Tampere
18 May, Saturday
8° C

Proakatemian esseepankki

Apua viimeinen syksy, tai siis 3kk!Kirjoittanut: Petra Hiltunen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Viimeinen opiskelusyksy lähti käyntiin muutama viikko sitten. Ajatus siitä, että joulun jälkeen alkaa uusi elämänvaihe, sillä opinnot loppuvat ja työkuviot alkavat tradenomipaperit kourassa, on jännittävä ja odottavainen. Kuitenkin aina, sitä huomaa, että kun uusi elämänvaihe on alkamassa, se samalla myös tuo haikeita fiiliksiä. Kun katsoo taaksepäin näitä opiskeluvuosia, toivoisi, etteivät ne olisi vielä lopussa. Opiskelujen aloitus koronan aikana ei ollut helppoa, sillä tuntuu, että olisin kolmen vuoden sijaan opiskellut vasta kaksi vuotta. Ensimmäinen vuosi meni etäillessä, onneksi ensimmäiset kuukaudet saimme nauttia orjentaatioviikosta ja ryhmäydyimme muiden vuosikurssilaisten kanssa opiskelubileiden huumassa. Etäilyn myötä, pidin yhteyttä vain tiettyihin henkilöihin ja olisin kaivannut enemmän tiimiläisten kanssa opiskelua ja olemista. Yrityksen perustaminen ja ensimmäisten projektien aloittaminen etäilyn merkeissä olivat haasteellisia, ainakin itselle, varmasti myös koko tiimille. Meidän tiimissä olisi ollut valtavasti potenttiallia saavuttaa isompia projekteja, mikäli olisimme saaneet virtaa ja energiaa opiskeluiden alusta lähtien. Etäily tukahdutti luovuuden, innovoinnin ja kepeyden tiimiläisten vuorovaikutuksesta, kun Zoomissa piti odottaa omaa puhevuoroa mikki mutella ja pää kipeänä ruudun tuijotuksesta. Tiimityöskentely ja dialogin rakentuminen oli meille kaikille uutta ja yksin kotona istuminen ei sitä tukenut lainkaan. Uusi opiskelumuoto, eli tiimityöskentely osuuskuntana ja kaikki isona kysymysmerkkinä, sekä etäily tekivät opiskelusta stressaavaa.

 

Kuitenkin olen ylpeä meidän tiimistä ja tiimiläisitä, jotka ovat saaneet rakennettua huikeita projekteja vuosien aikana näistä haasteista huolimatta. Meillä on ollut yritystä ja olemme luoneet tavoitteita niin liikevaihdollisia kuin tiimiytymiseen liittyviä. Ne ovat puskeneet tiimiämme hyvin eteenpäin ja tehneet tiimistä kunnianhimoisen. Projekteja missä itse olen ollut mukana ja ovat varmasti olleet myös ryhmäyttämisen kannalta tärkeitä ovat muun muassa: Donitsi pop-up, Kahvila Lempi, Jääkahvila, Poppari pop-up, Kisakoju ja Kahvila Laikku. Kaikki ovat olleet kahvila tai ravintola painotteisia, ja töitä näissä projekteissa on rehkitty! Näiden projektien ympärille mahtuu lukuisia muita projekteja, kuten markkinointiin liittyviä, promootiokeikkoja ja muita.

 

Näin viimeisenä vuonna opinnäytetyöt ovat olleet vallitse puheenaihe ja murheenkryyni meidän tiimissämme, ja tietysti meidän valmistuvien opiskelijoiden joukossa. Koen, että opinnäytetyö mahdollistaa paljon, se avaa mahdollisia ovia luomaan uudenlaisia verkostoja, syventää omaa osaamista ja laittaa tekijän tutkimaan aihetta eri tavalla, miten on ehkä tottunut opiskelemaan aikaisemmin. Harmillisesti kuitenkin monilla on viimeiselle puolelle vuodelle jäänyt esseepisteitä kerättäväksi tai kursseja käytäväksi, puhumattakaan projekteista mitkä ovat käynnissä. Valmistuville myös painetta ja jännitystä tuo viimeisen reissun, Final Campin, suunnittelu ja rahan keruu, ja tietenkin myös suuri innovointi haaste 24H. Molemmat luovat suurta painetta tiimiläisille, varsinkin jos Final Campin budjetti on suuri, toimeksianto haastava tai aikaa vievä sekä mikäli tavoitteena 24H haasteesta on suoriutua hyvällä arvosanalla. Kaiken kruuna se fakta, että kun puhutaan viimeisestä puolesta vuodesta, oikeasti kyseessä on viimeinen kolme kuukautta. Jos elokuun laskee vielä lomakuukaudeksi tai opiskelujen käynnistelykuukaudeksi, ja 1.12. pitää jo palauttaa kaikki opinnot, mikäli haluaa valmistua tiimin kanssa samaan aikaan, siinä on kolme täyttä kuukautta aikaa hoitaa kaikki hommat purkkiin. Meidän tiimimme päätti lähteä Final Campille marraskuun alussa, sillä matkakohteessamme alkaa sadekausi joulukuussa, ja tietysti haluamme välttää sen. Normaalisti siis valmistuvat tiimit lähtevät joulukuussa Final Campille, sillä silloin opinnot ovat suoritettu ja 24H haaste on myös ohitse.

 

Meidän tiimimme päätöksen myötä lähteä jo marraskuussa, tarkoittaa, että opinnäytetyöt pitää olla valmiita lokakuun loppuun, sillä reissulta palatessa ei ole aikaa kirjoittaa niitä. Eli meillä, jotka ovat jättäneet oman opinnäytetyöprosessinsa syksylle, aikaa on kaksi kuukautta. Ja näistä selviytyjistä, jotka yrittävät puristaa kaikki viimeiset opinnot näihin kahteen kuukauteen, yksi olen minä. Näin omalla kokemuksella voisin todeta, että opinnäytetyön kannattaa kirjoittaa keväällä, tai ainakin aloittaa sen prosessin silloin. Tietysti omat kevääni oli todella työ- ja opiskelupainotteinen, enkä siihen rumbaan olisi millään saanut puristettua opparia. Itse kuitenkin olin jo päättänyt aiheen keväällä ja työstänyt ajastusta sekä hankkinut itselleni toimeksiantajan. Kuitenkin toimeksiantaja perääntyi ja suunnitelmat siitä, että aloitan opparin kirjoittamisen kesällä, siirtyi nyt syksylle.

 

Eli tsempit itselleni ja Saawalaisille tähän viimeiseen puristukseen, 15.12. juhlitaan ja kunnolla iik!!

Kommentoi