Tampere
25 May, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia Revenalle kevääseen 2021Kirjoittanut: Juho-Petteri Urhemaa - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Näen suuren potentiaalin tämän hetken Revenassa. Takana on värikkäitä tapahtumia, jotka ovat muovanneet Revenasta juuri meidänlaisen. Revenan ensimmäisenä BL-kautena en nähnyt vielä tämänhetkistä potentiaalia. Olemme menneet niin tiiminä kuin yksilöinä valtavasti eteenpäin ja työ alkaa kantaa hedelmää. Mutta miksi näen potentiaalin vasta nyt? Miten hyödyntäisin Revenan potentiaalin?

 

Revenan ensimmäisenä BL:nä pääsin rakentamaan osuuskunnallemme ja tiimillemme suunnan ja pohjan. Alku oli kuitenkin haastava, niin kuin varmasti jokaiselle tiimille. Ongelmien ja haasteiden keskeltä en nähnyt sumun läpi Revenan piilevää potentiaalia. Tiimitasolla ongelmamme olivat: luottamuspula, turvattomuuden tunne, dialogitaitojen puute, tiimityöskentelytaitojen puute ja ymmärtämättömyys Proakatemian systeemistä. Tiimiä ajatellen ongelmat olivat vielä liian suurilinjaisia ja ne estivät tiimin potentiaalin tuomisen esille. Näihin peilaten selittyy mielestäni hyvin Revenan kykenemättömyys alkuun yhteisiin projekteihin. Tämä ajoi tiimin pienempien porukoiden erilaisiin liiketoimintakokeiluihin. Revenalla onkin nykyään kuudella eri liiketoiminta-alalla bisnestä ja lisää on tulossa. Tapahtumaketjut eivät ole suinkaan ajaneet meitä rotkoon, päinvastoin.

 

Liekö toisella BL-kaudella ollut Johanna Rita onnistunut viemään Revenan vaikeuksien läpi. Johannalle esitettiin tavoite vahvasti tiimiytymistä koskien ja siinä olemme onnistuneet valtavan hyvin. Tuskin muuten olisimme myyntipäiviäkään voittaneet. Onko tuo pieni sisupussi puhaltanut sumun pois Revenan ympäriltä? Kun suurilinjaiset haasteet on taputeltu, on aika mennä eteenpäin uusiin asioihin. Näen, että oma potentiaali alkaa heräämään tässä vaiheessa. En ole vahvimmillani uuden luomisessa, mutta kehittäminen ja jalostaminen ovat vahvuuksiani. Rakastan analysoida, strategisoida ja ajatella. Sen takia alan huomaamaan ja ymmärtämään tämän hetken Revenan potentiaalin. Olin alkuun jumissa ajatusteni kanssa, sillä Revena oli vasta rakennus vaiheessa, enkä hahmottanut tuota vaihetta. Kaikki mitä ympärilläni tapahtui oli vain yksi iso möykky, jota en saanut jäsenneltyä. Nyt joku muu on rakentanut selkeämmän pohjan ja alan huomaamaan kehittämisen kohteita.

 

Kuten tuossa sivuutin, niin Revenalla on paljon eri aloilla tapahtuvaa liiketoimintaa. Tätä kautta monet Revenalaiset ovat löytäneet merkityksen omaan tekemiseen, joka näkyy erityisesti projektien menestymisessä. Loput Revenalaiset, jotka ovat vähemmän kiinnostuneita liiketoiminnan/projektien pyörittämisestä ovat proakatemian yhteisötasolla vaikuttavia pelaajia. Voisi todeta, että Revenalla on laaja pelikenttä hallussaan. Tämä on valtava rikkaus jokaiselle Revenalaiselle. Jokainen meistä pystyy saamaan valtavasti oppia ja hyötyä jokaiselta osa-alueelta joilla Revena toimii. Nyt se on vain tiimistä kiinni, miten jaamme saadut opit ja hyödyt keskenämme pitäen kuitenkin henkilökohtaisella tasolla fokuksen merkityksellisissä asioissa. Eikä saa unohtaa yhteisen tekemisen voimaa. Meidän täytyy auttaa toisiamme, jotta voimme itse menestyä.

