Tampere
19 May, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Alkoholin anniskelulupahakemuksen teko ravitsemisliikkeelleKirjoittanut: Saura Pohjonen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alkoholin anniskelulupahakemuksen teko ravitsemisliikkeelle

Esseen on kirjoittanut Saura Pohjonen tiimistä Saawa Osk. Olemme Saawa Osk:issa perustamassa kahvilaa ja eteemme tuli alkoholin anniskelulupien hakeminen.

Mikä on alkoholin anniskelulupa? Yli 2,8 % alkoholijuomien anniskelu on luvanvarainen elinkeino. Jokainen elinkeinoharjoittaja tarvitsee oman anniskeluluvan, sekä jokaiseen eri toimipaikkaan on haettava omaa lupaa. (Aluehallintovirasto n.d.) Mikäli sinulla on kaksi toimipistettä, tarvitset siis kummallekin toimipisteelle oman anniskeluluvan.

Aloimme selvittää mitä kaikkea tarvitsemme alkoholin anniskelulupaan.

Tässä listattuna lyhyesti ja yksinkertaisesti asiat mitä tarvitset:

 • Y-tunnus. Asioidessasi yrityksen puolesta, sinulla pitää olla nimenkirjoitusoikeudellisen henkilön antama valtuutus asioida yrityksen puolesta. Tämän saa suomi.fi palvelusta.
 • Täytä alkoholin anniskelulupa hakemus.
 • Täytä alkoholin anniskelulupa hakemuksen yhteydessä anniskelulupa alueen hakemus.
 • Hakemuksen liitteeksi tarvitset: osakas- tai jäsenluettelo listan nimet, henkilötunnukset, kotikunta, sekä osakkaaksi tulopäivän.
 • Hakemuksien liitteeksi tarvitset myös vuokrasopimuksen kiinteistön tilasta tai muu asiakirja että sinulla on oikeus hallintaan.
 • Selvitys anniskelualueen tai -alueiden sijainnista ja yhteystiedot. Tämä voi olla vapaamuotoinen.
 • Selvitys anniskelualueelle suunnitellun anniskelutoiminnan, luonteesta, laajuudesta, kestoajoista ja anniskeluajoista. Tämä voi myös olla vapaamuotoinen.
 • Täytä alkoholin anniskelun omavalvontasuunnitelma, tämän tarvitset myös hakemuksen liitteeksi.
 • Alkoholin anniskelualueen pohjapiirroksen
 • Alkoholin anniskelupassit. Tämä tarvitsee olla ennen anniskelun aloittamista kaikilla henkilökunnan jäsenillä.

Aloitimme kohta kohdalta lukemaan alkoholin anniskeluluvan hakemisesta Valviran nettisivuilta. Pyysimme hallituksen jäsentä ensimmäisenä antamaan meille valtuudet suomi.fi:
ssä, jotta voimme asioida Saawa Osuuskunnan puolesta. Täytimme alkoholin anniskelulupa hakemuksen, sekä alkoholin anniskelun omavalvontasuunnitelman, sekä tarvittavat liitteet. Moneen otteeseen luetutimme kaikki hakemukset ja sen liitteet hallituksella, sillä alkoholin anniskeluluvan käsittelyajassa kestää noin kuukausi, eli tavoitteena on siis saada yhdellä kertaa hakemus menemään läpi. Meillä aika limitti alkoholin anniskeluun, tarvitsemme luvat viimeistään 1.6.2023. Eli suosittelemme hakemaan anniskelulupia ajoissa. Aloitamme kahvila toiminnan 1.6.2023, mikä edellyttää sitä, että toiminnan on oltava kokonaisuudessaan täydessä valmiudessa 1.6 alkaen.

Alkoholin anniskelulupien käsittely- ja valvontamaksut tammikuu-kesäkuu 2023:

