Tampere
20 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ajatuksia koronasta ja vastaavien pandemioiden hyödyntäminen liiketoiminnassaKirjoittanut: Aaron Taivalsalmi - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Korona Covid-19 virus on lähtenyt leviämään maailmalla kuin kulovalkea. Se on rantautunut myös suomeen ja leviää täällä melko aggressiivisesti. Suomen hallitus on määrännyt esimerkiksi kahvilat, ravintolat ja baarit nyt kokonaan kiinni ja monet muidenkin alojen toimijat seuraavat perässä, sulkien ja lopettaen palveluitaan ja liiketoimintansa jopa täysin. Lomautuksia jaellaan ja useita yrityksiä ajautuu konkurssiin; ajat eivät ole hyvät.

Koronan vaikutukset näkyvät myös hyvin vahvasti opiskelijoiden arjessa, joihin itse tiimini Apajan kanssa lukeudun. Olemme siirtyneet monien muiden koulujen mukaisesti etätyöskentelyn ihmeelliseen maailmaan. Työskentelymme tapahtuu nyt täysin erilaisten puheviestintä kanavien, kuten esimerkiksi Teamsin ja Discordin välityksellä.

Yrittäjälle hyvin ominainen ja tärkeä piirre juontuu jo pelkästään sen nimestä. Yrittäjä ei niele heikkoa taloudellista ja terveydellistä tilannetta sellaisenaan, eikä se ajelehdi epätoivon ankeaan satamaan odottamaan parempia aikoja. Yrittäjä hyväksyy ja tiedostaa realiteetit ja toimii nyt näiden perusteella. Yrittäjän on oltava aina ajan hermolla. Hänen on löydettävä keinot, miten tehdään liiketoimintaa vallitsevassa tilanteessa ja miten pidetään kassavirta positiivisena, tai ainakin miten vastataan ja minimoidaan tappiot.

En millään tapaa halua vääristää tai maalata tilannetta optimaaliseksi, mutta fakta on kuitenkin se, että kaikessa on aina jotakin hyvää ja kaiken pystyy jollain tapaa kääntämään itselleen voittoisaksi. Kyse on vain oikeiden toimintamallien ja tapojen etsimisestä ja löytämisestä; yrittämisestä.

Aforismit ja motivaatiopuheet saavat kuitenkin nyt toistaiseksi jäädä tähän. Keskitytään realiteetteihin. Siihen, millaisia vaikutuksia Korona Covid-19:lla on nyt ilmastoon, talouteen, liiketoimintaan ja minkälaisia mahdollisuuksia se avaa meille yrittäjän aluille.

Koronan vaikutukset ilmastoon ovat ilmiselvät. Matkustusta on rajoitettu useissa maissa jo ihan maakohtaisesti ja ihmiset muutenkin liikkuvat paikasta toiseen huomattavasti vähemmän. Lisäksi tietysti myös suurin osa lennoistakin on nyt peruttu, tällä on valtava vaikutus ilmastoon. Erilaisista satelliittikuvistakin voidaan huomata, että ilmanlaatu on parantunut erityisesti sellaisilla alueilla, joilla virus vallitsee voimakkaasti.