 

Tiimissä näkyy valtava harppaus eteenpäin luettelemieni alun ongelmien kanssa. Dialogimme on kunnioittavaa ja eteenpäin vievää, luotamme toisiimme, teemme tiiminä asioita ja ymmärrämme ympärillämme vallitsevaa systeemiä. Haluamme aidosti auttaa projekteja ja koko tiimiä pääsemään eteenpäin. Tästä hyvä esimerkki on osuuskuntamme Herkkä projekti. Herkkä on Mikon ja Eetun oma projekti, jonka Revena kokee omanaan. Tiimin tuki koko Herkkä projektille on aivan käsittämätön. Tiimi aidosti ja vilpittömästi haluaa auttaa poikia eteenpäin valitsemallaan suunnalla. Pojat olisivat jääneet jo ongelmien ja kiireiden kanssa jalkoihin ellei tiimi olisi tukenut heitä. Ja tämä avun tarve on tarjottu pyytämättä. Nyt siis tapahtuu oikeita asioita menestymisen näkökulmasta.

 

Olen saanut Herkkä projektista valtavasti oppia ja tietoa. Minulla on nyt karkea käsitys elintarvikealasta ja sen ympärillä tapahtuvista asioista:

  • Mitä lupia elintarvikkeiden valmistus vaatii
  • Minkälaisia katteita vastaavanlaisissa tuotteissa on
  • Miten myydään uusi tuote jälleenmyyjälle
  • Mikä on ostoprosessi jälleenmyyjien kanssa
  • Minkälainen ketju systeemi ruokakaupoilla on takanaan
  • Minkälaisia vakiintuneita käytänteitä alalla ja sen sidosryhmillä on
  • Miten lähdetään rakentamaan brändiä tyhjästä

 

Tässä on vielä vain muutamia asioita, jotka olen oppinut Herkästä. Oppi on tullut auttamalla poikia, kysymällä, pajoista ja seuraamalla vierestä. Olen itse tehnyt Pihuri projektin kimpussa lähes kaikki arkipäivät keväästä lähtien, mutta silti kerinnyt nappaamaan Herkkä projektista opit itselleni. On siis täysin mahdollista lähteä jalkauttamaan Revenassa kertyviä oppeja ja hyötyjä koko tiimille. Himoitsen ajatusta, että pyöritän yhdellä alalla olevaa liiketoimintaa, mutta sisäistän useiden liiketoiminta-alojen opit ja hyödyt. Päälle vielä proakatemian yhteisötasolta tulevat opit ja hyödyt. Miten arvokas tämä tietomäärä onkaan tulevaisuudessa? Varmasti olisi myös tämän jälkeen pohjalla sellaiset valmiudet, joita harvalla olisi. Se mahdollisuuksien määrä mitä tällainen menettely voisikaan tarjota.

 

Miten käytännön toteutus?

 

Lähtisin keväälle 2021 painottamaan vahvasti opinnoissamme yritystoimintaa ja sen ympärillä tapahtuvia asioita. Syksyn fokus oli tiimiytymisessä ja nyt se kantaa hedelmää. Toki sitä ei voi kokonaan unohtaa, mutta painopisteen voisi siirtää liiketoimintaan ja projekteihin. Täten saadaan tälle saralle hyvä lennokas startti seuraavan puolen vuoden aikana koko tiimin osalta, joka alkaa kantaa hedelmää myöhemmin. Alla olevat ehdotukset tiimiyttäisivät varmasti myös tekemisen lomassa, sillä ne osallistavat koko tiimiämme aktiivisesti.

 

Pajat

 

Suurin osa pajoista tulisi liittyä projekteihin ja ylipäätään liiketoimintaan. Täten syvennämme osaamistamme liiketoiminnan ja projektien osalta. Pohtimalla esim. Projektien haasteita autamme kyseistä projektia eteenpäin, opimme kaikki lisää projektista ja kehittämme business osaamistamme. Asioiden pyörittely, kokemusten jakaminen ja yhdessä tekeminen ovat avain asioita onnistumisessa. Voisimme paneutua aina kulloinkin tärkeisiin ja ajankohtaisiin asioihin palvelemaan juuri meidän sen hetkisiä tarpeita. Koska eri projekteilla on erilaiset tarpeet ja tilanteet menossa, luo se syventävää ja värikästä oppimista arkeemme. Herkän brändin rakentaminen, Pihurin liiketoiminnan kasvu, Heemin myynnin esteiden purku, Tönön asiakasmäärän kasvattaminen ja myynnin lisäämien, Tatun verkostojen ja näkyvyyden laajentaminen ja Kaisan vaatetusten kaupallistaminen. Pohtimalla itsessään kunkin projektin asioita kerrallaan, alkavat aiheet ja tarpeet muuttumaan/syventymään. Tämä tarjoaa taas mahdollisuuden opin syventämiselle ja oman business älyn kasvattamiselle. Liiketoimintaa pystytään pohtimaan niin yleisellä tasolla kuin projektien kautta, näen että molempia kannattaa tehdä. Projektien kautta pohtiminen tuo asioihin lopulta konkretian ja syventää oppin. Olemme pitäneet tähän mennessä mielestäni kovin vähän projekteihin ja liiketoimintaan liittyviä pajoja. Pajat ovat olleet tähän mennessä HR painotteisia, mikä näkyy tiimiytymisen onnistumisessa.

