Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

AsennettaKirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana olen pohtinut asennetta ja sen vaikutuksia ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin elämäni aikana. Tiimityöskentelyn kautta asenteiden merkitys on tullut hyvin esille. Kuten Maxwellin kirjassa sanotaankin: asenteilla on voima koota tai hajottaa tiimi. Tiimin ansiosta olen myös pohtinut paljon omia asenteitani ja huomannut niissä parantamisen varaa. Hienoa tiimityöskentelyssä on se, että sen kautta voi kuulla tiimiläisiltään suoraan sanottavan, että pitäisiköhän sinun vähän parantaa asennettasi tai muuttaa sitä. Maxwellin kirjasta lähdin hakemaan vastauksia asenteiden vaikutukseen ja keinoja muuttaa omia asenteitaan.

Maxwell korostaa kirjassaan positiivisten asenteiden merkitystä ja kertoi tämän merkityksestä oman kokemuksen kautta. Maxwell kuului lukioaikanaan koripallojoukkueeseen, jonka pelaajat olivat todella lahjakkaita. Joukkue luuli tämän riittävän voittaakseen osavaltion mestaruuden. Joukkue olisi voittanut mestaruuden, jos pelkät lahjat olisivat riittäneet, mutta asia ei kuitenkaan ollut ihan niin. Joukkueella oli nimittäin erittäin turmeltuneet asenteet, jotka vaikuttivat siihen, että joukkue ei saavuttanut mestaruutta. Tässä huomaa sen, että väärät asenteet takaavat epäonnistumisen. Tähän sain lisää ajatuksia johtajan asemasta tiimiläisten asenteeseen jääkiekkovalmentaja Jukka Jaloselta. Jalonen herättelee joukkuettaan usein niinkin yksinkertaisella kysymyksellä, kuin ”mikä on pahinta, mitä voi tapahtua”. Vastaus, jonka Jalonen tahtoo kuuluu seuraavasti “että emme anna kaikkeamme”. Onnistumine ja voittaminen ei aina ole tärkeintä, vaan se että jokainen yksilö antaa 100% omasta kyvystään suoritykseen.

Tiimityöskentelyn kannalta on myös tärkeää muistaa, että asenteet tarttuvat. Ihmisillä on taipumusta omaksua niiden henkilöiden asenteet, joiden kanssa he viettävät eniten aikaa, eli tässä voimme puhua vertaisryhmistä. Harmillinen fakta on se, että huonot asenteet tarttuvat hyviä asenteita nopeammin. Johtoryhmän ja johtajan on tärkeää osata tulkita tällaisia signaaleja, jotta he voivat omalla esimerkillään parantaa tiimimme asenteita.

Ihmiset heijastavat ulospäin sitä mitä he sisällään tuntevat. Asenteet kertovat, millainen ihminen todella on ja miten hän toimii. Maxwell kuvailee muutamia kelvottomia asenteita, jotka voivat olla tiimille tuhoisia. Näistä asenteista yksi herätti minussa suurimman huomion: minä-sairaus. Tämä johtuu siitä, että meidän tiimissä on ollut havaittavissa minä-sairautta.

Kaikissa tiimeissä on erilaisia ihmisiä ja täten erilaisia ajatuksia sekä mielenkiinnon kohteita. Haasteena tässä on se, että miten saadaan yksilöt joustamaan pois omista mielenkiinnon kohteistaan/aikatauluistaan, jotta tiimi pystyisi tehokkaasti menemään eteenpäin. Miten Promisiasta saadaan kannustava ympäristö tähän?

Maxwellin kirjassa käsiteltiin sitä, miten asenne vaikuttaa ihmiseen. Itselleni jäi hyvin mieleen seuraavanlainen asenneselviö: asenteemme tehtävää aloittaessamme vaikuttaa lopputulokseen enemmän kuin mikään muu. Moni meistä tuntee varmasti tämän sanonnan: loppu hyvin, kaikki hyvin. Toinen tärkeä fakta on

Asennehan on loppujen lopuksi ajattelutapa. Maxwellin kirjassa annettiin askeleet muuttaakseen huonot tavat hyviksi:

”  1. Tee luettelo huonoista tavoistasi.

 1. Mikä alun perin aiheutti ne?
 2. Mitkä muut tekijät ylläpitävät niitä?
 3. Määrittele myönteinen tapa pahan tavan korvaajaksi.
 4. Ajattelu hyvää tapaa ja sen tuomia hyötyjä.
 5. Ryhdy toimimaan kehittääksesi tämän tavan.
 6. Toimi tämän tavan mukaisesti vahvistaaksesi sitä.
 7. Palkitse itsesi huomaamalla yksi hyvän tavan eduista:”

Itselläni tuli tätä prosessin käydessä läpi jo yksi minun pahoista tavoista: asioiden lykkääminen työ- ja kouluasioissa. Tässä on minulle yksi hyvä haaste, johon aion tarttua.

Meidän tiimi tykkää olla mukavuusalueella ja tästä johtuen epämukavuusalueelle meneminen on hankalaa. Vaikka epämukavuusalueella haasteet ovat suurempia kuin mukavuusalueella, siellä silti oppii paljon enemmän kuin tehdessään niitä asioita, joissa on jo hyvä. Tästä syystä meidän olisi tiiminä tärkeää haastaa itsemme menemään aina välillä epämukavuusalueelle.

Kommentit
 • Salla Nieminen

  Mielenkiintoinen essee! Peilaat esseessäsi hyvin kirjasta saamiasi ajatuksia omiin kokemuksiin, ja teoria ja käytännön kokemukset ovat mielestäni sopivassa tasapainossa. Pohdit aihetta myös Promisian kannalta, ja olisinkin halunnut lukea tästä vielä lisää. Miten minä-sairaus näkyy Promisiassa? Millaisissa tilanteissa käy ilmi, että epämukavuusalueelle meneminen on hankalaa? Sinulla on selkeä tapa kirjoittaa ja tekstiäsi on helppo lukea, joten avaa ihmeessä vielä enemmän ajatuksiasi! 🙂

  25.2.2019
Kommentoi