Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Mitataan sitä, mitä on helppo mitataKirjoittanut: Linda Kivialho - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

 

Ylen artikkelissa ”Tekesin ex-pääjohtajalta kovaa kritiikkiä poliitikoille – uusista innovaatioista ei välitetä, osaamisen merkitys unohdettu” (4.5.2018) haastatellaan Veli-Pekka Saarnivaaraa, jonka mielestä huippuosaamisen merkitystä hyvinvoinnin suhteen ei enää ymmärretä. Artikkelissa otetaan kantaa siihen, miten yritysten innovaatiorahoja on leikattu jo kolmen hallituskauden ajan.

 

Proakatemialla tilanne on hieman toisenlainen. Elämme simulaatiossa, jossa saamme rahaa opiskelijoina, vaikka toimimme yrittäjinä samanaikaisesti. Sehän on täysin poikkeuksellinen tilanne, sillä normaalisti yksityisyrittäjällä on mahdollisuus lähinnä starttirahaan, tai soviteltuun päivärahaan, mutta silloinkin vain, jos olet osuuskuntayrittäjä. Kaikki muut saavat elättää itsensä puhtaasti yrittämisellä, ja siihen vaaditaan ihan oikeasti toimiva liiketoiminta.

 

”Kaupallistaminen taas on vaikeaa, jollei ole innovaatioita synnyttävää osaamispohjaa”, todetaan artikkelissa. Niinhän se valitettavasti juurikin on, ja juuri tämä asia näkyy tämän hetken Proakatemialla. Meillä ei ainakaan Valuessa osata innovoida yhdessä tiiminä, eikä meillä ole sen vuoksi paljoa kaupallistettavaakaan. Olenkin toivonut, että innovointi yhdessä tiiminä olisi seuraava asia, jonka voisimme tiimin kanssa ottaa haltuun. Enkä ole ainoa, joka tätä toivoo. Innovointi tuntuu olevan enemmän kirosana, vähän niin kuin ”pöhinä” viime vuonna.

 

On hyvin paljon asioita, joilla voidaan tappaa innostus. Niitä on erilaiset tavat puhua toisille, joka liittyy vuorovaikutuksen laatuun. Parhaassa tapauksessa asiat käsitellään avoimesti, eikä puhuta selän takana. Jokainen tiimiläinen saa suunsa auki ja ajatuksensa ulos. Tähän liittyy myös erilaisuuden hyväksyminen, sillä erilaista ajattelua toiselta ihmiseltä on vaikea hyväksyä niin, että se näkyy oikeasti käytännössä omassa toiminnassa. Turvallinen ympäristö innostua on yksi innovoinnin kivijalka.

 

” – Kaikkein tärkeimmät tekijät tuottavuuden kasvuun ovat investoinnit koulutukseen, tutkimukseen, innovaatiotoimintaan ja digitalisaatioon”, toteaa Tekesiä johtanut Saarnivaara. Akatemialla innovoinnin puute näkyy myös siinä, että helposti saatava rahan tekeminen menee solujen edelle. Soluja on täällä hyvin vähän. Miksi? Innovointi on kuitenkin olennainen osa tuottavuuden kasvua.

 

Tulosta on helppo mitata, koska raha. Rahaa kuitenkin voi tulla monesta eri syystä, eikä rahalla aina ole arvoa. Mutta miten mitataan innovointia? Miten mitataan tuottavuuden kasvua? Rahallako? Siihen vaikuttavat tekijät ovat niin monisyisiä, että on todella hämmentävää, että Proakatemian kaltaisessa simulaatiossa ei olla päästy siihen, miten oikeasti rakentaa ammattitaitoa tiimissä innovoinnin pohjalle. Mitataanko me vain niitä asioita, joita on helppo mitata?

 

 

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10182067

Kommentoi