 1. Alkoholijuomien toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen anniskelulupa 1 120 €.
 2. Toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen anniskelulupa 780 €
  • luvanhakijalla ei ole anniskelupaikkaa
  • luvanhakijalla on jo aikaisemmin myönnetty voimassa oleva anniskelu tai vähittäismyyntilupa
  • luvanhakija hakee samaan aikaan useampaa anniskelulupaa (yhdestä anniskeluluvasta peritään maksu täysimääräisenä ja muista anniskeluluvista tässä kohdassa mainittu maksu)
 3. Alkoholijuomien määräaikainen anniskelulupa 780 €, kun määräaikaisuuden kesto on enintään 30 vrk ja anniskelualueella on enintään 200 asiakaspaikkaa.
 4. Alkoholijuomien anniskeluajan jatkamista koskeva lupa 580 €.
 5. Alkoholijuomien anniskeluajan jatkamista koskeva ilmoitus 390 €. (jos luvanhaltija hakee samanaikaisesti samaa kohdetta koskien anniskeluajan jatkamista koskevaa lupaa ja tekee anniskeluajan jatkamista koskevan ilmoituksen, peritään maksu ainoastaan anniskeluajan jatkamista koskevasta luvasta)
 6. Alkoholijuomien anniskeluajan jatkamista koskevan lupahakemuksen tai ilmoituksen yhteydessä käsitelty tai erikseen tehty hakemus jatkoaikaa koskevan järjestyksenvalvojavaatimuksen muuttamisesta 390 euroa
 7. Anniskelualueen hyväksyminen tilaisuuksiin ja tapahtumiin 780 euroa
 8. Ilmoitus anniskelusta hyväksytyllä anniskelualueella, 170 euroa tilaisuutta tai tapahtumaa kohden
 9. Anniskelualueen muutoslupa 390 euroa
 10. Ilmoitusmaksu anniskelualueen muuttamisesta 170 euroa
 11. Ilmoitusmaksu vastuuhenkilön tai vastuuhenkilöiden muuttumisesta 390 euroa
 12. Ilmoitusmaksu omistussuhteiden muuttumisesta 170 euroa
 13. Muu anniskelua koskeva lupa 390 euroa
 14. Alkoholijuomien vähittäismyyntilupa 390 euroa, jos
 15. luvanhakijalla on jo aikaisemmin myönnetty, voimassa oleva alkoholijuomien vähittäismyyntilupa tai anniskelulupa
 16. luvanhakija hakee samaan aikaan sekä alkoholijuomien anniskelu- että vähittäismyyntilupaa
 17. luvanhakija hakee samaan aikaan useampaa alkoholin vähittäismyyntilupaa (tällöin yhdestä vähittäismyyntiluvasta peritään maksu täysimääräisenä ja muista vähittäismyyntiluvista tässä kohdassa tarkoitettu maksu)
 18. Anniskelu- ja vähittäismyyntiluvan muutosta koskeva päätös 280 euroa (Aluehallintovirasto, n.d).

Valvontamaksut:

Valvontamaksut peritään jokaiselta toistaiseksi voimassa olevan anniskeluvan haltijalta. Maksu on toimipaikkakohtainen. Sen suuruus perustuu anniskellun alkoholin määrään.

Tässä määrien hinnat:

alle 100 litraa: 105 euroa

vähintään 100 litraa mutta alle 2 000 litraa: 210 euroa

vähintään 2 000 litraa mutta alle 10 000 litraa: 420 euroa

10 000 litraa tai enemmän: 790 euroa.

Emme hae vähittäismyynti lupia kahvilaamme, sillä monien ravintoloitsijoiden, sekä artikkeleiden mukaan pullon pulloakaan ei ole myyty ulos. Emme siis halua maksaa turhaan, tarkka budjetti näiden osalta on tarpeellista. Sillä meillä menee jo anniskelulupiin tänä vuonna 1225 €. Tämänkaltainen summa tietämättä alkoholin menekistä on jo paljon meiltä opiskelijabudjetista. Toki sijoitamme kaikki olemassa olevat varat kahvila toimintaan.

Yhteenveto

Alkoholin anniskelulupien hakeminen on hyvin yksinkertaista, kunhan vain lukee ohjeet huolella läpi. Ainut mikä minua jäi mietityttämään. En päässyt sähköiseen asiointiin, joten joudun toimittamaan kaikki lomakkeet paikalliseen aluehallintoviraston kirjaamoon. Missään ei lue, että miksi kyseinen sähköinen asiointi ei toimi.

Olisimme myös halunneet hakea ulosmyynti lupaa, mutta sellainen ei ole ollut muiden ravintoloiden näkökulmasta kannattavaa. Usea ravintola on myynyt 0 pulloa ulos. Ihmiset ovat hyvin hintatietoisia ja miksi hakea ravintolasta tai kahvilasta kalliilla, kun saa saman pullon halvemmalla jostain muualta.

Katsotaan oliko hakemuksien tekeminen yhtä helppoa, kuin aivoissani se tuntui. Toivottavasti hakemus ei tule bumerangina takaisin.

Yt,

Saura Pohjonen

 

Lähteet:

Aluehallintovirasto. N.d. Anniskelulupa. Luettu 18.4.2023. https://avi.fi/asioi/yritys-tai-yhteiso/luvat-ilmoitukset-ja-hakemukset/alkoholin-myynti-ja-anniskelu/anniskelulupa

Aluehallintovirasto. N.d. Käsittely- ja valvontamaksut; anniskeluluvat. Luettu 18.4.2023. https://avi.fi/henkiloasiakas/alkoholi/kasittely-ja-valvontamaksut

Kommentoi