Tampere
25 Apr, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Aika on elämäKirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

10 asiaa, miten menestyvät ihmiset käsittelevät aikaa.

41 prosenttia asioista, mitä ihmiset kirjoittavat to do -listoihin ovat sellaisia, mitä he eivät tee ollenkaan. To do -listan asiat ovat ajateltu tärkeiksi, mutta ei kiireellisiksi.

Aika on aina ollut minulle todella mielenkiintoinen aihe. Sen hallitseminen, käyttäminen, miten se olisi fiksuinta? Miten saisin kaikista eniten aikaan? Onko jotain absoluuttista totuutta kellonajasta, milloin olen tehokkaimmillani? Kaikilla meillä on saman verran aikaa, mutta kaikki eivät osaa käyttää sitä, näin videossa väitetään. Uskon tuohon väittämään, sillä en itsekään aina muka ehdi menemään salille, tai nukkumaan tarpeeksi. Päivässä on niin paljon asioita, puhumattakaan viikossa, mitkä täytyisi hoitaa. Missä välissä, olen monesti miettinyt. Lepääminen tapahtuu monesti vasta silloin, jos aikaa jää jäljelle. Monet asiat ovat kiinni priorisoinnista, sekä itsensä johtamisesta. Menestyvillä ihmisillä tuntuu tämä olevan kuitenkin erittäin hyvin hallinnassa.

Videossa listattiin 15 asiaa, mitä haastatteluiden perusteella menestyvät ihmiset ovat kertoneet omasta ajankäytöstään, sekä sen hallinnasta. Listasin tähän 10 sellaista, mitä voisin itse lähteä kokeilemaan, tai mitkä herättivät kiinnostukseni.

 1. Aika on tärkeintä mitä meillä on. Meillä on 1440 minuuttia aikaa käytettävissä joka päivä. Jokaisen minuutin tulisi olla tärkeä. Yhdessä minuutissa voi saada todella paljon aikaan. Kun tämän ymmärtää, aikaa arvostaa enemmän, sekä huomaa, miten monet minuutit ovat tuhlattuja minuutteja.

En ole koskaan tullut ajatelleeksi yhtä minuuttia, 60 sekuntia päivästäni sellaisenaan. Niputan ajan monesti tuntiin, varttiin tai parhaimmillaan pariin minuuttiin.

 1. Mikä on kaikista tärkeintä, se tulisi priorisoida ensimmäiseksi. Juuri se asia, mikä vie eniten eteenpäin omissa tavoitteissa. Ne eivät aina ole niitä mielenkiintoisimpia, tai mukavimpia asioita tehdä. Täytyisi kuitenkin olla itsekuria tehdä juuri se asia ensin, ennen kuin tekee mitään muuta.

Mielestäni on vaikea priorisoida mitään asiaa kaikista tärkeimmäksi. Onko se koulutus, terveys, ihmissuhteet vai omat unelmat. Ehkä onkin hyvä hetki pysähtyä ja miettiä, mikä on kaikista tärkein asia minulle, mikä vie minua kohti omia tavoitteitani.

 1. Älä käytä to do -listoja. Menestyvät ihmiset eivät käytä to do -listoja. He olivat kuulemma nauraneet haastatteluissa ja sanoneet, etteivät käytä sellaista. He työskentelevät kalenterin kautta, sillä to do –listan asiat eivät ole aina niitä, mitkä tehdään. Mikäli jokin asia täytyy tehdä, sille etsitään kalenterista aika, milloin se tehdään, eikä sitä siirretä.

Itse olen kova to do- listojen tekijä. Monesti on kova halu saada vedettyä kaikki listan asiat tehdyiksi, mutta niitä on myös helppo siirtää toiselle päivälle. Listojen sijaan, kaikki asiat kannattaakin laittaa suoraan kalenteriin. Käy järkeen!

 1. Beat your future self. Jokaisella meistä on ”paha versio” itsestämme. Se ”paha versio” on se, joka ei päästä aamulenkille, vaan herätyskellon soidessa jatkaa torkuttamalla. Paha versio laittaa meidät ajattelemaan, että voimme tehdä sen asian huomennakin.

