Tampere
20 Jun, Thursday
12° C

Proakatemian esseepankki

Aivot- käyttäjän käsikirjaKirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Aivot- käyttäjän käsikirja

Heti esseen alkuun on tehtävä tunnustus, että laiminlyön aivojani. Tällainen keskellä yötä puolinukuksissa essee kirjoittaminen on pahaksi aivoille, joiden kuuluisi saada tietty määrä lepoa vuorokaudessa. Puolustukseksi on tosin sanottava, että tämä ajankohta johtuu siitä, että aivoni ovat aikaisemmin ohjanneet minut mukavampien asioiden pariin.

Tämän tyylinen ”yötyö” ei silti ole aivoille haitallista, kunhan muistaa tiettyjä sääntöjä. Yötyön ehdottomaksi takarajaksi tulisi asettaa 04, jolloin elimistö valmistautuu sammuttamaan itsensä ainakin muutamaksi tunniksi. Tuon rajan ylittäjät kärsivät huonosta koordinaatiokyvystä, hitaista reflekseistä ja onnettomuusalttiudesta. Tämä ilmiö yhdistettynä alkoholiin on havaita myös pikaruokaravintoloiden pöydissä lauantaiyönä nukkuvista ihmisistä. Tällaista yötyötä haitallisempaa on silti vuorotyö. Siinä elimistön luontainen rytmi rikotaan, eikä sille anneta aikaa tottua rytminvaihdoksiin. Pysyäksesi mahdollisimman terveenä, on elimistölle syytä antaa normaalia päivärytmiä vastaavia vihjeitä. Esimerkiksi pimeässä nukkuminen ja säännöllinen ruokailu ovat tällaisia tekijöitä.

Aivot pitävät katsettasi koko ajan liikkeessä, jotta voisit tarkkailla tärkeitä vaikuttavia kohteita. Tämä automaattinen liike aiheuttaa hankalan ongelman, sillä se saa sinut reagoimaan ympäristön ärsykkeisiin, häiriötekijöihin. Tämä on erityisen hankalaa työpaikalla, jossa olet suorittamassa jotain yksikertaista, mutta tarkkaavaisuutta ja aikaa vievää tehtävää.  Esimerkiksi tätä esseetä kirjoittaessani huomioni vei milloin sade, milloin vilkkuvat ilmoitukset viereisellä näytöllä ynnä muut. Tutkimukset osoittavat, että ihmisen on lähes mahdotonta sulkea kaikkia häiriötekijöitä pois pelkästään tahdonvoimalla. Silloin on tunnistettava ne, joihin voit vaikuttaa. Itse ratkaisin tämän ongelman proakatemialla panostamalla hyviin vastamelukuulokkeisiin. Seinävierestä valittu työtila estää tarpeen tullen ihmisten liikkumisen näkökentässä ja minut maailmasta täysin eristävät kuulokkeet soittavat vienoa latino-musiikkia, joka on helppo pikkuhiljaa häivyttää ajatuksiin.

Vaihdetaanpa sitten levon ja tarkkaavaisuuden seuraamisesta mielihyvään, tuohon asiaan, joka pyrki pitämään minut pois esseiltä. Ensi alkuun nopea kysymys: Mitä yhteistä on seksillä, ylennyksellä ja ulostamisella? Heti kun akti on päättynyt, aivosi palkitsevat sinut lyhyellä mielihyvän aallolla. Mielihyvä on aivojen palkitsemisjärjestelmä. Se kannusta sinua harrastamaan asioita, joista sinulle on biologista etua – asioita, jotka pitävät sinut terveenä, ravittuna ja lisääntymiskunnossa. Mielihyvä myös rasvaa sosiaalisen vuorovaikutuksen rattaita, auttaen sinua kanssakäymisessä ihmisten kanssa. Aivosi kalibroivat itseään jatkuvasti kokemustesi mukaan ja annostelevat juuri oikean määrä mielihyvää, saadakseen sinut toteuttamaan kehosi tarpeet.

Tätä aivojen palkisemisjärjestelmää on mahdollista myös huitaja. Ehkäisy: Tämä ratkaisu antaa ihmisille mahdollisuuden suvunjatkamisesta saataviin nautintoihin, vaikka et todellisuudessa ole luomassa seuraavaa sukupolvea. Adoptio: Tämä jalo teko antaa vanhemmille lämpimät tunteet ja vauva-arjen ilman geenien levittämistä. Alkoholi ja huumeet: Nämä aineet pyrkivät vaikuttamaan aivojen mielihyväkeskuksiin. Aivot kuitenkin reagoivat näihin huumaustilan aiheuttaviin soluihin ja joskus jopa tuhoavat ne. Tästä johtuukin pitkään huumeita/alkoholia käyttäneiden dementoitumiset.

 

Aivoista riittäisi tarinaa pidemmäksikin aikaa, sillä itseeni on aina kiinnostanut ihmisen aivojen ja aivojen + silmien välinen toiminta. Nyt haluan silti antaa aivoilleni hetken rauhaa tälle yölle ja päätän koneen naputtamisen tässä vaiheessa. Muistakaa nukkua ja tehdä asioita, jotka luovat teille mielihyvää.

Kommentoi