Tampere
29 May, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

BL:n päiväkirja osa 3: Mitä Empirian visio ”tiimiyrittäjyyden suunnannäyttäjä” tuo tullessaan? Entä mikä on oma visioni ja mihin se vie?Kirjoittanut: Mari-Anne Kuosa - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Syysloman jälkeen pohdin Empirian syksyn tavoitteita ja sitä, olimmeko menossa oikeaan suuntaan saavuttaaksemme ne. Pohdin erityisesti liikevaihtotavoitetta ja lopulta sen realistisuutta. Olivatko sen hetkiset projektit ja loppusyksyn Empirian yhteiset projektit ja suunnitelmat sellaiset, joilla tavoitteisiin päästäisiin? En ollut varma. Heräsin tässä kohtaa pohtimaan hieman laajemmin – Mikä on Empirian yhteinen päämäärä? Edes BL:nä en osannut sanoa minne olimme pidemmällä aikavälillä menossa, joten syksyn tavoitteiden pohtiminen ei tässä kohtaa tuntunut sellaiselta asialta, johon haluaisin loppukauteni ajan priorisoida. Halusin alkaa näkemään Empirian toteuttamassa kestävää liiketoimintaa, jossa yhteinen visio ja strategia sen saavuttamiseksi on keskiössä.

Halusin aloittaa Empirian yhteisen päämäärän luomisen prosessin – Mikä on Empirian visio? Asetin myös omat tavoitteeni osittain uusiksi BL-kaudelleni. Kun luovutan roolini Empirian BL:nä eteenpäin, on tavoitteenani se, että Empiria olisi sellaisessa vaiheessa, jossa jokainen kokee Empirian vision jollakin tasolla omakseen. Yhteiset keskustelut arvoista, missiosta ja visiosta ovat saaneet lisättyä Empirialaisille omistajuuden tunnetta Empiriasta. Tavoitteenani on myös nähdä, että tiimiläisemme kokevat vision muodostuttua innostumista yhteisestä tulevaisuudesta, ja siitä, mitä kaikkea pystymme yhdessä saavuttamaan.

Pyrin siihen, että pystyn antamaan kevään BL:lle ja jorylle sellaisia työkaluja, joilla he pystyvät johtamaan Empiriaa luomaan sellainen strategia, joka vie meidät yhteisen vision toteutumiseen. Koen, että työkaluja on alkanut jo muodostumaan hiljalleen vision luomisprosessin myötä – Olemme käyneet tämän syksyn aikana yli 25 tuntia tiiminä keskustelua yhteisestä visiostamme puhumattakaan niistä tiimiläisten välisistä keskusteluista, jotka ovat vieneet varmasti vähintään yhtä paljon aikaa kuin yhteiset keskustelut. Olemme pyrkineet ymmärtämään yhteisen vision merkitystä laajemmin. Prosessi on pitänyt sisällään paljon ja myös useampi Empirialainen on osallistunut pajojen sisällön rakentamisen kautta löytämään yhteisen vision Empirialle.

Olemme käyneet läpi tiimin vaiheita ja Empirian kehitystä, sekä nykyhetkeä tiimin vaiheiden näkökulmasta. Olemme pohtineet yksilöiden roolia tiimissä ja pyrkineet kehittämään Empiriaa yksilöiden kautta käydyin palautekeskusteluin. Myös missio ja arvot ovat olleet mukana keskusteluissa ja luomassa yhteistä visiota. Olemme miettineet Empiriaa pidemmällä aikavälillä ja sen mahdollista jatkuvuutta valmistumisen jälkeenkin. Olemme tuoneet paljon yksilöajattelun ja tiimiajattelun eroavaisuuksia keskusteluihin ja pohdittu talousmallin muuttamista Empiriassa. Saimme näiden myötä luotua vision ”tiimiyrittäjyyden suunnannäyttäjä” Empirialle.

Koen Empirian olevan tällä hetkellä murroksessa, jossa loppusyksyn ajan olemme hiljalleen alkaneet siirtymään normiutumisvaiheeseen, jossa olennaisia ominaisuuksia ovat merkityksellisyyden tunteminen ja yhteisten tavoitteiden ymmärtäminen. Vaiheeseen kuuluu myös sitoutuneisuus ja vähentynyt ahdistuneisuus. Enää konfliktit eivät kuohu samalla tavalla tiimissä. (Graffius 2021) Koen seuraavan BL:n pääsevän toimimaan enemmän normiutumisvaiheen kautta tiimin johtamista.