Mikäli tämän version tunnistaa itsestään, kannattaa miettiä, miten sen voi tuhota. Mikäli ei esimerkiksi ole aamuihminen, mutta sängystä olisi päästävä ylös hyvissä ajoin, herätyskellon voi laittaa sängystä kauemmaksi, jotta se on pakko nousta sammuttamaan. Tunnista itsestäni näitä piirteitä, olen ajatellut sen täysin laiskuutena aina.

 1. Aina on asioita, mitä voi tehdä enemmän. Joskus ajattelemme, ettei 8 tunnin työpäivä riitä, viisi työpäivää on liian vähän. Menestyvät ihmiset ajattelevat, et aina voi tehdä enemmän. Menestyvät ihmiset osaavat lopettaa päivänsä, kun he ovat väsyneitä. He eivät lopeta työpäivää vasta sitten, kun kaikki asiat on tehty, sillä asioita on loputtomasti. Työn jälkeen päivän loput minuutit menevät hyvinvointiin, treenaamiseen, nukkumiseen, sekä ihmissuhteisiin.

Itselläni on jokin tarve aina päästä tavoitteisiini, saada tehtyä kaikki mitä juuri sinä päivänä halusin. Aina se ei ole kuitenkaan tarpeellista, oma hyvinvointi ennen kaikkea.

 1. Pidä aina mukana vihkoa, se on tärkein asia. Aivot ovat tarkoitettu prosessoimaan ideoita, sekä ajatuksia. Ei pitämään kaikkia ajatuksia sisällään. Anna aivojen olla vapaana.

Videossa kerrottiin, miten paljon hyviä ajatuksia menee ”hukkaan”, kun niitä ei ole kirjoittanut ylös, muttei niitä muista enää myöhemmin. Itse tykkään listailla ajatuksia ja ideoita ylös, mutta arkistoin niitä liian usein puhelimeeni, enkä palaa muistiinpanoihini tarpeeksi usein.

 1. Kontrolloi inboxia. Nykyään on todella helppo saada huomiomme koska vain, milloin vain, missä vain. Puhelimemme ovat aina mukana, jolloin sähköpostia voi katsoa koska vain. Sulje kaikki viestiäänet, sekä ponnahdukset puhelimesta. Älä ole laitteiden orja, päätä itse, koska haluat katsoa sähköpostin, tai tulleet viestit. Ei silloin, kun joku haluaa huomiomme.
 2. Sano ei. Harvan palaverin tarvitsee kestää enemmän kuin 10 minuuttia. Opettele sanomaan ei.
 3. Sano ei KAIKELLE, mitkä ei tue omaa menestystä. Ja sitä minne haluat mennä. Aina kun sanoo kyllä, sanoo ei muille asioille. Opettele sanomaan ei nätisti.

En ole aikaisemmin ajatellut, että kyllä sanalla sanoo ei toiselle asialle. Ymmärrän kuitenkin tämän täysin. Olen monesti lupautunut johonkin asiaan ja sössinyt sen mukana omat aikatauluni, vaikka ne asiat olisivat olleet itselleni tärkeämpiä.

 1. Jos jonkin asian voi tehdä 5 minuutissa, tee se heti. Koske kaikkeen vain yhden kerran. Mikäli postilaatikosta tulee sähkölasku, älä laita sitä ensin laatikkoon. Parin päivän päästä katso, paljonko tuli maksettavaa ja seuraavana päivänä maksa. Koske kaikkeen vain kerran.

Tässä vinkissä oli mielestäni jotain todella mielenkiintoista. Itse monesti avaan sähköpostin, katson mitä siellä on ja vasta muutaman päivän päästä vastaan siihen. Tee yksi asia kerrallaan ja tee se saman tien loppuun.  Tästä otan kopin!

+

 1. Kaikista tärkein asia päivässä on ensimmäinen tunti. Menestyvät ihmiset eivät katso ensimmäisen tunnin aikana sähköposteja, vastaa viesteihin tai tee laskelmia. He investoivat itseensä, ensimmäisen tunnin aikana ei ole mikään kiire.

  Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=-Qy2vist-XQ

Kommentoi