Tampere
21 May, Tuesday
4° C

Proakatemian esseepankki

Älä unohda tukihenkilön merkitystä tiimissäKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tukihenkilö luo infrastruktuurin etulinjan pelaajien onnistumiselle. Jokainen tiimirooli on tärkeä.

Otetaanpa esimerkki videopelien maailmasta. On olemassa lukematon määrä erilaisia taistelupelejä, joissa vaaditaan monen pelaajan yhteistyötä, jotta tiimi pääsee tavoitteeseensa. Jokaisella tiimiläisellä on oma roolinsa, jotka eroavat toisistaan. On etulinjassa kovalla voimalla hyökkääviä hahmoja, jotka eivät kestä juurikaan vastustajan aseiden vahinkoa. On kovia ja voimakkaita hahmoja, jotka pystyvät puolustamaan heikompia hahmoja. On tukihahmoja, jotka parantavat ja vahvistavat muita pelaajia.

Monen meistä ensimmäinen ajatus on, että tärkein pelaaja on se etulinjan hyökkääjä, joka kerää pisteet tiimilleen. Etulinjassa olo vaatii suurta taitoa ja näppäryyttä, mutta onnistuessa hän on juuri se pelaaja, joka nappaa pisteet tiimille. Onnistuessa voitonfanfaarit soivat juuri hänen kunniakseen. Kuitenkin, jos tämä pelaaja epäonnistuu, koko tiimin eteneminen kaatuu siltä erää siihen.

Tukihahmo on se, joka pitää huolen siitä, että etulinjan pelaaja ei kaadu eikä epäonnistu. Hän pitää huolen että kuljettava reitti on selvä, eikä vihollinen pääse yllättämään. Hän vahvistaa etulinjalaisen aseet ja taidot niin, että hän voi tehokkaammin raivata viholliset tieltään. Kun vihollinen pääsee niskan päälle, tukihahmo parantaa haavat ja auttaa hyökkääjän jälleen jaloilleen.

Tukihahmo mahdollistaa ja pitää huolen siitä, että koko tiimillä on parhaat edellytyksen toimia tehokkaasti tehtävänsä parissa. Tukihahmo on tiimin huoltojoukot, joita ilman tiimi ei pysty pääsemään esteiden yli tai palaamaan takaiskuista. Tukihenkilö ei kerää voittopisteitä itselleen, vaan ymmärtää sen, että jonkun on hoidettava käytännön asiat ja huolehdittava muiden hyvinvoinnista, jotta kärkipelaajat voivat hoitaa työnsä tehokkaasti ja ilman keskeytyksiä.

Suurin kunnia pisteiden teosta menee kärkipelaajalle, mutta hyvä tiimi tietää, että sen jokainen palanen on tärkeä. Kun tukihahmo katoaa tiimistä, sen suorituskyky heikkenee huomattavasti. Kärkipelaajien on käytettävä aikaansa monenlaisiin triviaaleihin asioihin ja mietittävä työnjakoaan. Ilman tukihahmoa kärkipelaajat joutuvat miettimään työnjakonsa uusiksi ja tekemään töitä epävarmuudessa.

Tukihahmon roolia pidetään usein hyvinkin tylsänä ja ikävänä, sillä sen kantajalle ei lankea suurta kunniaa tai seikkailuja. Se on kuitenkin hyvin tärkeää tiimin toimivuuden kannalta. Nykyaikaisessa vähähierarkisessa johtajuudessa tiimin johtaja voi hyvinkin täyttää tukihenkilön roolin. Hän kannustaa ja auttaa tiimin tehokkaimpia tekijöitä, ja etulinjassa patsastelun sijasta pitää huolen siitä, että kaikkien muiden on helppo tuoda pisteitä kotiin. Tukihenkilö jakaa kunnian auliisti koko tiimille ja tekee raskaimmat ja ikävimmät hommat muiden puolesta.

Kirjassa Toimistokuukkeli puhutaan tiimiläisten eri rooleista ja niiden merkityksestä. Kirjan nimikkohahmo on kuukkeli, eli ihminen, joka kiertää toimistossa työpöydältä työpöydälle vieden juoruja ja juttuja mukanaan. Tässäkin ennakko-oletus saattaa pettää: vaikka kuukkeli saattaisikin vaikuttaa aivan turhalta ja työaikaa tuhlaavalta tapaukselta, on hänelläkin paikkansa työyhteisössä.

