Tampere
25 May, Saturday
23° C

Proakatemian esseepankki

Akatemia vaihto, Vaihda sinäkinKirjoittanut: Atso Jaakkola - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mistä idea syntyi?

 

Keväällä 2021 joku heitti Fta:n palaverissa idean akatemian vaihdosta. Mietin silloin olisipa siistiä tehdä tuollainen vaihto y-akatemiaan. Niinpä samaisena kesällä idea voimistui ja siitä ideasta ei saanut millään rauhaa. Oli siis toteutettava, jotta saa nukuttua yöt rauhassa. Miettiessäni ajankohtaa. Tuli nopeasti opintojen ja muiden kohdalla selväksi, että joulukuu olisi paras aika tähän. Joten ei kun miettimään miten tällainen oikein käytännössä järjestellään.

 

Mitä vaati, että akatemia vaihto onnistui?

 

Tällaisia ei minun tietääkseni ole aikaisemmin tehty. Joten tämä on kaikille uusi tilanne. On tehty jotain yhden –  kahden päivän vierailuita toisessa akatemiassa. Lähdin miettimään siltä kantilta, että tarvitsen luvan Tiimiltä/valmentajalta ja Y-akatemian valmentajilta/Tiimiltä. Heitin idean ilmoille tiimissä marraskuussa, jossa se sai hyväksynnän. Sitten soittelin Harrille Y-akatemiaan. Harrin tunsin entuudestaan Valmentajien palaverista. Heitin ideaa voisinko liittyä yhden tiimin matkaan joulukuuksi. Tunsin yhdestä tiimistä kaverin, jonka kanssa olen nuoruudessa viettänyt aikaa. Tiimi oli Kuulas Unit. Harri antoi minulle Saanan numeron, jonka kanssa sovin käytännön asiat. Saana toimi silloin Kuulas Unit:in team leaderinä. Keskusteltiin puhelimessa mitä heillä on meneillään. Ja missä voisin olla mukana.

 

Mietimme valmentajani kanssa, miten järjestellään tämä opintojen suhteen. Päädyimme että merkkailen Y-akatemian aikana tulleet asiat normaalin tapaan opintoihin. Joulukuussa oli itselläni vielä kirjaesseitä tekemättä. joten tein niitä aika paljon. Jotka muutenkaan ei ole sidoksissa paikkaan. Osallistuisin Kuulas Unitin pajoihin. Siellä niitä kutsuttiin dialogi ringeiksi. Yksi siisteimmistä oli osallistua Y-akatemian yhteisiin tapahtumiin. Esimerkiksi Pikkujouluihin ja heidän Projektoriinsa, jossa käydään tiimien tilannetta läpi. Siellä päästiin kuulemaan kuinka eri tiimit ovat toimineet ja mitä he ovat tehneet. Oli myös hieno kuulla. Kuinka he olivat korona aikana tehneet final campin. He olivat molemmat tiimit matkustaneet suomen lappiin. Ja tehneet yhteistyötä paikallisten firmojen kanssa.

Merkkailin Y-akatemian aikaiset opinnot omaan hopsiin normaalisti. Niin kuin oman tiiminikin kanssa. Tämä ei ollut yhtään sen työläämpikään kuin normi hopsin täyttö.

 

Näin järjestelimme vaihdon. Arvioni mukaan puolikkaan päivän otti omasta kalenterista tämän sopiminen. Ja muutenkin meni tosi vaivattomasti. Ainut missä oli miettimistä, miten tällainen tehdään kun ei ole aikaisemmin tehty. Nytpä on. joten sitäkään ei tarvitse miettiä

 

 

Mitä opin vaihdon aikana?

Isoin oppi oli nähdä ja kokea toista akatemian kulttuuria ja henkeä. Vaikka akatemioissa on pohjimmiltaan sama idea. On niissä paljon erilaisia käytänteitä. Oli hieno nähdä kuinka heidän yhteisessä palaverissa käsiteltiin tila muutosta. Kuinka se otettiin vastaan tiimeissä ja kuinka sitä lähdettiin viemään eteenpäin. Vaikkei päätös ollut kaikista optimaalisin opiskelijoiden mielestä. Toinen minkä huomasin oli samanlainen kaaottisuus mitä akatemioissa on normaalisti. On jännä nähdä miten paljon tunnistin samoja piirteitä ja kipuiluita kuin joensuun tiimiyrittäjät kokivat.

 

Yhden asian myös huomasin. Monestikin sanotaan, että kun pitää nähdä lähelle pitää mennä kauas. Tällä meinaan sitä, kun pääsi näkemään toisen akatemian tiimiyritystä. Huomasi kuinka olen kehittynyt. Varsinkin sosiaalisissa ja herkissä tilanteissa.

 

Löytyihän myös yksi projekti yhdessä. Perhe yritykseni tarvitsi sosiaalisen median osaamista ja sen tuottamista. Y-akatemialla on medianomeja ja muutama opiskeli juuri Kuulas Unitissa. Kysyin heiltä. Haluaisivatko he tehdä tarjouksen kyseisestä hommasta. Heidät tarjouksensa valittiin tuottamaan Karelia aarre brändin sosiaalista mediaa.

 

Mitä hyötyä hyötyjä vaihto voisi sinulle tuoda?

 

Voin kaikille suositella akatemian vaihto oli mielessä sitten olla 2kk tai vain 1 viikon. On se mielestäni järkevää ja rikastava kokemus. Haluaisin nähdä, että enemmänkin tehtäisiin vaihtoja. Suomeen tai ulkomaille. Silloin voitaisiin kehittää ja kehittyä yhdessä ja viedä tiimipedagogiikkaa eteenpäin.

Uudet suhteet voivat tarjota sinulle mahdollisuuden laajentua bisneksessä tai löytää vaikka uuden yhtiökumppanin.

 

Linkit

https://kuulasunit.com

https://y-akatemia.fi

 

Kommentoi