Tampere
22 May, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia tiimiyrittäjyydestäKirjoittanut: Mika Nurmi - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Koulua on kohta menty ensimmäinen vuosi ja on nähty, koettu ja opittu paljon uutta ja opittu soveltamaan uudella tavalla tietoa ja taitoja. Samalla syksyn aikana ollaan pohdittu ja tutkittu, mitä on tiimiyrittäminen, milloin ja mitä se on parhaimmillaan.

Mitä kaikkea kevään aikana on opittu tiimiyrittämisestä? Noh… Hyvin laajalti ja paljon, mutta ehkä lyhyesti nämä seuraavat sanat kuvaavat sitä mielestäni parhaiten:

  • Epävarmuus
  • Kaaos
  • Oivallus
  • Innostus

Tässä kyseisessä järjestyksessä, ylhäältä alas, ovat fiilikseni tiimiyrittäjyydestä tiivistettynä neljään sanaan. Noita sanoja hieman avaten vaiheittain.

Ensimmäisenä epävarmuus. Hyvin usein tiimiyrittämisessä alkuun on paljon epävarmuutta, joka pitää sisällään tiedon ja taidon vajaavaisuutta, eriäviä näkemyksiä ja mielipiteitä ja nämä johtavat tiimin usein helposti konflikteihin ja kaaokseen.

Kaaos on sanana hyvin voimakas ja se mielletään negatiiviseksi, vaikka siinä piileekin hyvin paljon positiivista ja onnistumisen siemen. Konfliktit ja kaaos nimittäin oikein hallittuina kasvattavat ja vahvistavat tiimiä ja rakentavat heille varusteet, joilla voitetaan epävarmuuden tuomat hirviöt ja saavutetaan tavoitteet.

Otetaan tähän väliin vertauskuva, jotta äskeinen olisi selkeämmin ymmärrettävissä. Kuvittele jokin perhe-elokuva (Shrek, Herkules, Aladdin…), jossa on selkeä tarina ja joka pitää sisällään hyvän ja pahan taiston. Hyvin usein alkumetreillä hyvä hairahtaa oikealta tieltä tai paha saa hänet tukalaan paikkaan. Kuitenkin tarinan sankari selvittää pulman, voittaa pahan ja saa prinsessan itselleen. The End! Näin hyvin samankaltaisesti tiimiyrittäjyydessä saavutetaan oivallus.

Oivallus luo tiimille uusia ajatuksia, tarmoa, energiaa ja mitä kaikkea muuta?! Oivallus on itsessään sanana niin positiivinen, että siihen voisi keksiä melkein loputtomiin positiivisia adjektiiveja, mutta jopa yksi riittää kuvaamaan sitä täydellisesti, mutta tärkeimpänä oivallus yhdistää tiimiä.

Oivallus luo innostusta ja optimistista ajattelua tiimiin, eli sen viimeisen, taiteilijan pensselin sivalluksen, joka vie tiimin maaliin ja saattaa taideteoksen lopputulokseen. Optimistisuus on kuitenkin yrittäjyydessä yksi tärkeimpiä voimavaroja.

Näistä äskeisistä, jos poimitaan rivien välistä, niin hyviä toimintatapoja tiimiyrittämiseen on ymmärtää ja ajatella seuraavanlaisesti. Et ole koskaan valmis, mutta samaan aikaan olet, toivota epävarmuus tervetulleeksi ja päästä kaaos sisään kotiisi, jossa sitä on helppo hallita, eli haukkaa happea, pysähdy, hengitä rauhassa, ajattele selkeästi ja tee tilanteesta kotisi, jolloin sinun on helppo toimia. Pyrkikää löytämään mahdollisuuksia ongelmista ja näkemään niitä ympärillänne ja löytäkää niiden kautta oivallus. Innostukaa rohkeasti, eli löytäkää mahdollisuus ja tarratkaa siitä kiinni. Pitäkää kuitenkin mielessä, että kyseinen prosessi ei ole kertaluonteinen, vaan se saattaa toistua yksi, kaksi, kolme tai kolmekymmentä kertaa, joten kaikista tärkeimpänä olkaa voittamattomia, lannistumattomia, koska sillä ei ole merkitystä, kuinka monta kertaa kaatuu, vaan kuinka monta kertaa jaksaa nousta ylös ja yrittää uudestaan.

Kommentoi