 

 

Projektien kiihdyttäminen

 

Meidän pitäisi ottaa projekti kerrallaan syynäyksen alle. Projektin vetäjät voisivat ohjeistaa mihin haluttuun asiaan kaivataan koko tiimin apua. Sitten lähdetään yhdessä ratkomaan ongelmia, innovoimaa, suunnittelemaan, strategisoimaan ja tarvittaessa tekemään käytännön asioita. Kun 18 ihmistä häärää spesifin aiheen ympärillä vaikutukset tulevat hämmästyttämään. Tässä tulee näkymään se kuuluisa tiimin voima, yhdessä päästään pidemmälle. Annetaan siis jokaiselle meille mahdollisuus menestyä.

 

Projektien kiihdyttämiset voidaan jakaa tasaisesti puolelle vuodelle niin, että jokainen projekti ehditään käymään kevään aikana läpi. Tämä mahdollistaa yksittäisten päivien/hetkien sopimisen ennakkoon, jolloin työstetään kyseistä projektia kerrallaan. Täten sopivat päivät voidaan ripotella aikatauluun väljästi, jotta jokaisen arjen prioriteetit eivät mene uusiksi. Pitää muistaa, että mahdottomuuksiin ei tässä revetä, joten tehdään se mielummin mukavuuden ja väljyyden kautta. Jo muutamakin pyhitetty päivä per projekti tuo valtavan edun, eikä tässä kohtaa tarvitse revetä suurempaa urakkaan.

 

Toki projektien kiihdyttämiset voidaan tehdä pyrähdyksissä, jolloin arjen täysi fokus on hetkellisesti näissä. Tässäkin on toki omat hyötynsä, sillä silloin pääsee irrottautumaan muusta arjesta kokonaan ja keskittymään vain yhteen asiaan. Kyseenalaistan kuitenkin riittääkö tiimillä koko kevään aikana käydä kaikki projektit intensiivisissä pyrähdyksissä läpi. Kiireiden puskiessa päälle aikaa on yleensä vaikea löytää edes pakollisille koulutehtäville. Viekö intensiivinen pyrähdys muutenkin arjesta liikaa voimia, jos vertaisi sitä innovointiin ja sen kuormittavuuteen.

 

 

Sparrausparit

 

Tehdään meille kahdenkeskeiset sparrausparit, jotka on velvoitettu sparraamaan toisiaan tunnin kahden viikon välein. Kuulostaa vähältä, mutta väitän sen riittävän. Mikäli parit innostuvat sparraamaan enemmän, niin antaa vain mennä! Vaihdetaan Kevään aikana sparrauspareja kerran. Hyödynnetään toistemme erilaisia taustoja ja ajattelumalleja. Ulkopuolinen tuo usein erilaisen lähetymiskulman, joka voi auttaa toista eteenpäin. Tärkeintä on myös vain puhua omia ajatuksia, ongelmia ja ideoita auki. Asiat lähtevät jalostumaan ja menevät eteenpäin pelkästään sillä, että niistä puhutaan ääneen. Saatikaan, jos niitä sitten vielä sparrataan. Ylipäätään ihmiseltä ihmiselle tuki on tärkeää ja kasvattaa tiimissämme luottamusta. Ja tietenkin business äly kasvaa, kun sparrataan projektiehin liittyviä asioita. Pidetään tässäkin hauskuus mukana, joten sparrata toki saa mistä vain.

 

 

Yritysvierailut

 

Annetaan jokaiselle projektille velvoite järjestää omaan toimialaansa liittyvä yritysvierailu kevään aikana. Opitaan paremmilta ja kasvatetaan verkostoja. Monet varmasti järjestävät mielellään yritysvierailuja kuullessaan taustamme, käytetään tätä siis hyödyksi. Voimme hyvin pyytää spesifin teeman yritsvierailulle, kuten yrityksen kasvun haasteet. Täten saamme kuulla kuinka kyseinen yritys on onnistunut kasvamaan ja mitkä ovat olleet suurimmat haasteet. Nämä on arvokkaita kohtaamisia, joille kannattaa antaa aikaa. Ja vaikka kaikki eivät saisikaan yritysvierialua aikaan, niin jo muttama tapaaminen olisi hieno juttu.

 

 

 

Kommentoi