Syksy ja oma kauteni BL:nä on ollut melkoinen. En löydä parempaa sanaa kuvaamaan tätä kulunutta puolivuotista. Graffiuksen (2021) mukaan kuohuntavaiheeseen kuuluu vastustus, osallistumattomuus, tunne- ja mielipide-eroihin liittyvät ristiriidat, kilpailu ja voimakkaat tunteet. BL:nä olo läpi kuohuntavaiheen ei ole ollut helppo, mutta sitäkin antavampi. Minulta on useampi kysynyt, että jos tietäisin, mitä on tulossa, lähtisinkö BL:n pestiin uudelleen. Vastaukseni on kyllä. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, olen oppinut itsestäni enemmän, kuin olisin edes pystynyt ajattelemaan. Olen oppinut johtajuudesta ja esimiehenä toimimisesta käytännön tasolla sellaisia asioita, joita olisi kokenut pystyväni teorian avulla samalla tavalla ymmärtämään.

Minulla ei ollut kokemusta esimiehenä olemisesta ennen BL-kauttani, enkä ollut juurikaan perehtynyt johtajuuteen ennen sitä. Tunsin kuitenkin sisäisen kipinäni syttyvän johtajuutta, ja erityisesti sen ristiriitaisuutta kohtaan. Koen kyseessä olevan jotakin sellaista, missä ei ikinä tulla valmiiksi, ja sekös minua juuri eniten kiehtoo. Olen myös BL-kauteni aikana alkanut ymmärtänyt energian johtamisen tärkeyden, ja miten suuri vaikutus sillä on johtajana onnistumiseen. Aionkin paneutua tulevaisuudessa siihen enemmän.

Olen myös joutunut todella haastamaan itseäni yksilöiden erilaisuuden kanssa. Olen BL-kauteni aikana saanut syvemmän ymmärryksen lauseelle ”tulla toimeen kaikkien kanssa.” Se ei todellakaan ole helppoa, ja turhautuminen on jatkuvasti läsnä, kun ympärillä on 20 ihmistä omine ajatuksineen ja toimintatapoineen. Olen ymmärtänyt, miten tärkeää on antaa muiden auttaa ymmärtämään heidän kantojaan ja näkökulmiaan. Luoda yhteiset työkalut toisten ymmärtämiseen ja tarpeille – ”Auta minua auttamaan sinua.”

BL-kauteni päättyessä koen olevani siinä vaiheessa, että oman visioni kirkastaminen tuntuu ajankohtaiselta. Tuleeko minusta yrittäjää, vai roihuaako pelkkä johtamisen liekki sittenkin suuremmin? Toisaalta poissulkeeko nämä toisiaan, vai saisinko yhdistettyä niistä itselleni sopivan kokonaisuuden? Toivon löytäväni tulevan kevään aikana ainakin osittain vastauksia näihin. Haluan antaa sattumalle mahdollisuuden, ja katsoa, mihin tulevaisuus minua vie. Olen tottunut pitämään langat ja kontrollin käsissäni, joten hyppy tuntemattomaan ja ei-niin-suunniteltuun tulevaisuuteen pelottaa, mutta samaan aikaan innostaa. Olen kuullut sanonnan: ”Jos se innostaa ja pelottaa samaan aikaan, tarkoittaa se silloin sitä, että se täytyy tehdä.” Ja niin juuri aion tehdä.

Haluan vielä loppuun kiittää Empirialaisia siitä, että mahdollistitte tämän BL-kokemuksen minulle. Niin kuin aiemmin mainitsin, helppoa se ei ole ollut, mutta ehdottomasti kokemisen arvoista. Teidän ansiostanne koen tuntevani itseni sekä omat vahvuuteni sekä heikkouteni paremmin. Koen olevani valmiimpi sekä rohkeampi nyt suuntaamaan katsetta tulevaisuuteen. Lisäksi teitä on ollut huippua johtaa. Kiitos siitä!

 

LÄHTEET

Graffius, S. 2021. Using Bruce Tuckman’s Phases of Team Development to Help Your Team Grow and Advance: 2021 Update

https://www.scottgraffius.com/blog/files/team-21.html

Kommentit
 • Tuomas Kuusisto

  Proakatemia opettaa sellaisia asioita, joita on mahdoton määritellä tai määriteltyinä ne kuulostavat vain korulauseilta.
  Trust the process

  8.12.2022
 • Ville Leino

  Uskomattoman hieno työ syksyn BL:nä kiitos siitä Marru!

  16.1.2023
Kommentoi