Sisäinen viestintä ja asioiden jakaminen on monessa tiimissä hyvin hidasta ja ongelmallista. Toimistokuukkeli hoitaa tämän ongelman ennen kuin sitä ehtii edes muodostua. Kuukkeli on esimerkki eräänlaisesta tukihenkilöstä, joka pitää yhteisön hengen hyvänä ja kaikki kartalla asioista.

Me kaikki olemme niin tottuneita omaan itseemme ja omiin toimintatapoihimme, että meidän voi olla hankala ymmärtää toisten ihmisten luontaisia rooleja ja niiden tärkeyttä. Etulinjan hyökkääjä ei välttämättä tajua tukihenkilön merkitystä, eikä tehokas puurtaja kuukkelin paikkaa. Tehokas tiimi on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa ja luonteeltaan hyvinkin erilaiset ihmiset voivat olla tärkeitä tavoilla, joita emme olisi edes osanneet odottaa.

Monella on tapana vain olettaa, että asioita tulee hoidetuksi. Asianhoitajan tärkeys korostuu vasta, kun hoitaja ottaa loparit. Omassakin tiimissämme on tullut esille sitä, että kaikki eivät ymmärrä tai osaa arvostaa toisten tekemää työpanosta. Monet olettavat, että heidän ei tarvitse tehdä tiimin eteen mitään, vaan jos on jotain tärkeää, joku kyllä ilmoittaa heille. Tiimiläiset ovat tottuneet siihen, että joku toimii kyllä toimistokuukkelina ja he kyllä kuulevat tärkeistä asioista.

Kun uudessa ympäristössä ei olekaan ketään kuukkelin roolia ottamaan, tapahtuu hämmennystä ja asioita jää tekemättä. Ne muutamat, jotka tiedostavat kuukkelin puutteen yrittävät paikata tietovajetta silloin kuin muistavat. Kun nämä tiedonjyvät eivät kuitenkaan herätä mitään kiitosta, ja kaikki vastuu kasautuu muutaman ihmisen päälle, muodostuu eripuraa ja ongelmia. Kuukkelit, jotka eivät haluaisi olla kuukkeleita tuntevat olonsa väheksytyiksi ja ylikuormittuneiksi ja muut kokevat ärsytystä siitä, miksi heidän pitäisi vaivautua tekemään asioille mitään, onhan kaikki hoitunut tähänkin asti. Älkää nyt kuukkelit hiiltykö, kaikki on ihan hyvin.

Aloittelevan tiimin on näinollen hyvin tärkeää käydä dialogia jokaisen tiimiläisen rooleista ja siitä, kuinka kaikkien panos on tärkeää. Jokainen haluaisi olla tiimin etujoukon kärkipelaaja, ja tuoda kotiin pisteitä. Tukihahmon rooli on perin tylsää, eikä sitä osata arvostaa. Vasta kun palavereja ei ole näkynyt pariin viikkoon ja kaikki myöhästyvät koulun yhteisestä tapaamisesta, koska kukaan ei ole ottanut asiakseen selvittää sen alkamisaikaa, alkaa tukihenkilön ja toimistokuukkelin merkitys selventyä.

Itse olen luontainen tukihenkilötyyppi, mutta silti tunnen joskus vaivaantuneisuutta siitä, kuinka vähän vastakaikua tiedonantoni herättävät. He, jotka eivät ole koskaan hoitaneet tiimin asioita, eivät välttämättä tajua, että kaikki ei tapahdu itsestään. Tukihenkilöys on hyvä homma tiimin johtajalle, mutta jos jokainen toimii sellaisena vuorollaan, voi tiimi alkaa arvostamaan sen tärkeyttä enemmän.

Hyvä tiimi osaa maistella jokaisen tiimiläisen vahvuuksia ja luoda rooleja, jotka sopivat kullekin parhaiten. Kaikkien on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kaikki eivät voi olla etulinjalaisia, vaan kaikki roolit on täytettävä optimaalisen tiimitoimivuuden saavuttamiseksi.

Tukihenkilöt ja kuukkelit ovat tärkeitä tiimin osia ja he ansaitsevat suuremman osan kiitoksesta. Oletko sinä kiittänyt tiimisi kuukkelia tänään?

Kommentoi