Tampere
19 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Aikataulut tuovat vapauttaKirjoittanut: Tilda Tamminen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Syksy on ollut todella raskas ja kesälomalta palaaminen tuntui melko vaikealta. Oli kaiken sen rentoutumisen ja epäsäännöllisten työaikojen jälkeen todella vaikeaa palata arkeen. Tein kesällä töitä paljon ravintolassa ja vuorot olivat mitä sattuu. Toimistotunteihin palaaminen tuntui hassulta sen jälkeen, kun oli kesällä aloittanut työt yleensä vasta iltapäivällä.

Olen välillä huono kestämään epävarmuutta ja rakastan aikatauluttamista. Läheisimmät kaverini ovat antaneet minulle lempinimen aikatauluttaja. Oman työskentelyn kannalta on paljon helpompaa, kun asioiden hoitamiselle on erikseen varattu oma aika kalenterista ja äitinikin sanoo, että ”aikataulut tuovat vapautta”. Vaikka se kuulostaa vähän hassulta, on siinä perää. Kun hoidettavilla asioilla ja tapaamisilla on merkitty oma paikka kalenteriin, on vapaa-ajasta helpompi nauttia ilman stressiä.

Teppo Nurminen kertoo artikkelissaan ”rutiinit tuovat vapauden (myös tuotekehitykseen)” (2016) kurin tuovan hänelle vapautta työssään. Itsekuri on kaiken perustana ja, kun sen saa yhdistettyä hyvään ajanhallintaan, jää hänelle enemmän aikaa olla luova. Rutiinit syntyvät kurin kautta ja toistamalla niitä alkavat ne tapahtumaan automaattisesti. Elämästä täytyy tietysti myös nauttia ja siitä täytyy löytyä toki myös muutakin kuin pelkkää rutiinia. (Nurminen, T. 2016)

Proakatemialle tullessa en tiennyt, että olemme niin paljon vastuussa omasta aikataulustamme ja tuntien täyttymisestä. Välillä 40 tunnin aikaan saaminen tuntuu hankalalta varsinkin, kun ei ole vielä lähtenyt projektit kunnolla liikkeelle. Juttelimme valmentajani Elina Merviön kanssa aiheesta ja hän ehdotti, että tekisin itselleni viikkokalenterin, jotta minulla olisi kaikille arkipäiville jonkinlainen pohja mitä tulisin sinä päivänä tekemään. Mielestäni idea oli hyvä ja päätin tehdä sen, koska itselle asiat ovat aina paljon selkeämpiä, kun ne saa selkeästi ylös paperille.

Lähdin rakentamaan tämän syksyn viikkokalenteriani tekemällä vihkoon jokaiselle viikonpäivälle oman paikan ja sijoittamalla sinne ensin Hurmoksen viikottain toistuvat yhteiset asiat eli viikkopalaverin sekä pajat. Lisäksi toimin tiimimme oppimistiimmin päälikkönä ja tehtäviini kuuluu viikkoraporttien tekeminen, joten sillekin piti löytää erikseen paikka. Merkkasin lauantain kokonaan töille, koska teen viikossa pelkästään lauantaisin työvuoroja palkkatöissä ravintolassa.

Itselläni kummitelee vielä suorittamaton ruotsin kurssi ja sen tunnit ovat perjantai aamuisin, joten ruotsi löysi paikkansa sieltä. Lisäksi sitä täytyy vähän myös opiskella tuntien ulkopuolella, joten sijoitin ruotsin opiskelun erikseen tortaille. Maanantai ja keskiviikko ovat vielä tässä kohtaa tyhjiä ja niiden täyttäminen olikin kaikista vaikein miettiä. Lopulta päädyin siihen, että pidän keskiviikon avoinna ja pyrin sopimaan kaikki projektipalaverit ja muut menot keskiviikolle. Maanatain kohdalla ajattelin aloittaa päivän vähän myöhemmin ja pitää sen itsenäisinopiskelun päivänä. Maanantai alkaisi vasta kymmeneltä, jotta on vähän helpompi lähtö viikkoon. Maanantain hommiin kuuluu viikon menojen tarkistaminen, hopsin täyttöä sekä teamssin lukemista. Näiden jälkeen pyrin keskittymään esseisiin ja lukemiseen.

Kiireisessä ja stressaavassa arjessa on myös tärkeää levätä ja syödä kunnolla. Tästä syystä olen merkannut ja sopinut itseni kanssa, että sunnuntait ovat vapaapäiviä. Mielestäni on hyvä, että viikosta löytyy edes yksi päivä viikosta, jolloin voi rentoutua ja tehdä mitä tykkää. Olen myös merkinnyt omaan kalenteriini valmiiksi lounastauot. Välillä työntouhussa saattaa unohtua syödä, joten halusin varata päivästä aikaa kunnolla myös lounaalle.

Tiedostan, että kaikille ei sovi asioiden tarkkaan aikatauluttaminen ja aikataulut tuntuvat lähinnä haastavilta ja liian tiukoilta toteuttaa. Joillekin sopii täysin päinvastainen työskentelytapa kuin itselle, mutta koska monella ja itsellä myös on ongelmia tuntien keräämisessä ja Proakatemian yhdistämisessä muuhun elämään, on tässä yksi keino helpottaa arkea.

Lähteet:

Nurminen, T. 2016. Rutiinit tuovat vapauden (myös tuotekehitykseen). Verkkosivu. Viitattu 29.10.2023

https://www.linkedin.com/pulse/rutiinit-tuovat-vapauden-my%C3%B6s-tuotekehitykseen-teppo-nurminen

Kommentoi