Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Ansaitse ystäväsiKirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
How to Win Friends and Influence People
Dale Carniege
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirja, jossa on hienoja tarinoita maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä ja heidän todistetusti toimivista vuorovaikutustaidoista. Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta. Kaksitoista tapaa saada ihmiset ajattelemaan niin kuin sinä ja yhdeksän tapaa muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.

Esseeseen en laita kaikkia vinkkejä kirjasta, mutta valitsin heti tähän alkuun niistä ehkä sen kaikista helpoimman tai ainakin yksinkertaisimman.

Hymy, se ei maksa mitään, mutta saa aikaan paljon

Pelkällä hymyllä saa ihmisen kiinnostuksen siirrettyä itseensä. Se on yksinkertainen tapa tehdä hyvä ensivaikutus. Ihmiset, joille annat oman hymysi, saat ainakin useimmiten myös takaisin heidän hymynsä. Väitän että ihmisillä, jotka hymyilevät on taipumus pärjätä paremmin kaikessa, mitä tekevät erityisesti tehtävät, jotka vaativat kanssakäymistä muiden kanssa. Hymyssä on paljon enemmän tehoa kuin nyrpistyksessä, se pitää tulla sisältä päin ja olla vilpitön. Pitkän päivän töitä tehneenä ja väsyneenä, on ehkä vaikeaa löytää hymyä ja iloa tekemiseen. Siksi sen hymyn ja ilon voi hyvin löytää myös jostain toisesta henkilöstä.

Jos mahdollista niin puhuttele asiakasta hänen omalla nimellään, neuvoo Jim Farley. Ihmiselle hänen oma nimensä on suloisin ja tärkein sana kaikilla kielillä. Se että muistat tai tiedät hänen nimensä vie keskustelun aivan uudelle tasolle. Asiakas tiedostaa, että olet tietoinen siitä mitä olette mahdollisesti aikaisemmin puhunut. Samalla rakennat luottamusta kontaktin ja itsesi välille.

  Jokainen voi olla hyvä keskustelija, kuuntelemalla. Olemalla kiinnostunut toisesta. Tässä koen olevani hyvä, osaan keskustella kuuntelemalla toista, olen kiinnostunut hänestä ja hänen asiastaan. En tiedä häiritseekö tai onko kukaan edes tiimistämme huomannut, mutta pajoissa tuppaudun enemmänkin seuraamaan muiden keskustelua ja aistimaan tilanteita/jännitteitä mielipiteiden välillä. Sisäistän asiat paljon paremmin, kun seuraan puhujaa, samalla kun kuuntelen.

Kuinka saat toisen pitämään itsestäsi. Toisia on opittava kunnioittamaan, jotta itse saa kunnioitusta. On olemassa yksi hyvin tärkeä käyttäytymissääntö. Jos me sitä noudatamme, me tuskin koskaan joudumme hankaluuksiin. Tärkemipänä asiana pidänkin ihmisten arvostamisen. Saa aina toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Väittelyyn ei kannattaisi lähteä, sitä ei voi voittaa, kuin sen välttämällä. Huomaan kuinka itse monesti yritän turhaan kääntää toista osapuolta omalle kannalleni. Vaikka tietäisin olevani oikeassa ja toisen väärässä, sen suoraan sanominen vain pahentaa tilannetta. Harva myöntää olevansa väärässä, kun sen menet heille päin naamaa sanomaan. Ihminen on saatava tajuamaan itse, miksi hän on väärässä. On asetettava kysymyksiä niin ettei hän välttämättä joudu myöntämään olevansa väärässä mutta tajuaa sen kuitenkin. Jos on mahdollista, todista olevasi oikeassa niin hienovaraisesti ettei kukaan välttämättä edes huomaa sitä. Nyt moni sanoisi, että ”totta kai saa väitellä”. Niin kuin aikaisemmin sanoin perustele asiasi, mutta erityisesti uusien ihmisten kanssa on tärkeää antaa toisen säilyttää kasvonsa.

Isoimpana asiana mieleen jäi, että paljon helpompi on muuttaa itseään kuin muita!

 

Kommentoi