Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Asuntosijoittaminen vs osakesijoittaminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Oman asunnon osto on kohta ajankohtainen minulle ja olen alkanut perehtymään asioihin, jotka ovat tärkeitä ottaa huomioon asuntoa ostaessa. Sijoittamisesta kiinnostuneena haluan myös, että ensimmäinen omistusasuntoni on myös sijoitusmielessä järkevä hankinta, joten luin asuntosijoittamiseen liittyvän E-kirjan kartottaakseni tietoani aiheesta. Pekka Väänäsen E-kirjassa “Näin sijoitat menestyksekkäästi asuntoihin” oli pienessä 50 sivuisessa paketissa paljon hyviä pointteja ja sain siitä ihan hyvin lisää tietoa ja vanhan tiedon kertausta asuntosijoittamisesta. Vähän kyllä jäi häiritsemään ylimielinen asenne asuntosijoittamista kohtaan ja puhetta siitä, että asuntosijoittaminen on paras tapa sijoittaa. E-kirjassa oli myös kokonainen kappale nimeltään “7 syytä unohtaa osakkeet ja sijoittaa asuntoihin” ja tässä esseessä käyn läpi näitä syitä, mutta vastaavasti kerron myös syitä miksi osakesijoittaminen voi olla parempi vaihtoehto riippuen tietenkin sijoittajan omista intresseistä.

5 syytä sijoittaa asuntoihin

1. Tasainen kuukausittainen tulo

Asuntosijoittajana saat tasaista tulovirtaa vuokralaiseltasi joka kuukausi. Osakeyhtiöt jakavat Suomessa normaalisti osinkoja vain kerran vuodessa. Vuokran saamisessa tietenkin on omat riskinsä ja sen takia kannattaa vuokralainen valita tarkkaan harkiten. Parhaassa tapauksessa saat vuokralaisen joka asuu asunnossasi 10 vuotta ja on asettanut vuokranmaksuun suoraveloituksen ja vuokra napsuu tilillesi kuukaudesta toiseen automaattisesti.

2. Lainarahan käyttö

Asuntosijoittamisessa lainarahan käyttö on helpompaa ja turvallisempaa kuin osakesijoituksissa. Pankit arvostavat kiinteää vakuutta ja lainaavat mielellään rahaa asunnon ostoa varten. Kurssiheilahtelujen takia pankit eivät mielellään rahoita osakesijoittamista. Lainarahan käytöllä eli vipuvarrella pystyt nostamaan sijoittamasi pääoman tuoton hyvinkin korkeaksi.

3. Kohteita alle markkinahinnan

Asuntoja voi ostaa monesti eri tilanteissa selvästi alle markkinahinnan, mutta kun ostat osakkeita pörssistä, niin joudut aina maksamaan niistä sen hinnan millä ne pörssissä silloin noteerataan. Asuntoja ostaessa ostajalla on monesti etulyöntiasema myyjään nähden jos myyjä on esimerkiksi pakko tilanteessa myymässä asuntoa tai jos esimerkiksi perikunta tai aviokriisissä oleva pariskunta haluaa nopeasti realisoida asunnon rahaksi, niin silloin ostaja voi hyötyä nopeilla kaupoilla tuhansia euroja.

4. Hyvä tuotto

Asuntosijoittamisessa yleisesti pidetään hyvänä tuottona 6% vuotuista tuottoa. Tuotto kuitenkin nousee helposti korkeaksi velkavivun voiman ansiosta, mutta kuten yleisesti niin myös riskit kasvaa. Asuntoja ostaessa voi saada hyvät tuotot ostaessa asunnon alle markkina hinnan tai ostaessa huono kuntoisen asunnon hyvästä taloyhtiöstä ja hyvältä sijainnilta ja tekemällä siihen edullisen pintaremontin.

5. Maltillinen riski

Yleisesti ottaen riskit auntosijoittamisessa on aika vähäiset jos tietää mitä tekee, eli jos harkitset asuntosijoittamisesta niin kannattaa perehtyä kunnolla alaan ettei käy niin, että yrittää kiivetä perse eellä puuhun ja huomaa ettei siitä tullutkaan yhtään mitään. Asuntomarkkinat on kuitenkin osakemarkkinoihin verrattuna paljon vakaammat. Tästä syystä markkinaheilahteluja ei tarvitse pelätä niin paljoa, kuin osakkeiden kanssa pelatessa.

 

5 syytä sijoittaa osakkeisiin

1. Helppous

Osakesijoittaminen on asuntosijoittamiseen verrattuna paljon helpompaa. Osakesijoittajalla ei ole tarvetta käyttää aikaansa osakkeiden hallinnollisiin tehtäviin kuten asuntosijoittajan täytyy. Asuntosijoittajan on pidettävä huolta siitä, että asunnossa on kokoajan vuokralainen ja voi käydä myös niin, että asuntoon joutuu joka vuosi hakemaan uutta vuokralaista ja käyttämään paljon aikaa sen hankintaan. Lisäksi voi tulla yllättäviä menoja kuten astianpesukoneen tai jääkaapin rikkoutuminen ja sehän on tietenkin vuokranantajan homma hoitaa välittömästi homma kuntoon.

