Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia tästä syksystä palautuneen kesän jälkeenKirjoittanut: Jonna Satama - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuuntelin elokuussa Niinan kanssa nauhoittamamme Podcast jakson, jossa keskustelimme kesän palautumisesta. Kesä sujui palautumisen merkeissä ja uuden aikatauluttomamman elämän opettelussa, jossa aikaa oli vain olemiselle ainaisen suorittamisen ja kiireen sijaan. Podcast jakso löytyy esseen lopusta. Mitä on tapahtunut kahdessa kuukaudessa, kun arki on jälleen kesäloman jälkeen tosi asia? Miltä meno Proakatemialla on maistunut?

Laita silmät kiinni ja kuvittele jouluaamu. Kuvittele se huolettomuus, keveys ja rauha sisällä. Ei ole kiire mihinkään. Tältä on tuntunut itsestäni suurin osa aamuista kesäloman jälkeen. Tuntuu, että olen hereillä pitkästä aikaa ja pään sisäinen sumu, väsymys ja alakulo ovat poissa. Olen päästänyt ainakin henkisesti irti kahdesta isosta ja tärkeästä asiasta elämässä, pitkäaikaisen joukkueen valmentamisesta ja pitkäaikaisesta yrityksestä. Ne kaksi asiaa ovat olleet identiteettini pohja, joiden kautta olen vuosia määritellyt itseni. Olen hyvä, kun nämä kaksi asiaa menestyvät. Mitä olen ilman niitä ja kuka minä olen? Roikuin niissä kiinni kynsin ja hampain. Tuttu on turvallista ja tuntematon pelottavaa. Nyt oli kuitenkin aika päästää lopullisesti irti. Ja se tuntuu hyvältä.

Ensimmäiset kaksi kuukautta kesäloman jälkeen Proakatemialla ovat menneet nopeasti. Vaikka tekemistä on piisannut talousjohtamisen kurssin, tiimin talousasioiden, pajojen, esseiden, projekti suunnitteluiden ja muiden akatemian tekemisten suhteen, on kiireen tuntu poissa. Kaikelle tälle on hyvin aikaa. Lisäksi viikkoihin mahtuu omia urheiluharrastuksia lähes päivittäin ja pojan harrastuksiin viennit siihen päälle. Silti tuntuu että suunnittelematonta aikaa on viikossa vaikka kuinka paljon. Kiire on vain yksinkertaisesti poissa. Viime vuosina ehdin hyvin harvoin poikamme peleihin ja katsomaan harjoituksia, koska aina oli valmentamani joukkueen tapahtumia iltaisin ja viikonloppuisin tai sitten vähintään piti painaa töitä. Vaikka joskus ehdinkin katsomaan, saatoin katsomossa katsoa puhelimesta joukkueeni vanhaa peliä ja analysoida sitä tai vaihtoehtoisesti katsoin kelloa, koska ehtisin takaisin töihin. En pystynyt pysähtymään useinkaan vain sitä hetkeä varten, koska koko ajan pää kävi kierroksilla. Nyt katson peliä tai harjoituksia ja olen läsnä siinä hetkessä. Ei ole sielläkään kiire mihinkään.

Tuntuu, että Roimassa on ollut pitkälti samanlainen levollinen ja hyvä olo tiiminä, mitä itse olen viime aikoina kokenut. Sitä vähän osa on jo miettinyt, että voiko jatkua näin? Koska tämä hyvä olo loppuu? Samaa välillä mietin henkilökohtaisesti omalta kohdaltanikin. Näen, että tiimin olotila, on sen jäsentensä tunteiden summa. Jokainen tuo oman energiansa ja tunteensa ja ne tarttuvat myös muihin. Luulen, että olin viime lukukaudella melkoinen energia syöppö. Ja tiimi sai myös osansa pahasta olostani ja turhautumisesta. Joskus aiheesta ja joskus ei niinkään.

Vaikka suurin osa päivistä tuntuu helpolta, eikä jokapäiväinen elämä ole lähinnä suorittamista ja selviytymistä, ei se tarkoita, että kaikki huolet, murheet ja turhautumiset ovat poissa. On edelleen päiviä, kun Proakatemia tai Roima turhauttaa ja on edelleen öitä kun huolet valvottaa. Mutta ne käyvät vain hetken ja sitten taas on rauhallista.

Huomaan, että aika ja kiireettömyys ovat tehneet hyvää mielelle ja optimistisuus tulevaisuuteen on kasvanut merkittävästi. Jos ennen näinkin uudessa muuttuvassa arjessa uhkia ja riskejä, näen nyt enemmän uusia innostavia mahdollisuuksia. Huomaan löytäväni uusia kiinnostuksen kohteita, joihin uppoudun täysin. Tällä hetkellä kiinnostaa erityisesti talousasiat monessa eri muodossa, kuten yrittäjän talousosaaminen, talousjohtaminen ja sijoittaminen. Ja näihin asioihin olen vapautunutta energiaani ja aikaani paljolti käyttänyt. Uusia liiketoimintoja olen myös pyöritellyt yksin ja Saden kanssa. Jaksanko lähteä rakentamaan jotain tyhjästä vai pääsisikö helpommalla ostamalla valmiin liiketoiminnan? Näidenkin päätösten tueksi hyvä taloudellinen osaaminen antaa perustaa. En tiedä vielä, mitä päädyn seuraavaksi yrittämään vai onko seuraava ura palkansaajan roolissa. Mutta sen tiedän, että aion ottaa ilon irti tästä viimeisestä vuodesta Proakatemialla ja kokeilla erilaisia asioita. Kenties löytyy vähintään niitä, mitä en halua ainakaan tehdä. Sekin on jo eteenpäin.

Nyt on jouluun aikaa pari kuukautta. Tässä on vielä vanhassa osakeyhtiössäni lopullisia isoja päätöksiä edessä ja ne on vuoden loppuun mennessä saatava tapahtumaan ja vietävä loppuun. Se tulee koettelemaan omaa levollista mieltäni ja ehkä valvottamaan valitettavasti joitain öitäkin. Mutta tavoite on, että jouluaamut jatkuvat ja tämän vuoden varsinaisena jouluaamuna olen levollisempi kuin koskaan ennen.

 

 

https://podcasters.spotify.com/pod/show/roima-team-osk/episodes/Tavoitteellinen-palautuminen-e29f2oh

Kommentoi