Tampere
27 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia seuraavan sukupolven vastuunkantajilleKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tällä kertaa kirjakseni pääsi Matti Alahuhdan Johtajuus: kirkas suunta ja ihmisten voima. Tässä jos jossain on ihminen, keneltä ottaa kaikki opit ja kopit talteen! Alahuhta on suomalainen hyvämaineinen yritysjohtaja. Hän on ollut Koneen toimitusjohtaja ja istuu nykyisin sen hallituksessa. Hallituksen jäsenenä hän on myös monessa muussakin isossa yrityksessä. Lisäksi hän on ollut Nokialla eri työtehtävissä. Kyseessä on siis aika kova kaveri!

Hänen kirjansa koostuu neljästä eri luvusta, joista otin luettavaksi viimeisen, missä hän jakaa ajatuksiaan meille seuraavan sukupolven vastuunkantajille. Kuvittelemme helposti, että hallitsemme omaa elämäämme (näin ainakin oletettavissa), vaikka jokainen voi vaikuttaa elämäänsä vain rajallisesti. Elämähän on täynnä sattumia! Kun miettii omaakin elämää, on se mennyt sattumuksien kautta aina seuraavaan sattumaan. Siksi niihin sattumiin onkin tartuttava. Alahuhtakin päätyi sattumalta eri työtehtäviin. Aivan sattumalta synnytysosastolla hän luki työpaikkailmoituksia ja sattumaltahan hän saikin paikan. Olisiko hänen elämänsä mennyt niin kuin meni, jos lapsi ei olisi syntynyt kyseisenä päivänä?

Meillä monella akatemian alku-, keski- ja loppuvaiheessa on vielä epäselvää tuleva työura, mutta ei sen saisi lannistaa. Kunhan aina tekee jotain! Alahuhta ei ollut hyvä koulussaan ja hänestä tuntui, että luki aivan väärää alaakin. Hän ei kuitenkaan antanut periksi. Usko, että jonakin päivänä löytyisi juuri se työ ja juuri se ura, joka on häntä varten. Niinhän se menee kaiken järjen ja toivon mukaan.

On hienoa, että hänenkaltainen viisas mies jakaa ajatuksia kirjan muodossa. Hänen ajatusmaailmassaan Suomen tulevaisuudella on aina ollut tärkeä sija. Hän haluaakin sanoa meille nuorille, että me tarvitsemme Suomessa nyt uskoa itseemme ja rohkeutta tarttua asioihin ennakkoluulottomasti. Tosin helpommin sanottu kuin tehty.

Yksi sana toisti monta kertaa tekstissä, nimittäin sana positiivisuus. Kun markat vaihtuivat euroiksi, meillä kotona sai suolaa kielellä sanoessa vanhan valuutan nimen. Vieläkin se tulee kangerrellen ulos suusta. Oppisikohan tällä samalla tavalla olemaan myös positiivinen? Aina negatiivisistä väreistä suolaa suuhun. Meidän tulee ymmärtää, että positiivisuuden voima vie aina pidemmälle kuin turhautuminen, oli tilanne kuinka vaikea tahansa. Positiivinen asenne avaa aina uusia mahdollisuuksia. Kyynisyys ja turhautuminen sen sijaan heikentävät niin ihmisiä, organisaatioita kuin koko kansakuntaa. Positiivisuus ruokkii positiivisuutta, se avaa uusia näkökulmia. Positiivisesti asennoitunut ihminen näkee ratkaisuja siellä, missä turhautunut näkee vain ongelmia. Sanoinko jo sanan positiivinen? Ei saa jäädä päivittelemään asioita, vaan täytyy alkaa toimimaan.

Tarvitsemme yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat hyvinvoivan Suomen tulevaisuuden peruspilareita. Alahuhta uskoo kantavimpien olevan koulutus, tutkimus ja jatkuva oppiminen. Koulutusta on kehitettävä ja uudistettava jatkuvasti. Kaikkea mitä ei kehitä, se hiipuu ajan myötä. On pyrittävä edelläkävijyyteen myös tutkimusalueilla, jotka saattaa kehittyä merkityksellisiksi. Nämä tutkimukset tuo myös yritykselle mahdollisuuksia hyödyntää eri toimialojen murroskohtia, mitkä parantaa tuottavuutta ja kiihdyttää kasvua. Ihmisten täytyy oppia näkemään asioita uusista näkökulmista ja luovuttava vanhoista tavoista toimia. Tuskaisaahan se on, mutta en usko tämän olevan ongelma meille tuleville vastuunkantajille. Menneisyyteen katsomalla ja siihen nojautumalla emme onnistu.

Alahuhdan mukaan Suomeen on synnytettävä enemmän halukkuutta työntekoon, mutta myös enemmän mahdollisuuksia entistä monipuolisempaan työelämään. Meidän on pystyttävä tarjoamaan jokaiselle mahdollisuuksia ja jokaisen tulee tarttua mahdollisuuksiinsa. On valittava työtehtävä siten, että on siitä kiinnostunut. Tämä on suurin palvelus, jonka voi tehdä itselle ja muille. Olemalla kiinnostunut, saa eniten aikaan ja on samalla eniten iloksi ja hyödyksi myös muille. Miksi siis tehdä jotakin muuta kuin sitä mistä nauttii eniten jos tähän on mahdollisuus?

”ÄLÄ ainakaan juokse rahan ja aseman perässä, sillä jos siihen juoksuun lähtee mukaan, ei pääse koskaan maaliin”

Kun miettii, mitä Totaliin voisi viedä enemmän Alahuhdan tärppien mukaan on positiivisuutta, laajakatseisuutta, harkintakykyä, kunnioitusta ja kannustusta. Jokaiselta voi oppia, jos siihen on halukas. Pistä ajatus ”mitä voisin itse tehdä tilanteen parantamiseksi?” mietintään.

Kommentoi