Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: Maksuhäiriömerkinnän saaminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Maksuhäiriömerkinnän saaminen


Blogikirjoitus

 

Laskun eräpäivän koittaessa ja tilin saldon näyttäessä surulliselta paine kasvaa ja puntit alkavat tutista. Pelko siitä, mitä laskun maksamatta jättämisestä seuraa saa pyörimään iltaisin sängyssä. Laskut tulisi avata heti saapuessaan ja maksaa kaikki viikon aikana tulleet laskut esimerkiksi aina keskiviikkoisin, jotta yhdestäkään laskusta ei tulisi maksumuistutuksia ja lisäkuluja. Jos lasku kuitenkin jää maksamatta, kolahtaa postilaatikosta maksumuistutus kahden viikon päästä eräpäivästä. Jännityksellä mahdollista maksuhäiriömerkintää odottanut nuori kenties jopa huokaisee helpotuksesta, kun postin mukana ei tullutkaan ulosottomiestä hakemaan huoneen seinällä riippuvaa taulutelevisiota vaan selviää pienehköllä muistutusmaksulla. Virheitä sattuu, ja maksumuistutukseen ei maailma kaadu; lasku kannattaa kuitenkin maksaa ihan viimeistään maksumuistutuksen saapuessa.

Jos sysää maksumuistutuksenkin laukun pohjalle voi toivottaa tervetulleeksi maksuvaatimuksen, joka saapuu kun edellisestä maksumuistutuksesta ei ole kulunut kahta viikkoa pidempään. Ensimmäisen maksuvaatimuksen kulut voivat nousta aina 50 euroon asti.

Maksuvaatimuksenkaan kulut eivät ole vielä järisyttävän suuria, mutta pieni puhelinlasku saattaa äkkiä tuplaantua ylimääräisten kulujen takia. Vaikka vielä maksuvaatimuskaan ei tarkoita maksuhäiriömerkinnän saamista, voi jo sekin vaikuttaa omaan tulevaan – esimerkiksi pankit katsovat tarkkaan lainoja myöntäessään, onko lainaa hakeva tunnollinen laskujenmaksaja vai myöhästyvätkö maksut aina.

Mikäli edelleen tanssit heikoilla jäillä, luvassa on toinen maksuvaatimus – kahden viikon jälkeen ensimmäisestä maksuvaatimuksesta. Tämä tulee siis noin kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Tämä on Suomen oikeuslaitoksen viimeinen kädenojennus laskupakoilijoille, sillä seuraava toimenpide on haaste käräjäoikeuteen. Nyt alkaa siis olemaan viimeisiä hetkiä maksaa lasku ilman maksuhäiriömerkintää – kuitenkin laskun kulut ovat jo kohonneet huomattavasti viivästyksien johdosta.

Haasteen käräjäoikeuteen voit noutaa postilaatikostasi kahden viikon kuluttua toisesta maksuvaatimuksesta, eli 8 viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Haasteella haetaan velalle maksuvelvollisuuden vahvistavaa tuomiota. Käytännössä tämä menee niin, että käräjäoikeus lähettää sinulle tiedoksiantona haastehakemuksen mahdollisine liitteineen kotiisi. Tästä hetkestä sinulla on 14 päivää aikaa palauttaa vastaanottotodistus käräjäoikeuteen. Tiedoksiannon mukana tulee ohjeet, kuinka toimia. Jos kuitenkin epäonnistut palauttamaan vastaanottotodistuksen vastausaikana, siirtyy tiedoksianto haastemiehen tehtäväksi. Haastemies todennäköisesti yrittää ensiksi soittaa sinulle ja lähettää sen jälkeen asiakirjat sinulle kotiin. Jos et vastaa haastemiehen soittoon, hän tulee tapaamaan sinua henkilökohtaisesti kotiisi. Mikäli hän ei tavoita sinua yrityksistä huolimatta, hän tekee sijaistiedoksiannon poliisille.

Jollet tähän päivään mennessä ole reagoinut asiaan mitenkään, käräjäoikeus antaa yleisimmin yksipuolisen tuomion, jolla sinut velvoitetaan maksamaan velkasi perijälle. Tämä tarkoittaa siis suomeksi sitä, että saat maksuhäiriömerkinnän luottorekisteriin ja luottotietosi ovat mennyttä ainakin parin vuoden ajaksi. Tähän päivään on siis kulunut suunnilleen 10 viikkoa alkuperäisestä eräpäivästä. Toki myös käräjäoikeudesta tulee lisää kuluja maksettavaksi; siis sen lisäksi, että maksuhäiriömerkintä tulee haittaamaan tulevia vuosiasi, joudut siltikin maksamaan huomattavan suuren alkuperäiseen verratessa olevan velkasi pois.

Huom! Tietyt julkiset maksut eivät tarvitse oikeuden päätöstä vaan siirtyvät suoraan ulosottoon. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi verot, kunnallinen päivähoito tai terveydenhoito ja liikennevakuutus.

Mieti siis kahteen kertaan tilatessasi jotakin laskulla onko sinulla varmasti varaa maksaa lasku silloin, kun se tulee.

 

Kirjoittanut Joni Ramu

Julkaistaan Ote omaan talouteen -blogissa, jonka tarkoitus on tukea nuoria oman talouden hallinnan haasteissa.

www.oteomaantalouteen.fi

 

 

Lähteet:

Luettu 10.9.2017 https://oikeus.fi/karajaoikeudet/etela-karjalankarajaoikeus/fi/index/karajaoikeudentoiminta/riita-asiat/riidattomatvelkomusasiat.html

Luettu 10.9.2017 http://maksumyohassa.fi/saitko_perintakirjeen/

 

Julkaistu: http://oteomaantalouteen.fi/2017/10/26/maksuhairiomerkinnan-saaminen/

 

Kommentoi