKirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viimeistein yhteisten kilpailujen aika alkaa olla ohitse Promisian osalta. Tiimidiili 2020 taputeltiin onnistuneesti maaliin. Vaikka tulimmekin toiselle sijalle, koen että onnistuimme tiiminä tuottamaan uutuusarvoa sisältävän innovaation. Tiimidiili 2020 toteutettiin etänä, joka jo itsessään hidasti innovointiprosessia. Olimme kuitenkin ehkä etulyöntiasemassa siinä mielessä, että olemme vanhimpia tiimejä ja näin ollen jo tiimiytyneet hyvin. Tiedostamme kunkin jäsenen vahvuudet, joten osasimme jakaa ihmisiä pienempiin ryhmiin. Ja onhan meillä Promisialaisilla yhteisiä kilpailuja takana jo useita, joista monista jopa voittoja, kuten edellinen Tiimidiili ja myyntipäivät. Viimeistä ”koitosta”, eli 24H ajatellen koen kuitenkin, että meidän on vielä tehtävä töitä tiimihengen eteen. Kevään etätyöskentely ja tuleva kesä varmasti luovat tiimiimme rakoa jäsenten välille. Emme keväällä Koronan takia ehtineet esimerkiksi käydä mökkipajassa. Myös yhteinen Levi-reissumme peruuntui harmittavasti.
Kevään viimeisissä pajoissa olemme puhuneet paljon tiimimme psykologisesta turvallisuudesta. Mielestäni tämä on tärkeä aihe, mutta emme jostain syystä ole saaneet keskustelua minun mielestäni oikealle tasolle. Pajoissa on otettu aikaa, mutta dialogi ei edisty, eikä muutosta tapahdu. Jokainen Promisian jäsen kokee asian varmasti eri tavalla. Joidenkin mielestä tiimissä ei vallitse psykologinen turvallisuus ja toisten mielestä mitään ongelmaa ei ole. Toisaalta uskon, että keskustelun etenemistä on hidastanut juuri eräänlainen luottamuksen puute. Itse koen, että tiimissä jokainen ei aina uskalla sanoa mielipiteitään rehellisesti. Tämä on tietenkin harmillista juuri dialogin etenemisessä ja erityisesti luottamuksen rakentamisessa.

Saimme päätettyä, että pidämme alkusyksystä yhteisen mökkireissun, jossa emme käy kuitenkaan oppimissopimuksia läpi. Ideana on uuri lujittaa Promisian tiimihenkeä ja viettää yhdessä aikaa. Koen, että myös koulun ulkopuolella vietetty yhteinen aika on tärkeää aivan tiimin muodostamisesta alkaen. Mielestäni olemme unohtaneet yhteisen tekemisen merkityksen erityisesti viimeisenä vuonna. Itseni mukaan lukien, suurin osa promisialaisista käy vain pajoissa, eikä yhteistä tekemistä juuri ole 12H-projektien lisäksi. Suhtautuminen yhteiseen tekemiseen, erityisesti Proakatemian ulkopuolella on ristiriitainen. Osa kokee varmasti meidän olevan koulutiimi ja toiset taas mieltävät Promisian kaveriporukaksi. Tästä johtuen yhteiseen tekemiseen sitoutuminen vaihtelee yksilöittäin. Puheissamme korostamme kuitenkin haluavamme saavuttaa 24H:ssa ja FinalCampilla huipputiimikokemuksen. Koen itse, että tämä huipputiimikokemus ei onnistu, mikäli tiimimme yhteishenki ei tästä kohene. Tämän vuoksi koen, että tarvitsemme yhteistä tekemistä vielä viimeiselle syksylle. Yhteisen tekemisen kautta mahdollistamme paremmat tulokset syksyn projekteista ja luomme viimeiselle syksylle vielä riittävän luottamuksen tulevia koitoksia varten.

Tuleville ja tuoreille tiimeille antaisinkin vinkin, että muistakaa pitää kiinni yhteisestä tekemisestä läpi Proakatemian. Näin saatte tiimistä kaiken mahdollisen irti. Yhdessä tekemisen merkityksen ymmärtää vasta viimeisenä vuonna, kun jokaisella alkaa olla jo omia suunnitelmia. Tilanne ei siis Promisiassa ole millään tapaa hälyttävä, mutta täydellisyyteen tähdätessä, on syytä kiinnittää huomiota tiimin sisäiseen kemiaan läpi Proakatemian.

https://teampreneur.blogspot.com/2020/05/tiimin-luottamus.htmlValmis

Kommentoi