Kiina; maa, joka on koko maailman suurin hiilen tuottaja ja kuluttaja, ja joka tuottaa noin kolmanneksen maailman hiilidioksidipäästöistä, on täysin Koronan armoilla. Tämä näkyy merkittävästi esimerkiksi jo heidän hiilen kulutuksessa. Apu.fi:n artikkelin Pelastaako korona meidät ilmastokriisiltä, osoittaman tilaston mukaan Kiinan hiilen kulutus on lähes puolittunut, kun verrataan nykyhetkeä maaliskuu 2020 aikaan ennen koronan puhkeamista tammikuussa 2020.
Koronalla on myös valtavia vaikutuksia talouteen yli päänsä. Ihmiset myyvät valtavalla volyymilla osakkeitaan ja tällä on suora yhteys siihen, että pörssikurssit hipovat sellaisia pohjalukemia, joita ei ole aikoihin nähty. Yrityksien tuotanto ja myynti on monilla toimialoilla heikentynyt lähes nollalukemille. Valitettavasti usea yritys ei ole taloudellista tarpeeksi vakaa ja tuottoisa, että se kestäisi koronan tuhoisia vaikutuksia pitkään. Erään hiljattain lukemani uutisen mukaan suomessakin on tällä hetkellä yli 300 000 työntekijää YT neuvotteluiden alla.
Vaikutukset näkyvät erityisesti pien yrittäjissä, joiden toimeentulo on monesti hyvin pitkälti kiinni yrityksensä myyntisaamisista. Tällaisia yrittäjiä ovat esimerkiksi personal trainerit, kampaajat tai vaikkapa kosmetologit.
Kuten aikaisemminkin totesin, kaikessa on aina kuitenkin jotakin hyvää. Tämän hetkinen tilanne avaa yrittäjän aluille useita uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan suhteen. Vanhojen yritysten mennessä konkurssiin tai palveluiden ruuhkautuessa, markkinaraot avautuvat taas ihan uudella tavalla. Esimerkiksi nyt olemme Apajassa lähteneet tutkimaan erilaisten ruokakauppojen kotiin toimituspalveluita. Saimme hyvin nopeasti selville, että hyvin monet ruokakaupat, kuten esimerkiksi k-marketit, ovat suorastaan pulassa; kysyntää on aivan liikaa suhteessa siihen, mihin kaupat tai heidän aliurakoitsijat kykenevät vastaamaan.
Vallitsevassa tilanteessa hyvin moni, erityisesti riskiryhmään kuuluvat haluavat ymmärrettävästi tilata ruokaostoksensa turvallisesti kaupan hyllyiltä suoraan kotiovelleen. Kysyntä tällaiselle toimituspalvelulle on suorastaan räjähtänyt. Useiden ruokakauppojen toimitusajat viivästyvät vuorokaudesta jopa kokonaiseen viikkoon. Juuri tähän ongelmaan me Apajassa tartuimmekin. Tehokkaan suunnittelun jälkeen perustimme Kotio -kotiinkuljetuspalvelun ja lähdimme kontaktoimaan useita eri ruokakauppoja mahdollisia yhteistyökuvioita varten, joista saimmekin jo muutamia myönteisiä vastauksia.
Myymme Kotio palveluamme hyvin kilpailulliseen ja kiinteään 15euron hintaa. Tähän sisältyy tuotteiden keräys ruokakaupasta ja niiden toimitus suoraan asiakkaan kotiovelle, vuorokauden sisällä tilauksen teosta. Pystymme tekemään tällaisia toimituslupauksia, koska olemme hyvin pieni ja ketterä yritys ja meillä ei ole samaa kysyntävolyymiä, kuin esimerkiksi monilla isojen ketjujen ruokakaupoilla. Juuri tällaisilla tavoilla vastaavia tilanteita kannattaa hyödyntää. Tutki, miten isot toimijat toimivat ja käytä hyödyksi heidän heikkouksiaan ja käännä ne teidän vahvuudeksenne, esimerkiksi antamalla asiakkaalle niin kutsuttuja ”törkeitä lupauksia”, eli erilaisia hinta-, arvo ja palvelulupauksia. Näihin kyseisiin lupauksiin ei välttämättä isot ketjut aina pysty.
Miten sinä hyödynnät tämän hetkisen tilanteen?

Lähteet: https://www.apu.fi/artikkelit/pelastaako-korona-meidat-ilmastokriisilta

Kommentit
  • Joni Sydänlammi

    Mukava lukea koronasta ilman, että jäädään mähkimään siihen suhtautumisista. Pandemia on hyvä herättely monessakin asiassa ihmiskunnalle. Kumpa siihen ei vain kenenkään täytyisi menettää henkeään…

    8.4.2020
Kommentoi