2. Tuotto

Perehtymällä osakesijoittamiseen voi löytyä todellisia kurssiraketteja, joita ostamalla oman salkun arvon nousun voi saada erittäin paljon korkeammaksi suhteessa markkinoiden keskimääräiseen tuottoon. Ja kyllähän osakkeitakin voi tavallaan ostaa “ale-hintaan” jos markkinat jostain syystä hinnoittelee osakkeen halvemmaksi mikä sen arvo pitäisi olla. Vähän sama kuin asuntosijoittamisessa jos ostat likaisen, remontoimattoman ja ruman kämpän, niin sillä voi olla kuitenkin esimerkiksi sijainnin kannalta sellaista arvoa, jota myyntihetkellä ei osata arvostaa. Samalla tavalla osakemarkkinoiltakin voi löytyä firmoja, jotka arvostellaan liian alas, mutta potentiaalinsa takia arvo nousee tulevaisuudessa. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat kuitenkin ollut tuottavin sijoituskohde.

3. Hajauttaminen

Jos sijoitat pelkästään asuntoihin ja suurin osa varallisuudestasi on kiinni kiinteistöissä niin silloin sinulla on tavallaan kaikki munat samassa korissa ja hajautus on heikko. Osakesijoittamisessa riskiä pienennetään hajauttamalla sijoituksia eri toimialoille. Mitä tapahtuu sitten jos sinulla on kaikki varallisuus asunnoissa ja asuntomarkkinat lähtee laskemaan kuin lehmän häntä tai jos lainojen korot pompsahtaa reippaasti ylöspäin? Silloin velkavivun käyttäjällä ja asuntosijoittajalla saattaa hikikarpalot ilmestyä ohimoille.

4. Kustannustehokkuus ja verotehokkuus

Esimerkiksi kuluttomiin indeksirahastoihin ja kustannustehokkaisiin ETF-rahastoihin sijoittaminen on erittäin kustannustehokas vaihtoehto eikä kuluja välttämättä muodostu ollenkaan. Sijoittamisessa kustannustehokkuus on erittäin tärkeää ja osakesijoittamisessa kustannusten hallinta on todella paljon helpompaa ja varmempaa kun asuntosijoittamisessa. Pitkässä juoksussa korkeat kulut nakertavat tuottoa kuin hiiri juustoa eikä asuntosijoittaja voi mitenkään ennustaa kulujen suuruutta, koska yllättäviä kuluja voi ilmestyä jatkuvasti. Osakesijoittamisessa yksi hyöty on myös verotehokkuus. Esimerkiksi sijoittaessasi sellaisiin rahastoihin ja ETF:iin jossa yritysten maksavat osingot menevät suoraan rahastoon, ei sijoittajan tarvitse maksaa veroja välissä ollenkaan. Asuntosijoittamisessa taas vuokratuloista on maksettava verot.

5. Likviditeetti

Osakesijoittaja voi realisoida sijoituksensa hetkessä rahaksi, mutta asuntosijoittajalla tilanne on toinen. Jos elämässä tapahtuu asioita joiden johdosta pitäsi sijoitus muuttaa rahaksi heti, niin se ei ole asuntosijoittajalla kovinkaan helppoa eikä nopeaa, koska ensin pitää vuokralainen saada pois asunnosta ja sen jälkeen saada asunto myyntikuntoon ja myydyksi sopivalla hinnalla. Tähän voi palaa aikaa jopa kuukausia. Osakesijoittajalla ei tarvitse muuta kuin avata läppäri ja painaa muutamaa nappulaa, niin rahat on käytettävissä hyvinkin nopeasti.

Loppuun

Vaikka olenkin asuntosijoittamisesta kiinnostunut, niin kyllä edelleen olen sitä mieltä, että osakesijoittaminen on minulle tässä vaiheessa paras tapa sijoittaa ja vaurastua. Aion lähiaikoina ostaa ensimmäisen omistusasuntoni osittain ASP-lainalla ja lisälainalla ja ostan sellaisen asunnon jossa viihdyn pitkään, tarvittaessa saan sen helposti vuokralle saaden kohtalaisen hyvää vuokratuottoa, asunnon arvo tulee nousemaan vuosien varrella ja sijainti on hyvä. Ehkä myöhemmin ostan sitten jo toisen asunnon ihan pelkästään sijoitusasunnoksi, mutta en silti unohda osakesijoittamista silti mihinkään.

 

Lähteet: Pekka Väänänen: E-kirja – Näin sijoitat menestyksekkäästi asuntoihin

Kommentoi