Tampere
25 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

AsuntoflippaaminenKirjoittanut: Iidaliina Manninen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
8 tapaa menestyä asuntosijoittajana
Unna Lehtipuu & Tellervo Uotila
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Moni varmaan katsoi viime kaudella Diili-ohjelmaa? Niin katsoin minäkin ja erityisesti jakso asuntoflippaamisesta jäi mieleeni. Jaksossa kumpikin joukkue sai myynnissä olevan asunnon remontoitavakseen ja kilpailivat toisiaan vastaan siitä kumpi joukkue saa nostettua remontoitavan asunnon arvoa enemmän. Jaksoa katsoessa tuli fiilis, että olisipa siistiä päästä vastaavanlaiseen kisaan itsekin mukaan.

 

Mitä asuntoflippaaminen sitten oikein on? Se on tapa tehdä arvonnousua huonokuntoiselle asunnolle, joka on ostettu edullisesti. Asunto remontoidaan ja myydään isommalla hintalapulla. Vuokratuottoon perustuvasta asuntosijoittamisesta asuntoflippaaminen eroaa siten, että flippaamalla tuotto tehdään yhdellä asunnolla vain yhden kerran. (Lehtipuu & Uotila 2022, 156.) Pikavoitto pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti, usein kolmessa neljässä kuukaudessa tai jopa vielä nopeammin (166).

 

Asuntoflippaaminen on kuitenkin täyttä työtä. Monta työvaihetta tulee hallita aina oikean hinnan arvioimisesta, remontin suunnittelusta ja projektinhallinnasta asunnon materiaalivalintoihin saakka. Kalenteri täyttyy tehokkaasti projektin aikana, mutta oikein toteutettuna jopa Suomessa voi tehdä usean kymmenen tuhannen euron voiton. Flippaaminen alkaa sopivan asunnon etsimisellä. Ehto onnistumiselle on, että löytää asunnon niin edulliseen hintaan, että muutostöiden ansiosta asunnon remontin jälkeistä myyntihintaa voidaan nostaa. (Lehtipuu & Uotila 2022, 167.) Oleellista on osata arvioida voiko remontilla saada asunnolle riittävän ison arvonnousun, jotta tekijä saa voittoa myydessään asunnon eteenpäin (168). Se ei paljon mieltä lämmitä, jos asunnon arvo nousee remontilla 50 000 €, mutta remonttimateriaaleihin ja myyntikuluihin menee 60 000 €. Tehokkain tapa tehdä voittoa on ostaa asunto alle käyvän markkinahinnan. (Tuure 2023.)

 

Asuntoflippaajan on ymmärrettävä konsepti ”tuotto tehdään ostettaessa” (Tuure 2023).

 

Asunnon sijainti on flippaamisessa tärkeä kriteeri. Vaikka maalaispaikkakunnalta löytäisi edullisen kohteen, ostaja on harvoin valmis maksamaan ekstraa marmorikaakeleista tai designhanasta, jos alueen hintataso on matala. Parhaita flippausalueita on isojen kaupunkien keskustat. Helsingin keskusta on yksi parhaista alueista, sillä remontti maksaa suunnilleen saman verran asunnon sijainnista riippumatta. Helsingin keskustassa asuntojen hinnat ovat korkeimpia ja huolellisilla remonttivalinnoilla siellä on mahdollisuus tehdä paras nousu asunnon hintaan. (Lehtipuu & Uotila 2022, 168.)

 

Lisäarvoa asunnolle pystyy luomaan esimerkiksi muuttamalla yksiö kaksioksi tai kaksio kolmioksi. Mikäli kohde on pinta-alaltaan suuri, voi makuuhuoneiden määrää lisäämällä kasvattaa kiinnostuneiden ostajien määrää. Pienissä asunnoissa tilaa säästävät ratkaisut ja innovatiiviset säilytysratkaisut lisäävät kiinnostuneisuutta. Vaikka asunnon pohjaratkaisuun ei tehtäisi muutoksia, merkittävää lisäarvoa saadaan myös huolellisella remontilla. Kaikki riippuu asunnon kunnosta riittääkö sille pieni pintaremontti vai laitetaanko kaikki asunnon pinnat uusiksi. (Lehtipuu & Uotila 2022, 169). Jo pienellä remontilla voi tehdä merkittävää voittoa, ja pienestä on hyvä aloittaa. Jotkut flippaajat etsivät käsiinsä ”pommeja”, joiden uudistamisessa on iso urakka, mutta voiton osuus on helppo saada korkeaksi. Tekemällä remontin itse, se tulee euromääräisesti halvemmaksi, mutta se maksaa aikaa ja vaivaa. Ulkopuolisen tekijän palkkaaminen edes osaksi aikaa voi olla järkevä ratkaisu. (172–173.)

 

Tavoitteena asuntoflippaamisessa on saada asunto myytyä nopeasti, joten remontin materiaalivalinnat ovat todella tärkeitä. Halpa myös näyttää usein halvalta, eikä kalliskaan välttämättä lisää asunnon arvoa. Liian kalliita materiaaleja ostamalla syö omaa voitto-osuutta. Massasta erottuakseen remonttia tehdessä kannattaa asuntoon valita muutama vau-elementti, joka voi olla vaikka tehosteseinä tai erikoisempi liesituuletin. Kuten muodissa, sekoittamalla edullista ja hinnakasta voi luoda hyvän vaikutelman. Ennen myyntiprosessia kohde stailataan myyntikuntoon. Stailatessa on tärkeää luoda viihtyisä kotoinen tunnelma ja näyttää miten asunnon saa kalustettua fiksusti. (Lehtipuu & Uotila 2022, 179–180.) Lopuksi asunnosta otetaan myyvät valokuvat. Jos omat taidot eivät riitä kuvaamiseen, ammattikuvaajaa käyttämällä saattaa myydä asunnon jo kuvien perusteella. (182.)

 

Lähteet:

Lehtipuu, U., Uotila, T. 2022. 8 tapaa menestyä asuntosijoittajana. Helsinki: Alma Talent.

Tuure, V. 2023. Asuntoflippausta Diilin malliin – kuinka TV-viihde eroaa oikean elämän asuntoflippaamisesta?. Viitattu 21.11.2023. Asuntoflippausta Diilin malliin – kuinka TV-viihde eroaa oikean elämän asuntoflippaamisesta? – Sijoitusasunnot.com

Kommentoi